Συναυλία Πρεπόνη: Αυλαία για τον Ζέφυρο με μουσική και ποίηση σε παράλληλη προβολή [φωτογραφίες]

Μια ιδιαίτερη βραδιά στον θερινό κινηματογράφο της πόλης με τον Λόγο του Νίκου Καρούζου και τη δύναμη των εικόνων

Σε έργο ζωής για τον Μιχάλη Πρεπόνη εξελίσσεται η συνεπής -σχεδόν εμμονική- ενασχόλησή του με τον Νίκο Καρούζο, αφού κανένας άλλος Έλληνας συνθέτης δεν έχει μελοποιήσει σε αυτό το εύρος κομμάτια από το έργο του μεγάλου ποιητή. Και το βράδυ της Τετάρτης 19 Σεπτεμβρίου 2018, το έργο αυτό παρουσιάστηκε πιο ολοκληρωμένο από ποτέ.

Με αφορμή τη λήξη της περιόδου προβολών για τη φετινή χρονιά στον Ζέφυρο, η Κινηματογραφική Λέσχη του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας προσκάλεσε τον Μιχάλη Πρεπόνη και την ορχήστρα του για μια συναυλία που τα είχε όλα: μουσική, ποίηση, κινηματογραφική προβολή αλλά και φωτογραφία, πάντε με επίκεντρο τη μορφή του Νίκου Καρούζου.

Η υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Λέσχης Ζωή Βυζοβίτη, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε το κοινό του Ζέφυρου για την υποστήριξή του, ανέλαβε να «συστήσει» την πενταμελή ορχήστρα με το νέο όνομά της: «Λοξάτοι πετεινοί».

Στο ξεκίνημα της βραδιάς προβλήθηκε το κινηματογραφικό δοκίμιο «Αργολίδα-Καρούζος», σε σενάριο, σκηνοθεσία, φωτογραφία και μοντάζ του Πάνου Καρκανεβάτου και παραγωγή του Γιάννη Σμαραγδή (από τη σειρά «Λόγια της πόλης»), με τους μουσικούς να «μπαίνουν» μέσα στην εικόνα και να παίρνουν τη σκυτάλη από τις ονειρικές εικόνες και τη φωνή του ποιητή.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συναυλίας, στο λευκό πανί του Ζέφυρου προβλήθηκε η δουλειά που ετοίμασαν ειδικά για τη βραδιά δύο μέλη του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας, η Ελένη Ιωάννου και η Έλενα Καμίλη, οι οποίες «έντυσαν» συγκεκριμένα τραγούδια του Μιχάλη Πρεπόνη με δικές τους φωτογραφίες.

Η πενταμελής ορχήστρα των «Λοξάτων πετεινών» (Απόστολος Πρεπόνης-βιολί και γιαλί ταμπούρ, Γιάννης Τσίγκας-ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Σμυρνής-κοντραμπάσο, Αλέξης Μακατσέλος-τύμπανα και Μιχάλης Πρεπόνης-πλήκτρα, σαξόφωνο και τραγούδι) παρουσίασε τα περισσότερα τραγούδια που περιέχονται στον δίσκο «Η νύχτα με συμφέρει» καθώς και άλλα, ανέκδοτα, που αναμένεται να δισκογραφηθούν σύντομα, όλα σε ποίηση Καρούζου.

Ο χώρος του Ζέφυρου «μεταμορφώθηκε» ειδικά για τη συναυλία, με το «Παλλάδιο» Social Cave να έχει «στήσει» ένα μπαρ προσφέροντας εκλεκτά ποτά και αναψυκτικά και τα τραπέζια και τις καρέκλες να έχουν τοποθετηθεί καταλλήλως.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η συναυλία του Μιχάλη Πρεπόνη και των «Λοξάτων» ήταν η τελευταία σε μια σειρά από παρουσιάσεις που έγιναν σε Ναύπλιο, Καλαμάτα και Αθήνα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και εγγράφοντας μια παρακαταθήκη για το μέλλον του νέου συνθέτη που, όπως όλα δείχνουν, έχει ακόμα να «δώσει» πολλά.

Το βράδυ της Τετάρτης 19 Σεπτεμβρίου 2018, το «παρών» στον Ζέφυρο έδωσαν ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Δείτε φωτογραφίες από τη συναυλία