«Τα σιλό» του Βασίλη Βασιλικού φιλοξενήθηκαν στα Λιμενάρια της Θάσου [φωτογραφίες]

Στις κατάμεστες Αποθήκες των Μεταλλείων ο συγγραφέας ξετύλιξε στον τόπο που γεννήθηκε προσωπικές μνήμες και συναισθήματα, όπως τα αποτύπωσε στο πρώτο του μυθιστόρημα το οποίο έγραψε το 1949

Στις γεμάτες από κόσμο, συναισθήματα, μνήμες και λογοτεχνία Αποθήκες των Μεταλλείων στα Λιμενάρια της Θάσου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χατζηγιώργης» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» παρουσίασαν την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού «Τα σιλό», με τον συγγραφέα να επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Κώστας Βλαστάρης, η Μένη Καρατζαφέρη και ο Βασίλης Βασιλικός, αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η δημοσιογράφος Κατερίνα Κακιλή, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας Κατερίνα Κουμανίδου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

1941-1944. Μακεδονία υπό Βουλγαρική Κατοχή. Οι κατακτητές σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον αλευρόμυλο της Καβάλας, για να υποχρεώσουν τους Έλληνες να εισαγάγουν σιτηρά από τη Βουλγαρία. Παράλληλα, ο Τσανοπέφ, Διοικητής του Βουλγαρικού Στρατού στην πόλη, εποφθαλμιά την έφηβη Βενούλα, κόρη του μπαρμπα-Λιά και της Μαλβίνας. Όμως, ο μπαρμπα-Λιάς επιχειρεί με ανορθόδοξο τρόπο να φυγαδεύσει την κόρη του και να αποτρέψει την ανατίναξη του Μύλου. Θα τα καταφέρει;

«Για να γράψει κάποιος πρέπει να έχει ένα έλλειμμα ή ένα τραύμα που προσπαθεί να το αντιμετωπίσει διά της γραφής. Για μένα ήταν η Κατοχή. Μικρό παιδί είχαμε φύγει με την οικογένειά μου από την Καβάλα και πήγαμε στη Θεσσαλονίκη γιατί φοβόμασταν τους Βουλγάρους-που είχαν βλέψεις για την πόλη της Καβάλας-ότι θα «καθάριζαν» τους «προύχοντες», βλέπετε, ο πατέρας μου ήταν βουλευτής του Βενιζέλου» (Βασίλης Βασιλικός, 2011).

«Τα σιλό» (Εκδόσεις Gutenberg) είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει ο Βασιλικός το 1949, σε ηλικία μόλις 15 ετών και φέρει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση