Βρετανικό… ρεπεράζ στην Καβάλα για τα γυρίσματα ταινίας μεγάλου μήκους

Ο παραγωγός της ταινίας "The Giaour", βασισμένη στο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «Ο Γκιαούρης» (1813), βρέθηκε στην Καβάλα για να «τσεκάρει» διάφορα σημεία γυρισμάτων

Με επιτυχία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ολοκληρώθηκε το recce που οργάνωσε η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ για τη βρετανική μεγάλου μήκους ταινία “Τhe Giaour”.

Recce λέγεται η οργάνωση διερευνητικών ταξιδιών των παραγωγών σε διάφορες χώρες για την επιλογή των ιδανικών τοποθεσιών για τα γυρίσματα των ταινιών τους. Η διαδικασία αποτελεί κοινή πρακτική των Film Commissions με στόχο την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας, κάτι το αυτονόητο που, ούτως ή άλλως, όφειλε να γίνεται εδώ και χρόνια, αλλά δε γινόταν αφού υπολειτουργούσαν ή δε λειτουργούσαν καν τα Film Commissions στη χώρα μας.

Προσφάτως, ο παραγωγός της συγκεκριμένης ταινίας, στο ενεργητικό του οποίου θα βρούμε ταινίες όπως «Ο φίλος μου κι εγώ», «Μόνα Λίζα» και «The Hard Word», είχε πραγματοποιήσει ένα αντίστοιχο ταξίδι στην Ισπανία για την αναζήτηση τοποθεσιών. Σε ό,τι αφορά τη δική μας χώρα, όλα άρχισαν στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, όταν έγινε η πρώτη επικοινωνία του Γκάρετ Τζόουνς με τη διευθύντρια του Hellenic Film Commission Βένια Βέργου.

Γραμμένο από τη σκηνοθέτρια Ρίκα Οχάρα, το σενάριο της ταινίας “The Giaour” είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «Ο Γκιαούρης» (1813). Θυμίζουμε ότι το ίδιο ποίημα ενέπνευσε τον Ντελακρουά να ζωγραφίσει τη «Μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν» (1826).

Σύμφωνα με το ΕΚΚ, το σενάριο της ταινίας περιγράφει «μια κοινωνία μεταξύ Ανατολής και Δύσης μέσα στον ελληνικό χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το διαφορετικό θρησκευτικό και εθνοτικό υπόβαθρο των πρωταγωνιστών, αλλά και ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων και σεξουαλικότητας διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η πλοκή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της παραγωγής της ταινίας «The Giaour» ανέρχεται στα 3 εκ. ευρώ και εφόσον επιλεγεί η χώρα μας για την κινηματογράφησή της, θα πραγματοποιηθούν σε ελληνικές τοποθεσίες 6 εβδομάδες γυρισμάτων.

Στο τέλος του τρέχοντος Ιουλίου ο Γκάρετ Τζόουνς και η Βένια Βέργου επισκέφτηκαν διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Ξάνθης, των Χανίων και του Ρεθύμνου αναζητώντας χώρους γυρισμάτων. Οι τοποθεσίες στη Βόρεια Ελλάδα προτάθηκαν από τη location manager Τατιάνα Βέρμπη. Οι τοποθεσίες στην Κρήτη προτάθηκαν από την ομάδα της εταιρείας παραγωγής Indigo View, την Ιωάννα Δάβη και τον Δημήτρη Ξενάκη. Στις επισκέψεις τους είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν εκπροσώπους των κατά τόπους δήμων και περιφερειών.

Πάντα σύμφωνα με το ΕΚΚ, ο έμπειρος Τζόουνς έφυγε ενθουσιασμένος από τις τοποθεσίες που επισκέφτηκε.

Από αριστερά η Τατιάνα Βέρμπη, η Βένια Βέργου, ο Γκάρετ Τζόουνς, η Ιωάννα Ντέιβις και η Αναστασία Ιωσηφίδου στο Φρούριο της Καβάλας

*Πηγή: tovima.gr