«Φωτεινή: Όλα είναι μνήμη»: Η Οδύσσεια του καθένα από εμάς να ανακαλύψει την αλήθεια του

Η συγγραφέας, Μαριέττα Πεπελάση πραγματεύεται στο νέο της βιβλίο το οποίο θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» μια διαφορετική ψυχοθεραπεία

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις Καστανιώτη διοργανώνουν την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018 στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, την παρουσίαση του βιβλίου της Μαριέττας Πεπελάση με τίτλο: «Φωτεινή: Όλα είναι μνήμη». Για το βιβλίο θα μιλήσει η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αρχιτέκτων, Έλσα Παπαδημητρίου και η φιλόλογος, Αναστασία Κεσκεσιάδου, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η Κορίνα Γκουλούση-Δρόσου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος, Παύλος Λεμοντζής.

Το δύσβατο εσωτερικό ταξίδι

Η συγγραφέας έδωσε το στίγμα του βιβλίου της σε σύντομη παρέμβασή της στον ALPHA Radio 88,6. Όπως είπε κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού magazinο: «Αυτό το βιβλίο διαπραγματευτεί τις σχέσεις ψυχοθεραπευτή με τον θεραπευόμενο. Εγώ είμαι ψυχολόγος στο επάγγελμα και πήρα ως αφορμή μια ασθενή μου και τις ιστορίες της ζωής του. Αυτός ο άνθρωπος μπόρεσε να προχωρήσει, να εξελιχθεί. Αυτή είναι η ιστορία της. Είναι η Οδύσσεια κάθε ανθρώπου, η εσωτερική περιπέτεια που βιώνει πιο έντονα, αν η ζωή του είναι δύσκολη, λιγότερο έντονα, αν η ζωή του κυλήσει πιο ομαλά. Η γνώση του εαυτού μας είναι κάτι πολύ δύσκολο, είναι ο αγώνας του ανθρώπου γι’ αυτό το μεγάλο και δύσβατο εσωτερικό του ταξίδι. Μέσα μας υπάρχουν άλυτα προβλήματα, είτε από βιώματα από την οικογένεια είτε από την ίδια της ζωή».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαριέττα Πεπελάση γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Ψυχολογία με ειδίκευση στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Ασκήθηκε στην οικογενειακή θεραπεία με τη Βιρτζίνια Σατίρ, στο ψυχόδραμα με τη Ζέρκα Μορένο και στη δραματοθεραπεία με τη Σου Τζένινγκς. Δίδαξε Επικοινωνία και Ανθρώπινες Σχέσεις σε σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάστηκε στη μέση και ανωτέρα ιδιωτική εκπαίδευση. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη των σχολών γονέων του Δήμου της Αθήνας. Είναι μέλος του Σ.Ε.Ψ. Είναι συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Έργα της: «Για μια γαλήνη με πολύ αγώνα» (1966), «Για μια γαλήνη με πολλή αγωνία» (1970), «Τα ασάλευτα χρόνια και η σπορά» (1974), «Πλοηγός-Ποιήματα 1966-1991» (1991), «Όλα ήταν για μια στιγμή» (2001), «Σχιζογόνος μήτηρ» (2005) και «Εξομολογήσεις προδομένων γυναικών» (2011).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δεν έχουν όλοι όσοι ξεκινούν ψυχοθεραπεία το κουράγιο να εξερευνήσουν τα βάθη της ψυχής τους και να αναμοχλεύσουν μνήμες που προκαλούν πόνο και φέρνουν στην επιφάνεια εμπειρίες τραυματικές. Θέλει ιδιαίτερους ανθρώπους αυτό το ταξίδι.Η δύναμη και το θάρρος που κρύβει ο καθένας μέσα του είναι οι σταθεροί του συνοδοιπόροι στην προσπάθεια να ανακαλύψει τις αρετές του και να γίνει κυρίαρχος της ζωής του, χωρίς τη βλαβερή προσκόλληση στο παρελθόν και στα βασανιστικά βιώματα της παιδικής ηλικίας.

Η Φωτεινή είναι μία από εκείνες τις γυναίκες που ο χαρακτήρας τους διαπλάστηκε στην κόλαση της καταπίεσης, της ταπείνωσης, της ψυχικής βίας, του ψυχικού πόνου. Ως εκ τούτου, η ιδέα και μόνο μιας συνάντησης με τις πιο απόκρυφες, σκοτεινές και ακατέργαστες πλευρές της προσωπικότητάς της την τρομοκρατούσε.

Με έμπνευση τη Φωτεινή, και κάποιες από τις αναμνήσεις της ενήλικης ζωής της, η Μαριέττα Πεπελάση αποτίει φόρο τιμής σε κάθε άνθρωπο που τολμά να ανοίξει το λουλούδι του εαυτού του προς το φως του ήλιου, το φως της αλήθειας του.