Ο ταφικός πολιτισμός των πρώην κατοίκων του ορεινού όγκου της Καβάλας έγινε βιβλίο

Ο Νίκος Κούτρας παρουσιάζει τα ίχνη του πολιτισμού των ανθρώπων της Λεκάνης (Μούντζινος) από το 1735 έως το 1923 όπως τα συγκέντρωσε μελετώντας επιτύμβιες στήλες

ΗΔημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» παρουσιάζει την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης (4ος όροφος) το βιβλίο του πρώην Εκπαιδευτικού και  Αντιδημάρχου Πολιτισμού Καβάλας Νίκου Κούτρα με τίτλο «Από το Μούντζινος… στη Λεκάνη» (ΟΘΩΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΜΒΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΖΙΝΟΣ).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Δρ Δημητρία Μαλαμίδου, Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ν. Σερρών, ο Κομνημός Απότας, Ερευνητής-ιστορικός και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο Νίκος Κούτρας

Γεννήθηκε στη Λεκάνη Καβάλας ακριβώς στο μέσο του εικοστού αιώνα, αμέσως μετά τους καταστροφικούς πολέμους.

Έζησε την κρίση του καπνού και την επακόλουθη μετανάστευση των γονιών του στη Δ. Γερμανία. Ο ίδιος, μετανάστευσε φοιτητής στην Τεργέστη Ιταλίας όπου και σπούδασε Βιολογία. Η επταετής δικτατορία σημάδεψε καταλυτικά τη ζωή του.

Στη συνέχεια, εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση, δίδαξε βιολογία σε όλα τα Λύκεια της Καβάλας.

Παράλληλα με την κύρια ενασχόλησή του, είχε ενεργή και διαρκή συμμετοχή και στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της ιδιαίτερης πατρίδας του αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του εντοπίζεται στην έρευνα και στη μελέτη των κοινωνικών και γεωπολιτικών θεμάτων που αφορούν τον ορεινό όγκο του Ν. Καβάλας.

Το βιβλίο

Tο βιβλίο καταγράφει τα ίχνη του πολιτισμού των ανθρώπων που κατοικούσαν στο Μούντζινος (Λεκάνη) και αναγκάστηκαν, μετά τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923, να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους και να εγκατασταθούν στη σημερινή Τουρκία.

Η έμπνευση δημιουργήθηκε με την ανεύρεση επιτύμβιων στηλών σε διάφορα, εγκαταλελειμμένα, νεκροταφεία των μουσουλμάνων, αρχικά στην περιοχή της Λεκάνης και μετά των γύρω περιοχών. Στη συνέχεια εξελίχτηκε με τη μετάφραση και τη μελέτη αυτών όπου  φανερώθηκε ο ταφικός πολιτισμός των πρώην κατοίκων της περιοχής του ορεινού όγκου της Καβάλας.

Στην πορεία βρέθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που είχαν σχέση με τη ζωή των ανθρώπων αυτών, ξεκινώντας από το 1375 μέχρι και τις αρχές του εικοστού αιώνα 1923.