Έναν αιώνα μετά, τα ρεμπέτικα «μπλουζ» της Αμερικής έρχονται στην Καβάλα [βίντεο-φωτογραφίες]

Το Φεστιβάλ Φιλίππων παρουσιάζει την Amerika του δεξιοτέχνη κιθαρίστα Δημήτρη Μυστακίδη

Amerika: Ο Δημήτρης Μυστακίδης, σε μια σόλο παράσταση, διασκευάζει με τον δικό του προσωπικό τρόπο, ρεμπέτικα τραγούδια που είχαν δισκογραφηθεί και παρουσιαστεί ζωντανά μόνο στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες μουσικούς σχεδόν έναν αιώνα πριν. Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018, στις 21:00, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, στον Φάρο της Παναγίας, στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Ο πόνος του αποχωρισμού, το μακρύ και επίπονο ταξίδι στην Αμερική, ο αγώνας για την επιβίωση και την προσαρμογή, η περιθωριοποίηση, οι παρανομίες, ο νόστος και το όνειρο της επιστροφής, περνούν σαν κινηματογραφικές εικόνες μέσα από τα τραγούδια της παράστασης. Η μουσική τους, δωρική αλλά υφασμένη με μαεστρία, συλλαβίζει καημούς, ανακαλεί μνήμες και γεννά συγκινήσεις.

Σ’ αυτή του τη δουλειά ο Δημήτρης Μυστακίδης αναβιώνει την ξεχασμένη τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας, η οποία ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα από τους Έλληνες μετανάστες μουσικούς Γιώργο Κατσαρό και Κώστα Δούσα (ή Γκούσια), αλλά και στην Ελλάδα από τον Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή).

Η ιδιοφυΐα και η προσαρμοστικότητα των λαϊκών αυτών μουσικών οδήγησε την τέχνη τους σε δρόμους ανεξερεύνητους: επηρεασμένοι από τη fingerpicking τεχνική των Αφροαμερικάνων μουσικών των blues, υιοθέτησαν τα ιδιαίτερα, ανοιχτά κουρδίσματα που βρήκαν στην Αμερική, δημιουργώντας έναν πρωτότυπο τρόπο εκτέλεσης. Οι μελωδίες της πατρίδας, αλλά και οι δικές τους συνθέσεις, απόκτησαν νέο ήχο μέσα στις γειτονιές του νέου κόσμου.

Το οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύει την παράσταση Amerika υπενθυμίζει την ιστορία που επαναλαμβάνεται. Υπογραμμίζει τα βιώματα και τα συναισθήματα που γεννιούνται σε κάθε μετανάστευση, σε όλους τους λαούς.

Info

Δημήτρης Μυστακίδης: κιθάρα-τραγούδι
Χρήστος Μέγας: ηχοληψία
7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας – Φάρος
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 10€ προπώληση & φοιτητών-ανέργων, 12€ ταμείο
Προπώληση εισιτηρίων:
➜ Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ), στην κεντρική πλατεία της Καβάλας
➜ ηλεκτρονικά στο viva.gr