Kontrabando στο Imaret: Μια «επιστροφή» που ταξίδεψε, μάγεψε και συγκίνησε [φωτογραφίες]

Μια πανδαισία μουσικών χρωμάτων η συναυλία των Ζοπόγλου-Καραθανάση-Κουτζαμπασόπουλου-Αγκούση με το κοινό της Καβάλας να «υποδέχεται» θερμά τους δεξιοτέχνες μουσικούς

Είκοσι χρόνια μετά τις πρώτες πρόβες εδώ, στην περιοχή της Καβάλας, το μουσικό σχήμα Kontrabando «επέστρεψε» στα πάτρια εδάφη μετά από πρόσκληση του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων για μία συναυλία στην «τρίγωνη αυλή» του Imaret, υπό το φως του (σχεδόν) «γεμάτου» φεγγαριού του Αυγούστου.

Τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί μια εβδομάδα πριν τη συναυλία, λίγες μόλις ώρες μετά την «εμφάνισή» τους (διαβάστε σχετικά εδώ), με τη διοργάνωση να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να «χωρέσει» το βράδυ της Πέμπτης 23 Αυγούστου 2018 στον αίθριο χώρο του Imaret όσους περισσότερους φίλους της μουσικής ήταν δυνατό…

Ο ιδρυτής του Kontrabando, δεξιοτέχνης στο κανονάκι και συνθέτης, Άλκης Ζοπόγλου, φανερά συγκινημένος, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Φιλίππων για την πρόσκληση και τον κόσμο της Καβάλας για τη συγκινητική «υποδοχή», οδήγησε το κουαρτέτο σε ένα δίωρο που «ταξίδεψε» το κοινό σε… όλο τον κόσμο, από την Ανατολή ως τη Δύση, από τα στενά σοκάκια της Κωνσταντινούπολης των λαϊκών μουσικών στους «ιδρωμένους» δρόμους της Νέας Υόρκης του Duke Ellington και από το Παρίσι του Django Reinhardt μέχρι την Αθήνα του Μανώλη Χιώτη μέσω… Λατινικής Αμερικής.

Για δύο ώρες, οι τέσσερις μουσικοί (ο Άλκης Ζοπόγλου στο κανονάκι, ο Πάνος Καραθανάσης στο ακουστικό άταστο μπάσο, ο Μηνάς Κουτζαμπασόπουλος στο πιάνο και ο Νίκος Αγκούσης στο κλαρίνο) αντάλλαξαν επί «σκηνής» τα μουσικά τους «φορτία» με τρόπο πηγαίο που συγκίνησε τους ακροατές, πότε με λυρισμό και πότε με πάθος, αλλά πάντα με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό, «πατώντας» επάνω στα μακάμια, τους «δρόμους» της Ανατολής αλλά και στις τροπικές κλίμακες της τζαζ, ακόμα και στην κλασική μουσική. Σε τρία κομμάτια, με τους Kontrabando συνέπραξε μουσικά και ένα παλιότερο μέλος του σχήματος, ο Γιάννης Τσίγκας, παίζοντας κλασική και άταστη κλασική κιθάρα.

Ακούστηκαν συνθέσεις του Άλκη Ζοπόγλου από τις δύο δισκογραφικές δουλειές του Kontrabando (“Cargo” και “Elephant”) αλλά και διασκευές σε γνωστά τραγούδια του Μανώλη Χιώτη, του Παναγιώτη Τούντα και του Γιώργου Ζαμπέτα, όλα «πλεγμένα» αρμονικά σε ένα μουσικό πρόγραμμα που τα είχε… όλα!

Τη συναυλία των Kontrabando τίμησαν με την παρουσία τους η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Καβάλας Ευαγγελία Δρακονάκη, ο τ. δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Μουριάδης, αλλά και μέλη της οικογένειας (απόγονοι) του Μοχάμεντ Άλι που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Imaret για ολιγοήμερες διακοπές, φιλοξενούμενοι της κ. Άννας Μισσιριάν-Τζούμα.

Δείτε φωτογραφίες από τη συναυλία των Kontrabando