Ο λόγος στο 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων και στις Κρηνίδες… [φωτογραφίες, βίντεο]

Το κληροδότημα του 2ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίο Δράματος φιλοξενείται σε λίγες μέρες στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στον τόπο που γεννήθηκε και οι συντελεστές μίλησαν για τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε, τι θα αισθανθούμε

Τρεις παραστάσεις: «Βελλεροφόντης-Παλεύοντας με τα κύματα», «Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης» και «Οιδίπους-Ανασκαφή Δεύτερη» είναι το κληροδότημα του 2ουΔιεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίο Δράματος το οποίο ξεκίνησε στην περιοχή των Κρηνίδων την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018.

Τρεις παραστάσεις οι οποίες επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, αποτελώντας, παράλληλα, τη χάρτα του Φεστιβάλ: την παραγωγή, τη δημιουργία και την αντίσταση στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Αυγούστου 2018 η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας γέμισε από ηθοποιούς, από νέα παιδιά που βίωσαν για 2 βδομάδες σε πραγματικό τόπο και εικονικό χρόνο την επιστροφή στις ρίζες του αρχαίου δράματος, μέσα στην ενέργεια την οποία εκπέμπει το Αρχαίο Θέατρο και οι κάτοικοι των Κρηνίδων.

«Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει, να δώσουμε ζωή σ’ αυτόν τον τόπο. Ξαναπιάνουμε το νήμα διακριτικά, προσεκτικά κι αργότερα θα καταλάβουμε πιο καλλιτέχνες πέρασαν από εκεί. Και θέλουμε τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, τη χρειαζόμαστε. Από την άλλη, δε βλέπω τον λόγο να δουλέψεις στην περιφέρεια αν δεν έχεις δική σου παραγωγή, δική σου καλλιέργεια. Έτσι μόνο μπορείς να διαχειριστείς τα ελάχιστα χρήματα τα οποία σου δίνει το ελληνικό Δημόσιο. Δε βλέπω άλλον τρόπο», δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης.

«Ένα θεατρικό εργαστήρι σού προσφέρει μια ελευθερία την οποία δεν έχεις όταν κάνεις άλλες παραστάσεις κι εδώ είχαμε μια ελευθερία σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο σκηνοθέτης της παράστασης «Βελλεροφόντης-Παλεύοντας με τα κύματα», Γιάννης Καλαβριανός, αναφερόμενος στη συνέχεια στην παράσταση και στον σχετικά άγνωστο μύθο του σημαντικότερου ήρωα της μυθολογίας, πριν τον Ηρακλή.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι αυτό που συμβαίνει στις πρόβες. Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και παιδιά κοντοστέκονται και βλέπουν το έργο. Είναι σα να φτιάχνεται ένας πραγματικός χώρος κι αυτό για ‘μένα είναι το πιο σημαντικό και πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί», δήλωσε η σκηνοθέτης της παράστασης «Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης», Γεωργία Μαυραγάνη, ενώ ευχαρίστησε τους «κληροδότες» της παράστασης, τους τριτοετείς σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «ΔΗΛΟΣ» και τη Δήμητρα Χατούπη, η οποία ευχαρίστησε τόσο το Φεστιβάλ για τη φιλοξενία όσο και τους κατοίκους των Κρηνίδων και δη τους εθελοντές και την ομάδα Οψόμεθα εις Φιλίππους για τη βοήθειά τους, χαρακτηρίζοντας τις προεργασίες της παράστασης ως μια μοναδική εμπειρία η οποία πρέπει να ανοιχτεί και να διεθνοποιηθεί.

«Όλα αυτά είναι μια απόδειξη του τι μπορούν να κάνουν τα περιφερειακά θέατρα, φέρνοντας, παράλληλα, την τοπική κοινωνία σε επαφή με αυτά που έχουν γύρω τους, τα απομεινάρια της Ιστορίας, με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουν συνηθίσει», δήλωσε το μέλος της δημιουργικής ομάδας της παράστασης «Οιδίπους-Ανασκαφή Δεύτερη», Θέμης Πάνου, ενώ ο Ανδρέας Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια μοναδική εμπειρία την οποία θα κουβαλάνε μαζί τους για καιρό όσοι τη βίωσαν.

«Όποιος διαμαρτύρεται γι’ αυτό που αγαπάει, κάτι δεν κάνει σωστά, δεν ξέρει να αγαπάει», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Γκόνης, αναφερόμενος στην προσπάθεια την οποία κατέβαλλαν όλοι, πριν δώσει τον λόγο στους ηθοποιούς οι οποίοι συμμετέχουν στις παραστάσεις για να «εικονοποιήσουν» αυτό το οποίο βίωσαν κατά τις πρόβες.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου

Δείτε βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου

Διαβάστε [εδώ] λεπτομέρειες για τις παραστάσεις