3η Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου: Οι 6 παραστάσεις της δεύτερης εβδομάδας

Την ευκαιρία να απολαύσουν την δουλειά των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Καβάλας θα έχουν οι φίλοι του θεάτρου, και την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της γιορτής – θεσμός που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ

Με 6 παραστάσεις θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα (21 έως 26 Μαΐου) το πρόγραμμα της «3η Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου», που ξεκίνησε την Δευτέρα 14 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» στην Καβάλα. Οι φίλοι του θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς των μαθητών του 3ου, του 5ου και του 6ου ΓΕΛ Καβάλας, του 5ου Γυμνασίου, του Γυμνασίου Ποδοχωρίου καθώς και μιας σύμπραξη του 6ο ΓΕΛ Καβάλας με το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας, 1ο Γυμνάσιο Καβάλας, 2ο ΓΕΛ Καβάλας, 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας

Το πρόγραμμα των παραστάσεων

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων που θα ανέβουν στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» τη δεύτερη εβδομάδα έχει ως εξής:

  1. 5ο ΓΕΛ Καβάλας «Θεέ μου, τι σου κάναμε…;»

(Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, ώρα έναρξης: 20.00)

Ο Ευάγγελος και η Ελένη μεγάλωσαν τέσσερις κόρες με την προοπτική να γίνουν ευτυχισμένες και να καταλήξουν σε έναν γάμο, ο οποίος θα εκπληρώνει το Ορθόδοξο «Ελληνικό Όνειρο». Εκείνες όμως έχουν άλλα σχέδια και το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό.

Διασκευή: δική μας, από την γαλλική κινηματογραφική  ταινία «Qu’ est-ce qu’ on a fait au Bon Dieu» του Phillipe de Chauveron

Τεχνική Υποστήριξη: Δανάη Γαλανάκη, Εμμανουέλα Δελή, Σαμαρά Ειρήνη, Σαΐντ Άχμαντ

Φωτογράφος: Αντωνία Κατρακυλάκη

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Τσεμπερλή Ευαγγελία, Ευθυμιάδου Μελίνα

Παίζουν οι μαθητές: Μάνος Βαρτζής, Ελένη Πολυκάρπου, Μάριος Κουνατίδης, Χαριτίνη Παπαντίδου, Νεκτάριος Σταυρίδης, Αρσινόη Βασιλείου, Ιάσονας Καφετζής, Ευγενία Καλτσίδη, Νίκος Μπόμης, Αναστασία Λαΐου, Γιώργος Κρεοπώλης, Νεφέλη Γκιρτζίκη, Μιχαηλία Κατσικαλάκη, Αναστασία Καραγκιαούρη, Κυριακή Ελμασίδη, Κατερίνα Φασιλή, Στέλιος Ανδρεάδης, Χρήστος Μωυσίδης.

  1. 6ο ΓΕΛ Καβάλας «Ο Μικρός Πρίγκιπας»

(Τρίτη 22 Μαΐου 2018, ώρα έναρξης: 20.00)

Μια παράσταση – πτήση στα βαθύτερα υπόγεια του ουρανού και κατ’ επέκταση του εαυτού, εκεί που συνήθως ανακαλύπτει κανείς το νόημα της ζωής, εξερευνώντας τα σκοτάδια της ύπαρξης. Μια παράσταση για ενήλικες με ανήλικη ματιά, όπου θα φωτιστεί μία μεγάλη αλήθεια: Τα πράγματα δεν είναι όπως είναι, αλλά όπως επιλέγουμε να τα βλέπουμε. Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν πάντα τα μεγάλα νοήματα. Ξεχνούν τον μεγαλείο του να είσαι μικρός. Τα παιδιά είναι αλλιώς. Τα παιδιά είναι μεγάλοι που δεν έχουν ακόμη χαθεί στη μικρότητα. Τα παιδιά ζουν πάντα στο μεγαλείο.

Μια παράσταση γεμάτη μουσική, χορό και ήχους…

Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτρης Ντουμπουρίδης

Παίζουν οι μαθητές: Αδαμοπούλου Μαρίνα Ρόζα, Ανδρέογλου Κωνσταντίνα, Παντζακλίδης Αθανάσιος, Δαρλαγιάννης Ιωάννης, Εσιρπέογλου Σοφία Μαρία, Ζαχαριάδου Στυλιανή, Καραγιαννάκη Ιωάννα, Καραπρώιμος Απόστολος, Λαζαρίδου Άννα, Λιόλιου Αυγερινή, Μαυρουδή Όλγα, Μιχαήλ Δέσποινα, Πατέλη Άννα, Πεταλίδου Παναγιώτα, Πλάκου Φανή, Τεξακαλίδου Ιωάννα, Τοπάλογλου Αντωνία, Τσίλη Μαρία, Φιλιππίδου Άννα, Χρόνη Ευμορφία.

  1. 5ο Γυμνάσιο Καβάλας (Συνεργαζόμενο σχολείο: 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας) «Το μαγικό βιολί»

(Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, ώρα έναρξης 20.00)

Στη σκοτεινή Γκριζούπολη διαφεντεύει ο βασιλιάς Οράτιος που μισεί τα χρώματα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια. Μαζί με την πιστή του υπηρέτρια την Πρόκα, που κατασκοπεύει τους κατοίκους της πολιτείας, επιβάλει σκληρές τιμωρίες σε όποιους τολμούν να αγνοούν τις εντολές του. Τι θα συμβεί όταν βρεθεί στην πολιτεία ο Αμίρ με το βιολί του που σκορπά γλυκές μελωδίες; Θα γλυκάνει η καρδιά του βασιλιά Οράτιου ή θα παραμείνει σκληρή σαν πέτρινο τριαντάφυλλο;

Συγγραφέας: Μαριβίτα Γραμματικάκη

Θεατρική διασκευή: Αντιγόνη Τσαφή

Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Τσαφή, Αικατερίνη Ρεγγόυζα

Μουσική: Νίκος Ξανθούλης

Σκηνικά –Κοστούμια: Αντιγόνη Τσαφή, Αικατερίνη Ρεγγόυζα

Χορογραφίες: Αντιγόνη Τσαφή, Μάριος – Ευτύχιος Ντουμπουρίδης, Κωνσταντίνα -Αναστασία Παπαϊωάννου

Σχεδιασμός Αφίσας: Αθανασία Παπουτσή

Εμφανίζονται οι: Παραμυθάς: Αικατερίνη, Βασιλιάς: Ιωάννης Γιαννούσης, Φρουρός 1: Βασίλειος Κωνσταντίνου, Φρουρός 2: Ανίσα Καμπέρι, Πρόκα: Ευθυμία Μυτιληναίου, Ρόζα: Στυλιανή Ηλιάδου, Έντι: Γεώργιος Τσετίνης, Αμίρ: Μάριος – Ευτύχιος Ντουμπουρίδης, Μητέρα: Μυρτώ Μαρονικολάκη

Αφηγήτριες: Βασιλική Ηλιάδου, Μυρτώ Μαρονικολάκη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Ευαγγελία Κατσαντούρη, Ουρανία Σταμάτογλου, Όλγα Σιώκη, Θεοδώρα Σίμου, Κωνσταντίνα – Αναστασία Παπαϊωάννου.

  1. 3ο ΓΕΛ Καβάλας «Εγώ που ήρθα από τη θάλασσα»

(Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, ώρα έναρξης: 20.00)

Ζούσα με το χρόνο και τον κόσμο. Άκουγα να λένε ότι ο χρόνος είναι ψεύτης. Εγώ είδα ότι ο ψεύτης κι ο προδότης είναι ο κόσμος. Η ζωή είναι μια μπύρα κι ένα τσιγάρο για να ξεχάσουμε…

Το αγαπημένο μου μέρος είναι η θάλασσα. Αγαπημένη είναι και η μάνα μου. Είναι σαν να τη βλέπω. Mε μάτια δακρυσμένα. Tα δάκρυά της στάζουν σε μια γυάλινη κανάτα…

Τ’ όνομά μου είναι… Έχω όνομα. Πολλές φορές το λέω μόνος, το φωνάζω. Για να μη ξεχάσω. Ποιος είμαι. Τι είμαι. Ναι. Το όνομα μου λέει πολλά γι’αυτό που είμαι. Ποιοι είναι οι δικοί μου. Από πού έρχομαι. Το φωνάζω. Ιμπραχίμ, είμαι ο Ιμπραχίμ από τη Συρία. Με τα όμορφα, μικρά σπιτάκια που χωρούσαν πολλή αγάπη, πολλούς καυγάδες, πολλά παιδιά που παίζανε κρυφτό και πόλεμο, πολλή καθημερινότητα, πολλή ζωή. Τώρα, ο πόλεμος δεν είναι πια παιχνίδι. Είναι θάνατος και διωγμός και φωτιά. Είναι τα δάκρια της μάνας και του πατέρα μου. Όταν αποφάσισαν να φύγω μόνο εγώ. να σωθώ… Έκλαψα, φώναξα, ζήτησα να μείνω, να ’ρθουν εκείνοι μαζί μου. Τίποτα. Να σωθώ, να έχω ζωή. Ζωή. Ζωή είναι τα δάκρια της μάνας μου, μέσα σε μια γυάλινη κανάτα…

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Δημητριάδου Μαρία – Μύσταξ Καλλιόπη

Σκηνοθεσία: Δημητριάδου Μαρία

Ενδυματολογία: Δημητριάδου Μαρία – Μύσταξ Καλλιόπη

Τεχνική Υποστήριξη: Σταύρου Βαγγέλης

Παίζουν οι μαθήτριες: Αγγελοπούλου Μαρία, Βελίκοβα Χριστίνα, Δεληθανάση Κωνσταντίνα, Δρακόντου Μαρία, Κουτσογιαννάκη Ευαγγελία, Λαζαρίδου Κατερίνα, Πιπερίδου Μαρία, Σεχτανίδου Βασιλική, Σουρέτη Ελένη, Τιμαμοπούλου Φωτεινή.

  1. Γυμνάσιο Ποδοχωρίου «Η εφηβεία μου και η εφηβεία των γονιών μου»

(Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, ώρα έναρξης: 20.00)

Πόσα άλλαξαν μέσα σε 30 χρόνια. Τεχνολογικές μεταβολές, αλλά και συμπεριφορές φέρνουν σε αντιπαράθεση το 2018 με το 1998, με κάποια πράγματα να παραμένουν τόσο ίδια. Ο έφηβος και η έφηβη επαναστατεί στα στερεότυπα των γονιών του, όπως έκαναν και αυτοί 30 χρόνια πριν.

Σενάριο: Τσιριγώτης Δημήτρης

Σκηνοθεσία: Καραχάλιος Δήμος – Λάμπρου Βύρωνας

Χορογραφία: Γκανιοπούλου Πολύμια

Ηχητικά: Μαλαμίδου Αγγελική

Παίζουν οι μαθητές: Χουρουζίδου Ασημένια, Βογάς Γιώργος, Βενετσάνου Αλεξάνδρα, Ξηρού Βασιλεία, Επιτρόπου Αναστασία, Μυστακίδου Μαρία, Παπαδόπουλος Απόστολος, Θεριακής Γιώργος, Καργάκη Χρύσα, Μαντέσος Εμμανουήλ, Παπαιωαννίδου Πασχαλίνα, Ρηνώτας Φώτης, Μήτραινας Ματθαίος, Παπαδάκης Νίκος, Γιάννα Άντι, Λούμσι Φιόρι, Καζαντζίδης Λευτέρης, Πασχάλογλου Κωνσταντίνα, Περγιάκου Μαρία, Καραγκούνη Στέλλα, Γκραντούνη Χαρά, Ισούφι Κλαούντια.

  1. 6ο ΓΕΛ Καβάλας σε σύμπραξη με τα: 5ο Γυμνάσιο Καβάλας, 1ο Γυμνάσιο Καβάλας, 2ο ΓΕΛ Καβάλας, 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας, Μουσικό Σχολείο Καβάλας «… αυτοσχεδιάζοντας»

(Σάββατο 26 Μαΐου 2018, ώρα έναρξης: 20.00)

Στο «… αυτοσχεδιάζοντας» πέρα απ’ το αστείρευτο χιούμορ, αυτό που μας ερέθισε ήταν ολόκληρη η διαδικασία στησίματος ενός έργου. Το έργο περιγράφει τις προσπάθειες ενός θιάσου, ν’ ανεβάσει ένα έργο. Και από κει αρχίζουν όλα.

Ο θεατής μυείται στον μαγικό κόσμο του θεάτρου, γίνεται κοινωνός της προσπάθειας των ηθοποιών, συμμετέχει ενεργά σ’ αυτήν. Στην Πρώτη Πράξη, βρισκόμαστε τέσσερις, μόλις, μέρες πριν την πρεμιέρα. Και φυσικά, τίποτα δεν είναι έτοιμο. Ούτε τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι έτοιμα, αλλά ούτε και οι ηθοποιοί δεν είναι έτοιμοι, πλήρως. Παρ’ όλα αυτά ο ρόλος τους ρέει και δεν κάνουν λάθη.

Στην Δεύτερη Πράξη, στην υποτιθέμενη πρεμιέρα του έργου που ανεβάζουν, τα πάντα είναι έτοιμα, αλλά οι ηθοποιοί από το άγχος τους κάνουν συνέχεια λάθη, λένε λάθος λόγια και σε λάθος σειρά. Ο υποψιασμένος, λοιπόν, θεατής, αυτός που πρόσεξε απ’ την αρχή τις ατάκες, ξέρει που κάνουν λάθος και φυσικά διασκεδάζει περισσότερο με το έργο.

Το «… αυτοσχεδιάζοντας» στηρίχθηκε πάνω στο Play On του Rick Abbot. Έχει διασκευαστεί, όμως, απ’ την αρχή, έχει «ελληνοποιηθεί» (άλλωστε είναι και της μόδας, τελευταία) και του έχει δοθεί το αντίστοιχο ελληνικό χιούμορ. Είναι ένα δύσκολο έργο, είναι «Έργο μέσα σε Έργο» και αυτό αποτέλεσε την πρόκληση για μας. Τώρα, αν τα καταφέραμε, αυτό θα το κρίνετε εσείς. Αλλιώς, ο Θεός… Διόνυσος να βάλει το χέρι του».

Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτρης Ντουμπουρίδης

Παίζουν οι μαθητές: Μαίρη Χαραλαμπίδου, Μαρία Μισελάντζε, Γιάννης Γιαννούσης, Μυρτώ Μαρονικολάκη, Αυγερινή Λιόλιου, Κυριάκος Νάσος, Μάριος – Ευτύχιος Ντουμπουρίδης, Κατερίνα Κρυσταλλίδη, Ειρήνη Σωτηριάδου – Τσελεκτσίδου

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλες τις παραστάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.