21+2 Νομπελίστες «βρέθηκαν» στην Καβάλα χάρη στο βιβλίο του Θανάση Λάλα [φωτογραφίες]

Tο τελευταίο πόνημα του γνωστού δημοσιογράφου παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Public, με «συνομιλητή» τον Σύμβουλο Επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριο Λαζαρίδη

«Έφοδο στον ουρανό» που άγγιξε σπουδαία πρόσωπα της παγκόσμιας ιστορίας επιχειρεί να κάνει ο γνωστός δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας μέσα από το ομώνυμο βιβλίο του το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός.

Μάλιστα, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Έφοδος στον Ουρανό! 21+2 συναντήσεις του Θανάση Λάλα» στο Public Καβάλας την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από Καβαλιώτες οι οποίοι θέλησαν να ακούσουν ανέκδοτες ιστορίες από συνεντεύξεις τις οποίες έκανε ο δημοσιογράφος με προσωπικότητες που βράβευσε η σουηδική ακαδημία με Νόμπελ.

Για το βιβλίο μίλησε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, ενώ ο δημοσιογράφος Λάμπης Ταγματάρχης που επίσης θα παρίστατο στην εκδήλωση δεν παρεβρέθει λόγω οικογενειακού ζητήματος.

Πέραν των εισηγήσεων παρουσιάστηκαν επίσης βίντεο συναντήσεων με μύθους της εποχής μας, όπως η συνάντηση με τον Ζοζέ Σαραμάγκου στο σπίτι του στο Λαντσαρότε, η συνάντηση με την Ντόρις Λέσινγκ στο σπίτι της στο Λονδίνο, αλλά και ο Σιμόν Πέρες μιλώντας από το δωμάτιο της εξουσίας.

«Η στάση μου είναι να κάνω μέσα από τις συνεντεύξεις ήρωες, με ενδιαφέρον περισσότερο ως πρόσωπα-ήρωες»

Μιλώντας στην εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ για το βιβλίο του ο Θανάσης Λάλας υποστήριξε πως «Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει 21 συναντήσεις με ανθρώπους που έχουν πάρει Νόμπελ και το λέω συναντήσεις γιατί στο βιβλίο σε σχέση με τα δημοσιευμένα κείμενα έχουν προστεθεί και όλο το υπόλοιπο υλικό που δεν υπήρχε, γιατί όταν κάνεις μία συνέντευξη οι δικές μου έφθαναν τις 10.000 λέξεις και καταλήγουν να μπουν οι 4.000 στην εφημερίδα. Οπότε εδώ είναι πλήρεις στο βιβλίο, όπως με τον Σιμόν Πέρεζ ας πούμε ή με τον Οκτάβιο Παζ, είναι πιο πλήρες το υλικό για να δει κάποιος πολύ πιο ολοκληρωμένα το γεγονός.

»Η στάση μου είναι να κάνω μέσα από τις συνεντεύξεις ήρωες, με ενδιαφέρον περισσότερο ως πρόσωπα-ήρωες που θα μπορώ να φτιάξω μία ολοκληρωμένη εικόνα του προσώπου. Άρα εδώ βλέπεις μικρά διηγήματα προσώπων, δεν έχει σημασία που είναι επώνυμοι, σημασία έχει ότι βλέπεις την σκέψη και πως προσεγγίζουν την ζωή κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν διακριθεί στη ζωή και έχουν φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Πιστεύω ότι θα πάει καλά, αλλά δεν έχω καμία αγωνία, το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσω αυτό το αίτημα που έχω όλα αυτά τα χρόνια από ανθρώπους που με σταματάνε στο δρόμο και μου ζητούν κάποια από αυτά τα κείμενα να μη μείνουν χωρίς να ξανασυναντηθούν μαζί τους. Έτσι αποφάσισα να βγάλω κάποια βιβλία, αυτό είναι το δεύτερο και τα δημοσιεύω θεματικά, γιατί από 3.500 συνεντεύξεις να τραβήξεις 20 συνεντεύξεις δε γίνεται, έτσι με το πρόσχημα των Νόμπελ μπαίνουν 20 πρόσωπα σε αυτή την σειρά».

Μακάριος Λαζαρίδης: Μάθαμε πράγματα που υπό άλλες προϋποθέσεις δε θα τα μαθαίναμε ποτέ

Από την πλευρά του ο Μακάριος Λαζαρίδης τόνισε πως «Είναι χαρά και τιμή που ο Θανάσης Λάλας μεταξύ των πόλεων που έχει επιλέξει να παρουσιάσει το βιβλίο του επέλεξε και την Καβάλα. Με τον Θανάση έχουμε μία πολύ καλή φιλική και δημιουργική σχέση. Πράγματι, είναι ένα βιβλίο όπου μέσα από αυτές τις 21+2 συναντήσεις με πολύ μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομικής και της πολιτιστικής παγκόσμιας ελίτ μπορούμε να μάθουμε πράγματα που υπό άλλες προϋποθέσεις δε θα τα μαθαίναμε ποτέ.

»Οι 2 του συναντήσεις -και αυτό είναι το +2- ήταν με τους μεγάλους Έλληνες Ελύτη και Σεφέρη. Από εκεί και πέρα εγώ θέλω να σταθώ σε μία σοβαρή επισήμανση που κάνει ο Θανάσης μέσα στο βιβλίο του, όπου λέει “Αυτοί που καταφέρνουν τις φτέρνες του Θεού έστω για μια στιγμή, είναι οι άνθρωποι, που πιστεύουν βαθιά μέσα τους ότι το εγώ τους έχει αξία μόνον όταν αφιερώνεται σε ένα πεινασμένο από περιέργεια και πάθος για ζωή εμείς”. Άρα στην ουσία δείχνει τον δρόμο ότι σε όλα τα πράγματα, θα πρέπει το “εμείς” να είναι πάνω από το “εγώ”».