Δημιουργία, χαρά, συμμετοχή στο «8ο Θερινό Σχολείο Τέχνης» [φωτογραφίες]

Για 5 ημέρες οι νεαροί μαθητές παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια γλυπτικής, μουσικής, θεάτρου, σκάκι, φωτογραφίας κ.α στο στα Λιμενάρια της Θάσου

Με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή παιδιών, ολοκληρώθηκε και φέτος οι εργασίες του «θερινού σχολείο τέχνης» που πραγματοποιήθηκαν στα Λιμενάρια της Θάσου υπό την αιγίδα του πολιτιστικού συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο».

Ήταν κατά σειρά το «8ο θερινού σχολείο τέχνης» και διήρκεσε  μια εβδομάδα και συγκεκριμένα, όπως συμβαίνει κάθε φορά, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου (2-6 Ιουλίου, 2018).  Η δράση είναι εθελοντική και συντονίζεται από τον δάσκαλο Κωνσταντίνο Βλαστάρη σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς: Λοβούλου Πελαγία, Χαμοξάρα Γεωργία, Λιάνα Πολυτίμη και Γιώργο Παπαβασιλείου ενώ παράλληλα συνέδραμαν και άλλοι εκπαιδευτικοί και πολλοί εθελοντές.

Ο χώρος διεξαγωγής ήταν ο ευρύτερος χώρος στην περιοχή «Αποθήκες Μεταλλείων» και στο σταθμό της πυροσβεστική υπηρεσίας (που συμβάλλει μ’ αυτόν τον τρόπο  στην υλοποίηση των δράσεων). Η συμμετοχή όλων των παιδιών και εφήβων (από 6- 20 ετών) που συμμετείχαν ήταν δωρεάν. Οι δράσεις είχαν ως πρωταγωνιστές τα παιδιά σε ρόλο δημιουργού.  Στο πλαίσιό του θα διεξήχθηκαν βιωματικά  εργαστήρια, στις παρακάτω θεματικές (αναφέρονται και οι υπεύθυνοι τους):

  1. Γλυπτική: Λόβουλος Κώστας, Γλύπτης.
  2. Μουσική: Ζαγοριανός Άγγελος, Μουσικός.
  3. Θέατρο: Ντουμπουρίδης Δημήτρης, υπ. Θεατρ. Ομάδας.
  4. Κουκλοθέατρο: Καλαϊτζίδης Ιορδάνης, ερασιτέχνης ηθοποιός Λοβούλου Πελαγία, Φιλόλογος.
  5. Σκάκι: Μπότσαρης Γιάννης, Προπονητής Σκάκι.
  6. Φωτογραφία: Φάκα Σοφία, Καροφυλλίδοου Μαρία (Φωτογραφικός Ομ. Καβάλας).
  7. «Προϊστορική ζωή-Ορυχεία Ώχρας» Εργαστήριο: Λαζαρίδης Στυλιανός, Φιλόλογος – Ιστορικός και Κυριώτη Ελένη, Αρχαιολόγος. (Το εργαστήρι συμπεριλάμβανε και μία περιήγηση, στα πρώτα υπόγεια προϊστορικά  ορυχεία της Ευρώπης, στη θέση Τζίνες).
  8. «Λογοτεχνικό εργαστήρι» εργαστήρι δημιουργικής γραφής: Βιολιτζή Γεωργία, Φιλόλογος.
  9. «Η τέχνη της θάλασσας», ημέρα εκμάθησης καγιάκ με τη “Riverland” στην παραλία «Μεταλλεία Λιμεναρίων».

Την τελευταία ημέρα των δράσεων, στη γιορτή λήξης, τα παιδιά, εμφανώς ενθουσιασμένα, παρουσίασαν τις δημιουργίες τους (γλυπτά, θεατρικά δρώμενα, παραστάσεις, ποιήματα, φωτογραφίες κλπ). Ως παράλληλη δράση, πραγματοποιήθηκε επίσης, εργαστήρι τέχνης  με θέμα το σκάκι, τη  φιλία και το παιχνίδι και αφορμή το βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Ο τρελός» του Βλαστάρη Κων/νου, των  εκδόσεων Πατάκη. Στο τέλος των εκδηλώσεων ήδη, πολλά  παιδιά και γονείς δήλωσαν ανυπόμονοι για το επόμενο «θερινό σχολείο τέχνης»!