Το ταξίδι των «Εφτά λευκών πουκαμίσων» του Θοδωρή Γκόνη στις Βρυξέλλες [φωτογραφίες]

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νόta Théâtrale και το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Κύκλο, φιλοξένησαν το βιβλίο του Θοδωρή Γκόνη, καθώς και ένα σεμινάριο αρχαίου δράματος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νόta Théâtrale και το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Κύκλο, «ταξίδεψαν» τη νέα συλλογή διηγημάτων του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων, Θοδωρή Γκόνη «Εφτά λευκά πουκάμισα» (εκδόσεις ΑΓΡΑ) στις Βρυξέλλες.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα Maison d’Istrie (Avenue Louise 261, 1050 Bruxelles).

Για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος, Τούλα Κολιαδήμου και η νομικός, Ελένη Τσερέπα, ενώ την εκδήλωση θα προλογίσει η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βρυξελλών, Μυρσίνη Ρουμελιώτου.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου, πραγματοποιήθηκε από τον κ. Γκόνη σε μια κατάμεστη αίθουσα και ένα σεμινάριο αρχαίου δράματος «Οιδίπους Τύραννος».

Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση ανέβηκε φέτος το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, το οποίο διοργανώνεται από το 2017 με πρωτοβουλία του κ. Γκόνη, καθιστώντας το Φεστιβάλ Φιλίππων μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.

Η εναρκτήρια παράσταση του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος «Ίων» του Ευριπίδη, παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, θα παρουσιαστεί στο θέατρο «THE TANK» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, την άνοιξη.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Νόta Théâtrale

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νόta Théâtrale ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, έπειτα από πρωτοβουλία μιας παρέας νέων ανθρώπων με καλλιτεχνικές ανησυχίες κι ένα αίσθημα δημιουργικότητας και ανάγκης για «συνάντηση».

Η Νόta έγινε από την πρώτη της θεατρική δραστηριότητα δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη στους καλλιτεχνικούς κόλπους της ελληνικής κοινότητας που ζει στις Βρυξέλλες τόσο από το ελληνόφωνο κοινό όσο και από την γαλλόφωνη κοινότητα της πόλης, καθώς οι παραστάσεις συνοδεύονται από υπέρτιτλους στη γαλλική γλώσσα.

Τον Ιούνιο του 2016 η παράσταση Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ παίχτηκε μετά από την επιτυχία που είχε στις Βρυξέλλες και στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου στην Καβάλα, υπό την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του ερευνητικού κέντρου MOHA, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους επιλέχτηκε ανάμεσα σε πολλές ελληνικές παραστάσεις του εξωτερικού για να συμμετάσχει στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στην Ιεράπετρα.

Toν Μάρτιο του 2018 η παράσταση Crave (απόσπασμα-μονόλογος) της Sarah Kane παίχτηκε στο Théâtre de Lijsterbes στο πλαίσιο κοινής εκδήλωσης των 8 ελληνικών θεατρικών ομάδων Βρυξελλών, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Το κοινό των παραστάσεων του Συλλόγου, εκτός από το ότι τιμά κάθε φορά με την παρουσία του το θεατρικό εγχείρημα, συμβάλλει παράλληλα στον φιλανθρωπικό σκοπό της ομάδας, καθώς τα έσοδα από τα εισιτήρια διατίθενται για την οικονομική ενίσχυση ιδρυμάτων και πρωτοβουλιών που επιλέγουμε έπειτα από έρευνα. Τα έσοδα μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί:

  • Ευθύμειο Κέντρο Κορίνθου (2013)
  • Σύλλογος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας (2013)
  • Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Καβάλας (2014)
  • Πρωτοβουλία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών ULB “Urgences Grèce 2016” με σκοπό τον ιατρικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία της Ελλάδας. (2016)

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο στη σελίδα του εδώ, στο facebook εδώ ή στο e-mail: [email protected]

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου