61ο Φεστιβάλ Φιλίππων: Ωδή στη Θεατρική αποκέντρωση [φωτογραφίες]

Οι πρόβες για τις «Χοηφόρες» του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και της Ομάδας Vasistas τελείωσαν κι άφησαν πολύτιμη παρακαταθήκη στην τοπική κοινωνία των Κρηνίδων η οποία βιώνει τη δική της Θεατρική «Αναγέννηση»

Η συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και την Ομάδα Vasistas«Χοηφόρες» του Αισχύλου, πέρασε και… ακούμπησε -και με το παραπάνω- την τοπική κοινωνία των Κρηνίδων και της Λυδίας, η οποία φιλοξένησε για 20 μέρες τις πρόβες για την παράσταση.

Ηθοποιοί, κάτοικοι, επαγγελματίες και επισκέπτες έγιναν ένα, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία, η οποία παρέπεμπε σε μια… Θεατρική «Αναγέννηση» της περιοχής, με τη βοήθεια της καλλιτεχνικής αποκέντρωσης την οποία επιδιώκει το Φεστιβάλ Φιλίππων, όπως τότε, δεκαετίες πριν, όπου το Φεστιβάλ ήταν μέρος της τοπικής κοινωνίας των Φιλίππων.

Άλλωστε, το μήνυμα της ομάδας Vasistas από την εμπειρία την οποία βίωσαν στο «θεατρικό πάρκο» των Κρηνίδων είναι χαρακτηριστικό: «Residency, δηλαδή, συγκέντρωση για δουλειά, αλλά και γνωριμία με υπέροχα μέρη και ανθρώπους. Αυτή την ευκαιρία την είχαμε χάρη στην ενθάρρυνση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για συμπαραγωγή και την τόσο ουσιαστική -για τη δουλειά και για τον τόπο- προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και ο Θοδωρής Γκόνης. Ευχόμαστε και άλλοι να δουλέψουν με τον τρόπο που δουλέψαμε εμείς εκεί. Ευχαριστούμε θερμά το Hotel Lydia για την ωραία φιλοξενία, την ταβέρνα Ναύτης (Ελισάβετ Αντωνιάδου) για τα καταπληκτικά γεύματα και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρηνίδων για τη φιλοξενία των προβών. Ραντεβού στους Φιλίππους στις 14 Ιουλίου».

Δείτε φωτογραφίες από τη «συγκατοίκηση» ηθοποιών και κατοίκων

*Φωτογραφίες: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας