Πέτρινο γεφύρι Λεύκης: Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε ως μνημείο

Δικαιώθηκε μετά από 8 χρόνια ο Λάζαρος Βασιλειάδης ο οποίος επέμενε για τη συντήρηση και διάσωση του λιθόκτιστου γεφυριού, με την Καβάλα να αποκτάει και με τη... βούλα ένα σημαντικό μνημείο παράδοσης και περιβάλλοντος

Ο χαρακτηρισμός του λιθόκτιστου γεφυριού στη Λεύκη του δήμου Καβάλας ως μνημείου από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού, αποτελεί μια δικαίωση για τον αναπληρωτή καθηγητή του ΔΠΘ και πρώην προέδρου του ΤΕΕ-ΑΜ Λάζαρου Βασιλειάδη, ο οποίος επέμενε για τη συντήρηση και τη διάσωσή του. Η εν λόγω απόφαση δίνει ένα ακόμα ατού στην περιοχή, όσον αφορά την ανάδειξη και προβολή της παράδοσης και της ιστορίας της, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Η ανακοίνωση της απόφασης από τον Λάζαρο Βασιλειάδη

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ενημερώνω ότι με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και συνακόλουθη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, το πέτρινο γεφύρι στην περιοχή της Λεύκης, του Δημοτικού Διαμερίσματος Νέας Καρβάλης του δήμου Καβάλας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας χαρακτηρίστηκε ως μνημείο.

Τον Ιανουάριο του 2009 με άρθρο μου με τίτλο «Να σεβαστούμε την ιστορία, την παράδοση και το Περιβάλλον, να σώσουμε το πέτρινο και τα άλλα γεφύρια της Λεύκης» προσπάθησα να αναδείξω το πέτρινο γεφύρι και να επισημάνω την ανάγκη συντήρησής του. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2010 με επιστολή μου-Τεχνική Έκθεση προς την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και προς τον Δήμαρχο Καβάλας (Θέμα της επιστολής: Συντήρηση πέτρινου γεφυριού στην Λεύκη Καβάλας Εξαιρετικά επείγον) έθετα επειγόντως το ζήτημα της συντήρησης του γεφυριού. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μετά από 8 χρόνια κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού για το χαρακτηρισμό του γεφυριού ως μνημείου και ολοκληρώθηκαν με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ.

*Φωτογραφίες: Artware