Ο «Βελλεροφόντης» παλεύει ήδη με τα τέρατα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων [φωτογραφίες]

Ο Γιάννης Καλαβριανός, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος στις Κρηνίδες, σκηνοθετεί μία πρώτη προσέγγιση σε έναν σχετικά άγνωστο μύθο-Δείτε φωτογραφίες από την προετοιμασία των παραστάσεων

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις Κρηνίδες το 2017, το Φεστιβάλ Φιλίππων επαναλαμβάνει φέτος το εγχείρημα, με προσκεκλημένους σημαντικούς καλλιτέχνες τριών ομάδων.

Το Εργαστήριο λαμβάνει ήδη χώρα στην περιοχή των Κρηνίδων από την 1η Αυγούστου 2018 και θα καταλήξει στη δημιουργία τριών νέων παραστάσεων εμπνευσμένων από το αρχαίο δράμα.

Ηθοποιοί, σκηνογράφοι, δραματουργοί, σκηνοθέτες, φωτιστές διαμένουν και εργάζονται στις Κρηνίδες στο πλαίσιο ενός θεατρικού camp στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων με χαρακτήρα καλλιτεχνικό, αλλά και εκπαιδευτικό.

Οι δοκιμές και όλη η προετοιμασία της κάθε παράστασης είναι ανοιχτές για το κοινό και λειτουργούν σαν ανοιχτό εργαστήρι για τους φοιτητές, την τοπική κοινότητα κι όποιον ενδιαφέρεται να τις παρακολουθήσει.

Το ίδιο ανοιχτά είναι και τα ξεχωριστά workshops τα οποία πραγματοποιούν οι σκηνοθέτες Γιάννης Καλαβριανός, Θοδωρής Γκόνης και Γεωργία Μαυραγάνη, παρουσιάζοντας τον τρόπο δουλειάς τους σχετικά με την παράσταση που πρόκειται να δημιουργήσουν.

Στο εργαστήριο επιχειρείται μία πρώτη προσέγγιση στον σχετικά άγνωστο μύθο του σημαντικότερου ήρωα της μυθολογίας, πριν τον Ηρακλή. Η ιστορία του εγγονού του πονηρού Σίσυφου, του Βελλεροφόντη, που έγινε κατά λάθος δολοφόνος του αδελφού του, άλλαξε όνομα, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του την Κόρινθο και άρχισε μία αναμέτρηση με τη ζωή και τα θηρία της, ανθρώπινα και μυθικά, είναι η ιστορία όλων εκείνων που αποφάσισαν να τα βάλουν με τη Μοίρα και τους Θεούς. Που δάμασαν Πήγασους, σκότωσαν Χίμαιρες, δοξάστηκαν, θέλησαν να ανέβουν στον ουρανό, έχασαν το μέτρο και το δίκιο τους, καταβαραθρώθηκαν και κατέληξαν να περιπλανιούνται στους κάμπους της ζωής.

Χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τις χαμένες, μερικώς σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη, «Σθενέβοια» και «Βελλεροφόντης» και υλικό από τις πολλαπλές αναφορές στον μύθο, από την Ιλιάδα, μέχρι τον Ησίοδο, τον Πίνδαρο, τον Παυσανία και τον Στράβωνα.

Συμμετέχουν 7 εκτελεστές, ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί.

  • Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
  • Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
  • Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης
  • Ερμηνεύουν: Διαμαντής Αδαμαντιδης, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Στέφη Πουλοπούλου

Οι παραστάσεις «Βελλεροφόντης-παλεύοντας με τα τέρατα» θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων στις 20, 21 και 22 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο.

*Φωτογραφίες: tospirto.net