Κώστας Χατζηεμμανουήλ: Μετά από 8 χρόνια, ήρθε η δικαίωση για το αρχαίο θέατρο της Θάσου

Η ένταξη της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Θάσου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ δικαιώνει προσωπικά τον δήμαρχο Θάσου, όπως δηλώνει ο ίδιος, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέπραξαν για το αποτέλεσμα

Η ένταξη της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Θάσου, μαζί με τη Βασιλική Β’ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θσυνολικού προϋπολογισμού 4.939.678 ευρώ (διαβάστε σχετικά εδώ) αποτέλεσε το αποκορύφωμα ενός αγώνα 8 ετών, με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ να αισθάνεται (και) προσωπικά δικαιωμένος για την ολοκλήρωση της προσπάθειας, μια προσπάθεια η οποία ήταν αδιάκοπη και πέρασε από χίλια μύρια κύματα, όπως αναφέρει και ο ίδιος σε ένα κείμενο με το οποίο παραθέτει εν συντομία όλο το ιστορικό της ιστορικής, για το νησί και την ευρύτερη περιοχή υπόθεσης, ευχαριστώντας, παράλληλα, όλους όσοι συνέβαλαν στην αίσια ολοκλήρωσής της.

Αναλυτικά η δήλωση-ευχαριστήριο του δημάρχου Θάσου

Νιώθω δικαιωμένος καθώς μία πολυετής προσπάθεια που άρχισε το 2011, κι ένας προσωπικός αγώνας, δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία. Αισθάνομαι ότι κέρδισα ένα προσωπικό στοίχημα κι εκπληρώνω μία δέσμευσή μου στον κόσμο της Θάσου, όταν στις εκλογές του 2010 τούς υποσχέθηκα ότι θα πετάξω τα σάπια κόντρα πλακέ από το αρχαίο θέατρο του νησιού και θα τα αντικαταστήσω με ολόλευκο μάρμαρο Θάσου.

Τον πρώτο κιόλας μήνα της ανάληψης καθηκόντων μου, το 2011 επισκέφθηκα το Υπουργείο Πολιτισμού και τη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη, σε μια καθοριστική συνάντηση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Κάλεσα το σύνδεσμο μαρμαρολατόμων Θάσου και απέσπασα την γραπτή τους δέσμευση να χορηγήσουν δωρεάν όσο μάρμαρο χρειαστεί για την αναστήλωση του μνημείου. Φιλοξενήσαμε μεταπτυχιακούς του ΑΠΘ οι οποίοι βοήθησαν το έργο αναστήλωσης αλλά και την ίδια τη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη στην οποία παρουσιάσαμε επί τόπου όλες τις προτάσεις μας για το έργο.

Η πρώτη φάση του έργου άρχισε μέσα στην προηγούμενη θητεία μου ως δήμαρχος και τότε ορίστηκαν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες ενώ πραγματοποιήθηκαν με αυτεπιστασία τα πρώτα έργα κόστους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ: ανατολική και δυτική πάροδος, καμαρίνια, χώροι υγιεινής, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός, περίφραξη κ.α. Παράλληλα, εξετάσαμε από κοινού με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τους βέλτιστους τρόπους πυροπροστασίας και πυρόσβεσης που μπορούν να προστατέψουν το μνημείο και την ευρύτερη περιοχή.

Για να φτάσουμε έως τη δεύτερη φάση του έργου, που περιλαμβάνει την αναστήλωση του κοίλου και του προσκηνίου, η οποία θα απορροφήσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, χρειάστηκαν πολλές ενέργειες του Δήμου Θάσου προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ως δήμαρχος ζήτησα παράσταση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ με πρόεδρο τη νέα γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, όπου υποστήριξα ότι το μνημείο πρέπει να αποκατασταθεί με μάρμαρο Θάσου και όχι με άλλο υλικό, όπως υποστήριζε μερίδα μελών του συμβουλίου. Στο ΚΑΣ κατέθεσα και τη χορηγία του συνδέσμου επιχειρήσεων μαρμάρου με τα εξής λόγια: «το θέατρο της Θάσου για μένα δεν είναι ένα απλό αρχαιολογικό μνημείο αλλά οι πέτρες του είναι οι τροφοί μου, είναι το πρώτο μου σχολείο. Πριν διδαχθώ γραφή και ανάγνωση, στον χώρο του άκουσα την φωνή των ποιητών».

Η απόφαση του ΚΑΣ, η οποία υπήρξε ομόφωνη, στηρίχθηκε σε μια αποτύπωση του Τόνι Κοζέλι, στην μελέτη αποκατάστασης του καθηγητή Αρχιτεκτονικής Γιώργου Καραδέδου η οποία προέβλεπε αποκατάσταση του κοίλου με όγκους μαρμάρου στις διαστάσεις των αρχαίων εδωλίων, εδραζόμενους σε πλακαρές πέτρες, όπως ακριβώς γινόταν στην αρχαιότητα. Στη συνεδρίαση αυτή παρούσα ήταν και η τότε προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας του νομού Καβάλας κ. Μαρία Νικολαΐδου. Στη συνέχεια, έγινε σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης των κατοίκων της Θάσου αλλά και υψηλών επισκεπτών, με κορυφαία την εκδήλωση του σωματείου «Διάζωμα» παρουσία του προέδρου του Σταύρου Μπένου. Εκεί, με την τιμητική της παρουσία, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου εξέφρασε την πολιτική βούληση να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αναστήλωση του μνημείου ώστε να παραδοθεί στο λαό του νησιού.

Τον πρώτο και σπουδαιότερο ρόλο στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της αναστήλωσης (κερκίδες και προσκήνιο) έχει η έφορος αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία ωρίμασε τις απαιτούμενες διαδικασίες, διευκρινίζοντας όλα εκείνα τα σημεία τα οποία είναι απαραίτητα για να εξελιχθεί μια μελέτη σε έργο. Η συνεργασία μου μαζί της είναι υποδειγματική.

Ο Δήμος Θάσου με τις υπηρεσίες του συνέβαλε με υποστηρικτικές ενέργειες ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να μη χαθεί το έργο.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στο σημερινό περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, που με την υπογραφή του θα ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε τη συμβολή του εκλιπόντος περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, στο να συμπεριληφθεί το μεγάλο αυτό έργο στα έργα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Κλείνοντας να ευχαριστήσω την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και τον προϊστάμενό της Βασίλη Πιτσινίγκο για τις ακάματες προσπάθειές τους στα έργα ανάπτυξης του τόπου.