Το 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων αντάλλαξε τα πρώτα «βλέμματα» με την Καβάλα [φωτογραφίες]

«Με ΘΕΑ την Καβάλα» παρουσιάστηκε και επίσημα το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων, παρουσία των συντελεστών του, δίπλα στον Φάρο και με φόντο την πόλη, το Θέατρο, αλλά και τον Κινηματογράφο, τη Μουσική και τα Εικαστικά

«Με ΘΕΑ την Καβάλα», σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Καβάλας, αλλά και το 2ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Θεάτρου, το 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων «συστήθηκε» το απόγευμα της Δευτέρας 11 Ιουνίου 2018 στο κοινό, παρουσία των συντελεστών του και των διοργανωτών, δίπλα στον Φάρο της Παναγίας.

«Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην ομορφιά αυτής της πόλης και νομίζω ότι δικαίως το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Καβάλα, τη χρονιά η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύσταση του δήμου Καβάλας», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ευχαριστώντας, παράλληλα, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρή Γκόνη, την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Κορίνα Χιώτη-Πρασά, αλλά και τον τέως πρόεδρο Πέτρο Πετρόπουλο, καθώς και το προσωπικό του ΔΗΠΕΘΕ για τη δουλειά την οποία έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα και γι’ αυτά που σχεδιάζουν.

«Ο Πολιτισμός οφείλει να είναι το πνευματικό αντίβαρο στις δυσκολίες τις οποίες περνάει η χώρα μας κι αυτό ακριβώς εξυπηρετεί το Φεστιβάλ», δήλωσε η κ. Πρασά, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «Χοηφόρες του Αισχύλου», με τις πρόβες να γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στις Κρηνίδες με πρωταγωνιστές την ομάδα VASISTAS και την Αργυρώ Χιώτη.

Ο κ. Γκόνης δήλωσε ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων, για άλλη μια χρονιά και με ελάχιστα χρήματα, παράγει, δημιουργεί, φιλοξενεί μεγάλα σχήματα και κυρίως, ανθρώπους της πόλης: εικαστικούς, φωτογράφους, μουσικούς, συγγραφείς, χορευτές, οι οποίοι αποτίουν φόρο τιμής στην πόλη τους και «συνομιλούν» με την Καβάλα και τις Κρηνίδες.

Ο «λόγος» στους πρωταγωνιστές

Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων αναφέρθηκε εν τάχει στις παραστάσεις, με έμφαση στις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, αλλά κυρίως στις άλλες Τέχνες, πλην του Θεάτρου, οι οποίες βάζουν τις δικές τους ψηφίδες στο 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων και του δίνουν φέτος μια διαφορετική ταυτότητα, πιο ώριμη, πιο ευρεία και πιο πλούσια, όπως αρμόζει και στη ΘΕΑ της Καβάλας.

Εκπρόσωποι όλων των Τεχνών, πήραν τον λόγο και έδωσαν μια γεύση για το τι θα παρουσιάσουν: Ο Λευτέρης Κελβερίδης μίλησε για τον Κινηματογράφο, ο Βασίλης Ευφροσινίδης και ο Μιχάλης Πρεπόνης για τη Μουσική, ο Κοσμάς Χαρπαντίδης για τη Λογοτεχνία, η Αργυρώ Χιώτη και η Εύη Σαουλίδου για μια εξαιρετική συμπαραγωγή, ο Κώστας Καρακίτσος για τα Εικαστικά και ο Χαράλαμπος Τσουρουκίδης από τους ΟΨΟΜΕΘΑ για το κομμάτι του Εθελοντισμού.

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη «γνωριμία» του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων με την Καβάλα

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων [ΕΔΩ]