Ο ασκητικός λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «χόρεψε» στο Αντιγόνη Βαλάκου [φωτογραφίες]

Η παράσταση «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «ήρθε» για να αναδείξει τη μυσταγωγία η οποία κυριαρχεί στα βιβλία, αλλά και στην ψυχή του Σκιαθίτη συγγραφέα

Δεν είναι «ένα ακόμα αναλόγιο» αυτό που παρουσιάζει από το βράδυ του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου 2018 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας. Είναι μια μυσταγωγική διαδικασία κι όχι με την αυστηρά θρησκευτική έννοια της λέξης. Άλλωστε, τότε θα χάνονταν η μοναδικότητα της γραφής του Σκιαθίτη συγγραφέα και η ιδιαίτερη σχέση η οποία ο ίδιος ανέπτυξε -στην ουσία ανανέωσε- με το κοινό των λογοτεχνών.

Ο λόγος του Παπαδιαμάντη δεν απαιτεί κανενός είδους προπαρασκευή. Εκεί «πάτησε» και η σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη στην παράσταση «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν», με την αρωγή της Κατερίνας Συμεωνίδου. Στο ίδιο μοτίβο και η αφήγηση του κ. Γκόνη, ο οποίος ενίσχυσε την αισθητική απόλαυση του κειμένου και επιβεβαίωσε αυτούς οι οποίοι κατατάσσουν τον Παπαδιαμάντη στους ρομαντικούς, παρά το ότι είναι «αναντίρρητα» ηθογράφος-ρεαλιστής.

Τρία, όμως, είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία αποσχίζουν την παράσταση από την κατηγορία του αναλογίου και παράλληλα απογειώνουν τον λόγο του Παπαδιαμάντη: Ο φωτισμός του Τάσου Παλαιορούτα, η χορογραφία και ο χορός του Δημήτρη Σωτηρίου και τα κοστούμια και σκηνικά -τα οποία στήθηκαν από τον Γιώργο Μαστοράκη και τον Γιάννη Σταυρίδη– του Ανδρέα Γεωργιάδη.

Τρία στοιχεία τα οποία δένουν αριστοτεχνικά τα τρία ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Υπό την βασιλικήν δρυν», «Τα ρόδινα ακρογιάλια», «Η Φαρμακολύτρια», με το σκοτάδι να υποχωρεί κάτω από τις ριπές του φωτός της σκηνής και την υποβλητική μουσική, όπως ο ανέφικτος έρωτας υποχωρεί μπροστά στην «εμμονή» του Παπαδιαμάντη να παρουσιάζει τα πράγματα κόντρα στην κοινή λογική και στην κοινή εμπειρία.

Info

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου
Σκηνικό/Κοστούμι: Ανδρέας Γεωργιάδης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου
Χορευτής: Δημήτρης Σωτηρίου
Αφηγητής: Θοδωρής Γκόνης
Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης
Χειρισμός ήχου παράστασης: Κώστας Γαρουφαλίδης
Χειρισμός κονσόλας φωτισμών: Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Παραγωγή
ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας-Συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας

Παραστάσεις
Σάββατο 24, Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων
10 ευρώ κανονικό-8 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό, άνεργων)

Προπώληση
Καθημερινά από από την Τετάρτη 21 Nοεμβρίου, 11:00-14:00 και 18:00-20:00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510 220876-7 κατά τις ώρες γραφείου.

Η παράσταση θα ταξιδέψει σε Δράμα, Θεσσαλονίκη και Βεργίνα.