Ο Λευτέρης Κελβερίδης καταγγέλλει την Κινηματογραφική Λέσχη του ΣΦΓΤ [επιστολή]

Ο Καβαλιώτης «γκουρού» του σινεμά κάνει λόγο για «αδιαφορία» και στηλιτεύει τη μονομερή αλλαγή της ημερομηνίας προβολής των ταινιών του αφιερώματος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων

Απευθυνόμενος στους «αγαπητούς φίλους του σινεμά», ο Λευτέρης Κελβερίδης, ο άνθρωπος που τα τελευταία σαράντα χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με την Έβδομη Τέχνη στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή, εκφράζει «βαθιά λύπη και απογοήτευση» για τη συμπεριφορά των υπευθύνων λειτουργίας της Κινηματογραφικής Λέσχης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας.

Η καταγγελία Κελβερίδη εδράζεται στην… αιφνίδια και μονομερή αλλαγή από τους ανθρώπους της Λέσχης στο πρόγραμμα προβολών του μίνι-αφιερώματος στον αμερικανικό κινηματογράφο το οποίο ο ίδιος επιμελήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της «ανοιχτής» επιστολής-καταγγελίας Κελβερίδη:

«Αγαπητοί φίλοι του σινεμά,
Αποδεχόμενος πρόταση του Θοδωρή Γκόνη, οργανώσαμε, στο πλαίσιο του 61ου  Φεστιβάλ Φιλίππων, ένα αφιέρωμα στον παλιό αμερικανικό κινηματογράφο των δεκαετιών ’40, ’50 και ’60 με επτά κλασικές ταινίες που η προβολή τους είχε προγραμματιστεί για την εβδομάδα 23 έως 29 Ιουλίου στον «Ζέφυρο» με τη συνεργασία και της Κινηματογραφικής Λέσχης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας.

Δυστυχώς, ο άστατος καιρός και κυρίως η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική που ως συνεπακόλουθο είχε την κήρυξη από την κυβέρνηση τριήμερου εθνικού πένθους, είχαν σαν αποτέλεσμα να προβληθούν τελικά μόνον τρεις από τις επτά ταινίες που είχαμε προγραμματίσει. Η προσέλευση μάλιστα του κοινού στις τρεις αυτές προβολές ήταν εξαιρετικά υψηλή, γεγονός που αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων και γενικότερα των Καβαλιωτών για τις ταινίες που επιλέξαμε. Όλοι μάλιστα μας ρωτούσαν πότε θα προβληθούν και οι άλλες τέσσερις ταινίες.

Με την υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Λέσχης με την οποία συζητήσαμε το θέμα αυτό, κρίναμε ότι  η προβολή των τεσσάρων ταινιών θα μπορούσε να γίνει  στα τέλη Αυγούστου και  συγκεκριμένα από 27 μέχρι 30 Αυγούστου.

Ωστόσο, η υπεύθυνη της Λέσχης, σε συνέντευξη Τύπου και σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ανακοίνωσε δημόσια ως ημερομηνίες προβολών των εν λόγω ταινιών τις 17, 18, 19 και 20 Σεπτεμβρίου, μετά το πέρας δηλαδή του προγράμματος της Κινηματογραφικής Λέσχης και αφού στο μεταξύ ο καιρός αλλά και η διάθεση των φίλων του σινεμά θα έχουν αλλάξει τελείως, αλλά το κυριότερο, έναν μήνα μετά το τέλος του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Θεωρώντας την συμπεριφορά αυτή ως προσβολή, όχι τόσο προς το πρόσωπό μου όσο κυρίως προς τους δεκάδες φίλους του σινεμά, εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και απογοήτευση για τους υπεύθυνους της Κινηματογραφικής Λέσχης που ως –υποτίθεται– συνδιοργανωτές της εκδήλωσής μας μάς αντιμετώπισαν, όλο αυτό το διάστημα, με αδιαφορία, μάλλον, παρά ως συνεργάτες».