Οι δρόμοι της Χρυσούπολης «διηγήθηκαν» την ιστορία τους μέσα από το βιβλίο του Θεοφάνη Γεωργιάδη [φωτογραφίες]

«Τα Οδωνυμικά της Χρυσούπολης. Κάθε δρόμος και μια ιστορία» παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης-Ένα χρηστικό εγχειρίδιο με εκπαιδευτικές προεκτάσεις το οποίο έχει γίνει ήδη κτήμα των σχολείων με πρωτοβουλία Τσομπανόπουλου

O δήμος Νέστου παρουσίασε πριν από μερικές μέρες στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης, το βιβλίο του Θεοφάνη Γεωργιάδη «Τα Οδωνυμικά της Χρυσούπολης. Κάθε δρόμος και μια ιστορία» το οποίο περιλαμβάνει μία πλήρη καταγραφή των οδών της πρωτεύουσας του Νέστου, από το Α ως το Ω.

«Χρυσούπολη» από τα ψήγματα χρυσού στις όχθες του Νέστου ή από την ελονοσία; Πώς επηρέασαν οι πρόσφυγες και η ανταλλαγή των πληθυσμών τη ζωή της περιοχής και πώς η αγροτική ζωή έγινε ο βασικός πυλώνας ανάπτυξής της;

Αυτές οι απαντήσεις και άλλες πολλές, δίνονται μέσα από ένα χρηστικό εγχειρίδιο, για όλους τους πολίτες του δήμου και όχι μόνο, μια πρωτότυπη μελέτη για την ιστορία των δρόμων της Χρυσούπολης και των προσώπων -πολιτικών, καλλιτεχνών, ηρώων και απλών ανθρώπων- τα οποία τούς έδωσαν το όνομά τους, μια έκδοση την οποία κάλυψε οικονομικά ο δήμος Νέστου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα, ενώ δήλωσε συγκινημένος, καθώς τον συνδέουν ισχυροί δεσμοί με την οικογένεια του κ. Γεωργιάδη.

«Αυτό το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό για όλους μας κι αυτό που θα κάνουμε ως πρώτο βήμα, είναι να δώσουμε από ένα βιβλίο στις βιβλιοθήκες όλων των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων», δήλωσε ο κ. Τσομπανόπουλος.

Στη συνέχεια ανέγνωσαν αποσπάσματα και μίλησαν για το βιβλίο η Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Αγγελική Δεληκάρη, η δασκάλα, υποδιευθύντρια του 1ουΔημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης Ελπίδα Αθανασιάδου και η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Ερατεινού Χαραλαμπία Δημητριάδου.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην έκδοση του βιβλίου, αλλά και στη διοργάνωση της παρουσίασής του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον δήμαρχο Νέστου «ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βιβλίο», όπως είπε ο συγγραφέας.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του συγγραφέα από τον δήμαρχο Νέστου για το πόνημά του, ενώ τον συνεχάρη, δίνοντάς του και ένα αναμνηστικό δώρο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσομπανόπουλος δώρισε από ένα βιβλίο στις ομιλήτριες του πάνελ, αλλά και στους συγγενείς των δημάρχων, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν σε οδούς της πόλης. Επίσης, βιβλία δόθηκαν και στους πρώην δημάρχους Νέστου κ. κ. Πασσαλίδη, Γκουλφά και Μαρινάκη, οι οποίοι ήταν παρόντες.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θεοφάνης Γεωργιάδης γεννήθηκε στο Διαλεκτό Καβάλας στις 6 Ιανουαρίου 1937. Από το 1943 διαμένει μόνιμα στη Χρυσούπολη, όπου τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο. Το 1956 πέρασε στη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης. Ξεκίνησε τη διδασκαλική του πορεία από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χρυσούπολης μισθοδοτούμενος από τον Δήμο Χρυσούπολης. Στη συνέχεια υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία της επαρχίας Νέστου.

Το 1967 τέθηκε σε εξάμηνη διαθεσιμότητα από το δικτατορικό καθεστώς για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Το 1971 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο Φυσικής και Χημείας στην Καβάλα, ενώ το 1987 δίδαξε πειράματα Φυσικής και Χημείας σε σεμινάριο δασκάλων στην Καβάλα.

Συνταξιοδοτήθηκε το 1990.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου