Καβάλα-Σιβηρία μια… Αντιγόνη δρόμος [φωτογραφίες]

Το θέατρο Ολόνγχο του λαού των Σαχά ήρθε στην Καβάλα από το πιο κρύο κατοικημένο μέρος του πλανήτη για να παρουσιάσει μια μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση η οποία παρέπεμπε σε αρχαία ελληνική τραγωδία

Μαγευτική ήταν η μουσικοχορευτική παράσταση του έπους Ολόνγχο την οποία έδωσε το βράδυ της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου 2018 στη σκηνή του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας το θέατρο Ολόνγχο του λαού των Σαχά που ήρθε στην Καβάλα μετά από πρόσκληση την οποία αποδέχτηκε ο δήμος Καβάλας από το Κρατικό  Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Γιακουτίας (Σαχά), μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (βόρεια Σιβηρία).

Στην αρχή της παράστασης κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει την ιστορία, όμως λίγα λεπτά αργότερα η άψογη εκτέλεση των ρόλων δεν χρειαζόταν λόγια για να γίνει κατανοητή. Αυτό το οποίο παρουσίασαν οι ηθοποιοί του θεάτρου Ολόγνχο του λαού των Σαχά της Γιακουτίας ήταν πανομοιότυπο με την αρχαία ελληνική τραγωδία της Αντιγόνης.

Ο εθνικός συγγραφέας των Σάχα, Ιούνσκι Πλάτων, για τον οποίο γιορτάζουν τα 125 χρόνια από τη γέννησή του, έγραψε ένα έργο στο οποίο ένα βασίλειο, ταλαιπωρείται από αρρώστιες και κάθε κακό. Οι θεοί αποφασίζουν να τιμωρήσουν τον ατάσθαλο λαό, στέλνοντάς του συμφορές και για να τον απελευθερώσουν απ’ αυτά ζητούν από τον βασιλιά να θυσιάσει τη μονάκριβη κόρη του.

Ο βασιλιάς με πόνο ψυχής την βάζει πάνω στο άλογο του θανάτου που την οδηγεί στον τόπο της θυσίας της. Οι προσευχές, όμως, του λαού και η μετάνοιά του αφήνουν την όμορφη κόρη να ζήσει και η ηρεμία να επανέλθει στον τόπο. Τα ασήμια που φορούν οι γυναίκες και η ουρά του θεού αλόγου είναι τα μαγικά εργαλεία που ξορκίζουν τις αμαρτίες.

Με τη μετάφραση του αρχηγού του θεάτρου, Ανατόλ Ιγκόρωφ και την υπέροχη ερμηνεία των ηθοποιών με τις ξεχωριστές κελαριστές φωνές τους, το έργο γίνεται κατανοητό έστω και αν οι θεατές δεν καταλαβαίνουν ούτε λέξη από το κείμενο!

Στο τέλος της παράστασης ο 35μελής θίασος κατέβηκε από τη σκηνή, κάνοντας τον γύρο της αίθουσας για να χαιρετήσει τον κόσμο που πήγε να τους τιμήσει και να δει την παράσταση, παρασέρνοντάς τον με τις φωνές των μελών του στους ρυθμούς του, προκαλώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.