Θέατρο Πολιτών Καβάλας: Ραντεβού στη Θάσο για την 4η Θεατρική Κατασκήνωση

Η κατασκήνωση – σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 20 με 25 Αυγούστου 2018 στην Ευρωκατασκήνωση παρουσία του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη

Η αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους τύραννος» θα αποτελέσει το αντικείμενο της μελέτης και της άσκησης για όσους επιλέξουν να συμμετέχουν στα τέλη Αυγούστου στην θεατρική κατασκήνωση που διοργανώνει για 4η συνεχόμενη χρονιά τα Θέατρο των πολιτών της Καβάλας και αποτελεί θεσμό για τα θεατρικά δρώμενα της περιοχής. Το ραντεβού, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι η Ευρωκατασκήνωση στην Θάσο, όπου φέτος εισηγητής θα είναι ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Βασίλης Βασιλάκης που έγινε γνωστός στο κοινό της Καβάλας από την συνεργασία του με το ΔΗΠΕΔΕ αλλά και το Θέατρο των Πολιτών. Η συμμετοχή κοστίζει 150 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, αφού πρώτα κάνουν εγγραφή στην σελίδα του συλλόγου theatrotwnpolitwn.gr, να προκαταβάλουν 60 ευρώ έως το τέλος Μαΐου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του θεάτρου πολιτών της Καβάλας

«Να γίνουμε καλοί θεατές αλλά και καλοί ηθοποιοί στον ερασιτεχνικό χώρο που κινούμαστε…»

«Φίλοι μας η διαδικασία οργάνωσης της 4ης Θεατρικής Κατασκήνωσης έχει ολοκληρωθεί και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως θα έχουμε μαζί μας τον κ. Βασίλη Βασιλάκη, σπουδαίο ηθοποιό – σκηνοθέτη, απόφοιτο της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν, τον οποίο είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε μέσα από τη συνεργασία του με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας αλλά και το Θέατρο των Πολιτών της Καβάλας με σεμινάριο τον Φεβρουάριο του 2018.

Στόχος μας η εκπαίδευση, η γνωριμία και η συναναστροφή με ανθρώπους που έχουμε τις ίδιες ή και διαφορετικές ανησυχίες, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με ανθρώπους από άλλες περιοχές και άλλες κουλτούρες και φυσικά η ώθηση ενός βήματος πιο μπροστά σε ότι έχει σχέση με το θέατρο, με βασικό σκοπό να γίνουμε καλοί θεατές αλλά και καλοί ηθοποιοί στον ερασιτεχνικό χώρο που κινούμαστε.

Οι θεατρικές κατασκηνώσεις του ΘτΠ της Καβάλας δεν απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ηθοποιούς ή ανθρώπους που έχουν κάποια σχέση με το θέατρο, αλλά και σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τι «συμβαίνει» στις συναντήσεις μας, να γνωρίσουν έναν νέο τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας, μαθαίνοντας με τον καλύτερο τρόπο, τους καλύτερους στο είδος τους και στον καλύτερο χώρο.

Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της Θεατρικής Κατασκήνωσης δεν έγινε τυχαία. Η Θάσος, το καταπράσινο νησί με τις γαλάζιες θάλασσες και τις χρυσαφένιες παραλίες, με την αύρα του καθαρού αέρα που ξεκινάει από τα πανέμορφα βουνά και καταλήγει στην απέραντη θάλασσα, συνδυάζει με τον ωραιότερο τρόπο ότι χρειαζόμαστε για να ανοίξουμε τις ψυχές μας και να αφήσουμε το μυαλό μας να ταξιδέψει, να γνωρίσει να ονειρευτεί.

Επίσης η Θάσος είναι εύκολη πρόσβαση αφού από το λιμάνι της Καβάλα η διαδρομή με φερυ είναι 1ώρα και 20’, ενώ από το λιμάνι της Κεραμωτής είναι μόλις 30’. Επίσης δρομολόγια πραγματοποιούνται από το λιμάνι της Καβάλας και με «δελφίνι» το οποίο μειώνει κατά πολύ τον χρόνο του ταξιδιού.

Ο χώρος της Ευρωκατασκήνωση Θάσου βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού, μέσα στο δάσος με θέα την πρωτεύουσα του νησιού και το απέραντο γαλάζιο. Σε ένα άψογο και λειτουργικό χώρο, με ανθρώπους που κάνουν το καλύτερο ώστε η διαμονή στον χώρο τους να είναι αξέχαστη εμπειρία. Την χρονιά αυτή θα έχουμε μαζί μας στο εκπαιδευτικό κομμάτι την κα Χρύσα Τσουμάνη απόφοιτο της δραματικής σχολής του “Διομήδη Φωτιάδη” και απόφοιτο επίσης του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης.

Το βιογραφικό του Βασίλη Βασιλάκη

Ο Βασίλης Βασιλάκης Αποφοίτησε με άριστα από την Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Συνεργάστηκε με το θέατρο τέχνης από το 1978 μέχρι το 1985 και πήρε μέρος σε παραστάσεις Αρχαίου και σύγχρονου δράματος ,στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνεργάστηκε με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου όπως και με τους θιάσους Γ. Φέρτη, ΣΤ. Φασουλή, Αιμ. Υψηλάντη, Ν. Τσακίρογλου ,Σπ. Παπαδόπουλου, Β. Παπαβασιλείου ,Γ. Αρμένη , Κ. Βασιλάκου, Α. Φόνσου, Ν. Δαφνή κ.α. Εργάστηκε στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και Λαμίας.

Την θεατρική περίοδο 2007-08 συνεργάστηκε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στην παράσταση «Ποιός είναι ο κύριος Κέλερμαν». Την ίδια θεατρική περίοδο, με την Ρένη Πιττακή και την Αγλαΐα Παππά έπαιξε στο Αalst σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου.

Την φετινή περίοδο 2009-10 συνεργάζεται με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Λίνα Νικολακοπούλου στην παράσταση με τίτλο «Ένα σπίτι παραμύθια». Στο εργαστήρι του D. Kennedy μαθήτευσε στην γλυπτική και την κατασκευή κούκλας και μαριονέτας και το 1997 ίδρυσε το «Θέατρο μαριονέτας» και από τότε παρουσιάζει παραστάσεις για παιδιά σε χώρους σχολείων, φεστιβάλ κλπ.

Σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας «Καποδίστριας» σκηνοθέτησε : «Κομμάτια και θρύψαλα» Γ. Σκούρτη , «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» Ζ. Μπομαρσέ , «Η Πινακοθήκη των ηλιθίων» Ν. Τσιφόρου, «Λοκαντιέρα» Κ. Γκολντόνι. Το 2006 απέκτησε έναν μικρό θεατρικό χώρο στην Αίγινα και δημιούργησε την θεατρική του ομάδα. Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις «Με Δύναμη από την Κηφισιά» Δημ. Κεχαίδη- Ελ. Χαβιαρά, «Ελεύθερο ζευγάρι» Ντ. Φο. ,«Εβραία» Μπ. Μπρέχτ, «Τελευταία έκτρωσις» Π.Τακόπουλου , «Οι Δούλες» Ζαν Ζενέ, «Φαλακρή τραγουδίστρια» Ε. Ιονέσκο.».

Την πλούσια θεατρική του δράση έρχεται να συμπληρώσει η «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία του ίδιου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010 στην Αίγινα και έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου 2018 στο Μουσείο Μπενάκη. Μία παράσταση που παίχτηκε με επιτυχία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και συνεχίζει να παίζεται μέχρι και σήμερα.

Η τελευταία του δουλειά «Ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη – εν χορώ και οργάνοις» που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φέτος, σε συνεργασία με την ομάδα Mist προς τιμήν των εξήντα χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα στοχαστή, παρουσίασαν το έργο Καπετάν Μιχάλης σε σκηνοθεσία του ιδίου.

Σχετικά με την τελευταία του δουλειά είπε «Σε προσωπικό επίπεδο, ο Καπετάν Μιχάλης με ώθησε να σκεφτώ πως, ναι, ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να στέκεται ψηλότερα από αυτό που του επιβάλει η καθημερινότητα και μέσα από αυτήν να μάχεται για την ψυχική, συναισθηματική και διανοητική του ανάταση. Ο Καπετάν Μιχάλης είναι η άναρχη φλόγα που καίει μέσα στα σωθικά της Ελλάδας όπως αναφέρει και ο Καζαντζάκης».

Το θέμα του σεμιναρίου

Το Σεμινάριο είναι βασισμένο στην τραγωδία «Οιδίπους τύραννος». Στόχος του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι δουλεύοντας πάνω σε κάποια χορικά να προσπαθήσουν να βρουν τις δικές τους φωνές, να τις ταιριάξουν σε ένα ενιαίο σύνολο και να το παρουσιάσουν στο κοινό μέσα από παρουσίαση-παράσταση.

Τέλος, στο σεμινάριο θα δουλευτούν τα σώματα των συμμετεχόντων για την κατανόηση της σχέσης λόγου και κίνησης, θα κατασκευαστούν μάσκες πάνω στα πρόσωπα των ηθοποιών οι οποίες και θα χρησιμοποιηθούν στο σεμινάριο και την παράσταση. Λόγω ζέστης δεν τίθεται θέμα περιβολής.

Η διάρκεια της 4ης θεατρικής κατασκήνωσης θα είναι 5 ημέρες από 20/8 (άφιξη) έως 25/8 (αναχώρηση) και το κόστος της ανέρχεται στα 150€ το άτομο. Στην τιμή περιλαμβάνονται 5 διανυκτερεύσεις σε κατασκηνωτικά σπιτάκια των 6 ατόμων, κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες, τρία (3) γεύματα την ημέρα, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, όλες οι παροχές της κατασκήνωσης όπως πισίνα, γήπεδα κ.τ.λ. και φυσικά τα μαθήματα – σεμινάρια.

Για την συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της αίτησης στην σελίδα του ΘτΠ theatrotwnpolitwn.gr. Η κατάθεση των χρημάτων για όσους είναι εκτός Καβάλας θα γίνει με απλή ταχυδρομική επιταγή στο όνομα της προέδρου του συλλόγου κα. Στέλλα Φουρναράκη, Δερβενακίων 6, 65201 Καβάλα.

Για να ισχύει η συμμετοχή σας θα πρέπει να δοθεί προκαταβολή 60€ έως και 31 Μαΐου 2018. Σε περίπτωση ακύρωσης της κατασκήνωσης θα επιστραφούν όλα τα χρήματα που θα έχουν καταβληθεί. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πρέπει να έχουν μαζί τους σεντόνια, μαξιλάρι, μαξιλαροθήκη και τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερώτηση μπορείτε να επικοινωνείτε με την πρόεδρο του ΘτΠ κα. Στέλλα Φουρναράκη στο 6932412039. Τέλος μπορείτε να επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα μας τις εικόνες και τις εντυπώσεις από την περσινή θεατρική κατασκήνωση για να έχετε μία άποψη. Καλή αντάμωση».