Όλο το πρόγραμμα του Cosmopolis 2018: Τι θα δείτε, τι θα ακούσετε, τι θα… γευτείτε [φωτογραφίες]

Χοροί, συναυλίες, κινηματογράφος, φωτογραφία, μαγειρέματα, αλλά και δραστηριότητες για παιδιά στο «μεγαλύτερο ethnic φεστιβάλ της χώρας»

Από την Πέμπτη 19 έως και την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, η «καρδιά» της Καβάλας θα χτυπάει στη χερσόνησο της Παναγίας, στην Παλιά Πόλη, εκεί όπου θα διεξαχθεί το Διεθνές Ethnic Φεστιβάλ Cosmopolis, με κεντρικό σύνθημα «Cultures Unite» (Οι πολιτισμοί ενώνουν).




Το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης 4 Ιουλίου 2018 από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και την πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου κατά τη διάκεια συνέντευξη Τύπου.

Δήμητρα Τσανάκα: Να νιώσουμε τη χαρά της γιορτής των πολιτισμών

«Το μεγαλύτερο έθνικ φεστιβάλ της χώρας, ίσως και των Βαλκανίων, είναι και φέτος γεγονός. Το Cosmopolis, για μια ακόμη χρονιά «αγκαλιάζει» την παλιά πόλη της Καβάλας και «αγκαλιάζεται» από την ιστορία της χερσονήσου της Παναγίας, γνωρίζοντας την αποδοχή και την αγάπη χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Cosmopolis σε πείσμα των δύσκολων συγκυριών και καταστάσεων, απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ότι αποτελεί μια μεγάλη γιορτή των πολιτισμών, της διαφορετικότητας, των ανθρώπων. Μια γιορτή γεμάτη μουσική, χρώματα, έθιμα, παραδόσεις από κάθε γωνιά του κόσμου.

Είμαι σίγουρη ότι και φέτος η μεγάλη προσέλευση του κοινού θα αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτά που μας ενώνουν  είναι περισσότερα και μεγαλύτερα από όσα μας χωρίζουν. Άλλωστε  με το Cosmopolis αυτό γιορτάζουμε. Την αρμονία του μωσαϊκού των πολιτισμών.

Συγχαίρω θερμά και ευχαριστώ εκ βάθους καρδιάς την διοίκηση, τους εργαζομένους, τα στελέχη, τους εθελοντές και όλους τους συνεργάτες της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» επειδή για πολλοστή φορά ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Με πολύ μεράκι, όρεξη και χωρίς να σκεφτούν κούραση και εμπόδια διοργάνωσαν ένα εξαιρετικό Cosmopolis.

Σας καλώ να το απολαύσουμε και να νιώσουμε την χαρά της γιορτής των πολιτισμών».

Αναστασία Ιωσηφίδου: Αυτή είναι η Καβάλα που ονειρεύονται οι δημότες μας

«Σε λίγες μέρες ξεκινάει η μεγάλη γιορτή της πόλης. Το 3ο Cosmopolis reunion ανοίγει τις πύλες του 19 Ιουλίου προκειμένου όλοι μαζί, Καβαλιώτες και επισκέπτες να γιορτάσουμε το μεγάλο γεγονός του πολιτισμού, της τέχνης , της αδελφοσύνης των λαών. Μέσα από το Cosmopolis η Καβάλα αναδεικνύει τον πραγματικό της εαυτό και αναδεικνύεται ως πανελλήνια πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας, της τέχνης και του πολιτισμού.

(Αυτή είναι η Καβάλα που ονειρεύονται και επιθυμούν οι δημότες μας και που αποτελεί τον βασικό στόχο της διοίκησης  μας).

Για τη φετινή χρονιά ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα πλούσιο βασισμένο στην κουλτούρα διαφόρων πολιτισμών που για ακόμα μια χρονιά θα μας παρουσιάσουν ότι καλύτερο έχουν. Τόσο σε επίπεδο συμμετοχής χωρών όσο και σε επίπεδο συναυλιακών σχημάτων είναι απόλυτα βέβαιο ότι το φετινό Cosmopolis θα κάνει τη διαφορά. Για πρώτη φορά το μεγαλύτερο εθνικό φεστιβάλ της χώρας αλλά και των Βαλκανίων θα καλυφτεί δημοσιογραφικά από ομάδα δημοσιογράφων που θα επισκεφτεί την πόλη μας , με χορηγία της Aegean.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά πρώτιστα τους υπαλλήλους του Δήμου, της Δημωφέλεια , τους εθελοντές που ξεπερνούν τους 150, τα ΤΕΙ, τους χορηγούς αλλά κυρίως τα νιάτα από όλη τη υφήλιο που δίνουν το ραντεβού τους στη Καβάλα και είμαι βέβαιη ότι όταν επιστρέψουν στην χώρα τους θα αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της πόλης μας στο εξωτερικό».

Μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής στην Καβάλα

Με το line-up του Cosmopolis 2018 να έχει από καιρό «διαρρεύσει», η φετινή διοργάνωση «φέρνει» στη σκηνή του «Κάστρου», κορυφαία μουσικά σχήματα που αναμένεται να «γεμίσουν» ασφυκτικά το Φρούριο της Καβάλας κατά τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ.

Αναλυτικά:

COSMOΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

CHE SUDAKA [Headliners] Οι Che Sudaka είναι ένα τετραμελές συγκρότημα αποτελούμενο από Αργεντινούς και Κολομβιανούς που ζουν στη Βαρκελώνη. Σχηματίστηκαν το 2002 στο Μεσογειακό λιμάνι της Βαρκελώνης και σήμερα είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο ως η ναυαρχίδα της μουσικής Mestizo: Οπουδήποτε και αν εμφανιστούν τα δύο αδέλφια από την Αργεντινή, ο Leo και ο Kachafaz, μαζί με τους δύο Κολομβιανούς συντρόφους τους Cheko και Jota, η συνένωση της Cumbia με την Ska και την Punk εγγυώνται φιέστα! Οι εκφραστικοί στίχοι κοινωνικής κριτικής καταρρίπτουν κάθε ιδεολογικό ή φυσικό σύνορο και υπερασπίζονται την ανθρώπινη συνύπαρξη ενάντια στους πολιτικούς διαχωρισμούς: ένας ενωτικός λόγος που τους κάνει να ξεχωρίζουν από το πλήθος. Οι Che Sudaka έχουν αναδειχθεί ταυτόχρονα ως οι επικεφαλής μιας συγκεκριμένης στάσης απέναντι στη ζωή και μιας αντικουλτούρας, ο ζωντανός κρίκος μιας πλανητικής οικογένειας. Μετά και την κυκλοφορία του πρώτου τους ζωντανού άλμπουμ με τίτλο “1111 LIVES” το 2013, το οποίο ο μουσικός τύπος αξιολόγησε ως ένα από τα καλύτερα ζωντανά άλμπουμ της mestizo μουσικής μέχρι σήμερα, οι CHE SUDAKA κυκλοφόρησαν το “HOY”(μεταφράζεται: Σήμερα), του οποίου ο τίτλος είναι μια πρόσκληση να ζούμε το τώρα. Το νέο τους άλμπουμ Almas Rebeldes που κυκλοφόρησε το 2017 είναι το soundtrack της ζωής τους! Έχουν στο ενεργητικό τους σημαντικές συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Manu Chao και η Amparanoia.

THE COCONAUT ROCKERS [Opening Act] Διαστημάνθρωποι σε μινόρε. Καρύδες που κοιτάνε στο άπειρο. Μουσικάντηδες για punk καρσιλαμάδες. Και μια μπάντα από την Ξάνθη που συνδυάζει τους balkan ρυθμους με ξεσηκωτικούς ska ήχους και ανεβαστικές gypsy γκρούβες. Οι The Coconaut Rockers, από τους δρόμους της Ξάνθης, έρχονται να αφήσουν το στίγμα τους! Η μπάντα ξεκίνησε από τον Billy και τον Ραφ τον Μαϊο του 2013 ως μία υλοποίησή της, στους δρόμους της Ξάνθης κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής.Από τη μπάντα πέρασαν αρκετοί μουσικοί ώστε να εδραιωθεί πλέον το σημερινό σχήμα. Με ένα πλήθος εμφανίσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και τη συμμετοχή τους σε πολλά φεστιβάλ,έχουν μοιραστεί την ίδια μουσική σκηνή με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου. Τον Μάρτιο του 2018 παρουσίασαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, το EP “Disco Gypsy UFOs”, ηχογράφηση που έγινε στα BSonic Studios.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ [Headliners] Μια μοναδική μουσική συνάντηση των δύο μεγάλων τραγουδοποιών κι ερμηνευτών, μια ξεχωριστή σύμπραξη μέσα από τις φωνές και τα τραγούδια τους, που χαράσσουν τις εικόνες, τις μνήμες, τα συναισθήματα μας εδώ και πολλά χρόνια… Τραγούδια με τόσο έντονα αρώματα Ελλάδας, εκεί που η Κρήτη συναντά το Αιγαίο και τα Επτάνησα τις Κυκλάδες. Ο Βασίλης και ο Παντελής με την εμβληματική καλλιτεχνική τους ιδιοσυγκρασία, ο Θαλασσινός και ο Σκουλάς με τη συνέπεια και τη σταθερότητα, που διακρίνει τη διαρκή ενεργή τους παρουσία στο χώρο της ελληνικής μουσικής μα και στους αγώνες της ελληνικής κοινωνίας. Ο Βασίλης Σκουλάς και ο Παντελής Θαλασσινός, μας ταξιδεύουν στα πέλαγα των πιο γνωστών τους τραγουδιών, επιφυλάσσοντας μας παράλληλα πολλές εκπλήξεις μέσα από την κοινή σκηνική τους παρουσία, με την ανάγκη κι επιθυμία να μας αφήσουν πολλά “γλυκά” σημάδια της σύμπραξης τους, στις καρδιές και τις σκέψεις μας…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ QUARTET [Opening Act] Γεννήθηκε το 1963 στη Νίκαια του Πειραιά και παίζει μουσική από την προσχολική του ηλικία. Σαν μουσικός άρχισε να δουλεύει από το 1980 σε διάφορα μαγαζιά και ηχογραφήσεις παίζοντας κιθάρα, ούτι, μπάσο, κανονάκι, διάφορα πνευστά. Έχει ενορχηστρώσει δουλειές σημαντικών Ελλήνων συνθετών και έχει συνεργαστεί με πολλούς δημοφιλείς τραγουδιστές και μουσικούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτή την εποχή, με το κουαρτέτο του που αποτελούν η Σεμέλη Παπαβασιλείου (τραγούδι), ο Γιάννης Πουπούλης (κιθάρα) και ο Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά), εμφανίζεται σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

GORAN BREGOVIC [Headliner] Ο δημοφιλής συνθέτης Goran Bregovic επιστρέφει δισκογραφικά με το Τρία Γράμματα από το Σαράγιεβο, έναν ολοκληρωμένο δίσκο 11 συνθέσεων, με δυνατή μουσική και σημαντικές συνεργασίες. Είναι ένας βιωματικός δίσκος, αφού η αναφορά του στην πόλη που μεγάλωσε, την «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», όπου συνυπήρχαν έως πρόσφατα αρμονικά διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί, προσδίδει στην δουλειά του έναν πιο προσωπικό αλλά ταυτόχρονα πανανθρώπινο χαρακτήρα, αφού συνδιαλέγεται με το πάντα επίκαιρο θέμα της Ειρηνικής Συνύπαρξης, της Συμφιλίωσης και του Σεβασμού της Διαφορετικότητας. Στον δίσκο αυτό ενώνει, αλληγορικά, τις τρεις βασικές θρησκείες αξιοποιώντας μεταφορικά ως κοινό στοιχείο τους, το βιολί. Το άλμπουμ εκτός από τα Ορχηστρικά κομμάτια, περιέχει πολύ δυνατά τραγούδια, με την συνεργασία των Bebe, Rachid Taha, Riff Cohen, Asaf Avidan, Sifet and Mehmed. Τα τραγούδια είναι σε στίχους Ισπανικούς, Εβραικούς, Αραβικούς, Αγγλικούς και Σερβοκροάτικους. Ο συνθέτης αγαπήθηκε ιδιαίτερα στην χώρα μας, μέσα από τα soundtracks κορυφαίων ταινιών, την δισκογραφία του και τις συνεργασίες με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Αυτό που έκανε όμως πάντα την διαφορά, ήταν οι ζωντανές εμφανίσεις του, που υπόσχονταν πάντα μια διονυσιακή γιορτή, με «γκάζια» στα χάλκινα. Αυτό θα κάνει και το καλοκαίρι του ’18, σε περιορισμένες πόλεις και φεστιβάλ.

SOUNDIC [Opening Act] Οι SOUNDIC (σάουντιτς), ιδρύθηκαν την Άνοιξη του 2015 και έχουν έδρα την πόλη της Δράμας. Ο ήχος τους είναι μια μίξη παραδοσιακών ακουσμάτων, παιγμένων με ήχο σύγχρονο και επηρεασμένο από διάφορα είδη χορευτικής μουσικής όπως funk, reggae, ska, trip hop. Οι επιλογές προέρχονται από τα παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας (Δράμα, Μακεδονία, Σμύρνη, Ρεμπέτικα κ.α.), καθώς και της περιοχής των Βαλκανίων (Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία). Με λίγα λόγια οι SOUNDIC χαρακτηρίζονται ως μία Experimental Ethnic μουσική κολεκτίβα.

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

ALBOROSIE [Headliner] Ο Alborosie αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματατης reggae σκηνής. Ο Ιταλικής καταγωγής, αλλά πλέον μόνιμος κάτοικος Jamaica, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Marsala της Σικελίας και ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στο ιταλικό reggae συγκρότημα Reggae National Tickets από την πόλη Μπέργκαμο, όταν ήταν 15 χρονών. Το 2001 ο Alborosie αποφάσισε να δοκιμάσει μια σόλο καριέρα. Μετακόμισε στη Jamaica για να είναι κοντά στις ρίζες της μουσικής reggae και στην κουλτούρα Rastafari. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Gentleman, οι Wailers και ο Ky-Mani Marley. Οι επιτυχίες του περιλαμβάνουν το “Rastafari Anthem”, το “Kingston Town” το “Call Up Jah” και πολλά άλλα. Το 2011, έγινε ο πρώτος λευκός καλλιτέχνης που κέρδισε το M.O.B.O. (Music of Black Origin) βραβεία στην κατηγορία Best Reggae Act. Έχει δώσει συναυλίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων φεστιβάλ της Ευρώπης. Έρχεται στην Ελλάδα μετά από καιρό για να μας ξεσηκώσει με τους ρυθμούς της μουσικής του. Το πάθος και η μακροχρόνια ενασχόληση με την reggae κάνουν τον Alborosie δημιουργό ενός μοναδικού μουσικού μίγματος με reggae ρυθμούς που ταιριάζουν απόλυτα στην ατμόσφαιρα του Cosmopolis. Είναι προφανές ότι το κοινό του φεστιβάλ Cosmopolis, που θα απολαύσει για πρώτη φορά live τον Alborosie με τη μπάντα του The Shengen Clan, θα έχει την ευκαιρία να δει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και σίγουρα το πιο περιζήτητο όνομα της reggae στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του και στο πλαίσιο της μεγάλης καλοκαιρινής περιοδείας με αφορμή την κυκλοφορία του καινούριου του δίσκου.

TERRONE [Opening Act] Γεννημένος στις 22 Φεβρουαρίου,1993, ο Χρήστος Καλαϊτζόπουλος γνωστός ως Terrone, μεγαλώνει σε μουσικό περιβάλλον -μεταξύ άλλων- ως μαθητής Μουσικού Σχολείου παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου, βιολοντσέλου, ακορντεόν και συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε χορωδίες. Η αγάπη του για την μουσική ήταν καθοριστική για την ζωή του, ο Terrone είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην σύνθεση σύγχρονης μουσικής. Η πρώτη εμφάνιση του στη σκηνή ήταν το 2007, ως μέλος του συγκροτήματός Los Mujeros στο Schoolwave στην Τεχνόπολη. Αργότερα, ως μέλος των Κόζα Μόστρα περιοδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό, με εμφανίσεις σε χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αγγλία , Γερμανία, Ρωσσία. Το 2015, αποδέχεται την πρόταση και ενσωματώνεται στη μουσική οικογένεια των Locomondo με τους οποίους μέχρι σήμερα περιοδεύει στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2016, μαζί με μία μουσική ομάδα που ακούει στο όνομα “Sound of the People” , με βάση την Θεσσαλονίκη, αναπτύσσει το δικό του στυλ και αναμειγνύει Reggae με Hip-Hop. Τον Μάρτιο του 2016, κυκλοφορεί το single με τίτλο “Herba” που γίνεται η αρχή της προσωπικής του δισκογραφικής δραστηριότητας. Ο ήχος του χαρακτηρίζεται από στοιχεία Rockers, Raggamufin και Roots. Στόχος της μουσικής του είναι να διοχετεύσει στον κόσμο την αγάπη, την ειρήνη και τον σεβασμό που κάθε άνθρωπος αξίζει, μέσω του ρυθμού και των θετικών δονήσεων, σε κάθε συναυλία.

Ξεφυλλίστε όλο το πρόγραμμα του Cosmopolis 2018 πατώντας εδώ