«Παραλήπτης Άγνωστος» στην Καβάλα

Το αριστούργημα της Kathrine Kressmann Taylor που μιλάει για την άνοδο και την πτώση μιας αντρικής φιλίας, αλλά και μιας ολόκληρης ιδεολογίας φιλοξενείται στο «Αντιγόνη Βαλάκου» στις 22 και 23/1

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας φιλοξενεί την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, την παράσταση «Παραλήπτης Άγνωστος» της Kathrine Kressmann Taylor σε μετάφραση και σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου. Πρόκειται για την καλύτερη short-term Παράσταση του 2015 στα βραβεία του all4fun.gr, με την κριτική του Γρηγόρη Ιωαννίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών να μιλάει για «απλότητα και καθαρότητα στη σκηνοθετική ματιά, ουσία και εξαιρετική οικονομία μέσων και χρόνου από τη Νάντια Φώσκολου. […] Σε μία ώρα μέσα, παρακολουθούμε την άνοδο και την πτώση όχι μόνο μιας αντρικής φιλίας, αλλά και μιας ολόκληρης ιδεολογίας μισαλλοδοξίας και άρνησης. Κι αυτό από μόνο του, ειδικά στους καιρούς που ζούμε, έχει ανεκτίμητη σημασία.»
Μετάφραση – σκηνοθεσία: Νάντια Φώσκολου
Σκηνογραφία – video design: Μικαέλα Λιακατά
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Παίζουν: Αχιλλέας Βατρικάς, Χρήστος Χριστόπουλος

Σαν Φρανσίσκο (ΗΠΑ) / Μόναχο (Γερμανία), 1932:
«Νομίζεις ότι είμαι ένας Αμερικανός φιλελεύθερος; Όχι, είμαι ένας Γερμανός πατριώτης!»

Το αριστούργημα της Kathrine Kressmann Taylor αγαπήθηκε από το κοινό και παίχτηκε για τρεις συνεχόμενες σαιζόν (2014-16) στο Θέατρο «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων» της Αθήνας. Μετά από έναν πρώτο κύκλο επιτυχημένων παραστάσεων το 2014 και έναν δεύτερο, το 2015, ο Παραλήπτης Άγνωστος, αφού ψηφίστηκε Καλύτερη short-term Παράσταση του 2015 στα θεατρικά βραβεία κοινού All4fun, ξαναπαίχτηκε για 3η χρονιά το 2016. Το 2017 ξεκίνησε περιοδεία ανά την Ελλάδα (με πρώτο σταθμό το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στηνΤήνο), η οποία συνεχίζεται για 3η χρονιά το 2019 (έχουμε παίξει σε ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Πάτρα, Ιωάννινα κ.ά.).

Μέσα από την αλληλογραφία δύο αδελφικών Γερμανών φίλων, επιτυχημένων μεταναστών στην Αμερική, ο ένας εκ των οποίων αποφασίζει να επιστρέψει στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ’30, το έργο αιχμαλωτίζει μια φιλία — και την ανθρωπότητα ολόκληρη — σε μια στιγμή ιστορικής μεταμόρφωσης. Καθώς ο Χίτλερ αναρριχάται στην εξουσία, η σχέση των δύο φίλων φθίνει ανεπανόρθωτα και καταλήγει στην προδοσία.

Βασισμένη σε μια κλασική ιστορία εκδίκησης δομημένη με κινηματογραφικό σασπένς, η παράσταση διερευνά το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης σε περιόδους κρίσεων.
Γραμμένο το 1938, το αφήγημα δι’αλληλογραφίας Παραλήπτης Άγνωστος (Address Unknown) είναι, κατά το New York Times Book Review, «το πιο αποτελεσματικό κατηγορώ εναντίον του ναζισμού που έχει γίνει ποτέ σε έργο μυθοπλασίας». Έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και έχει ανέβει σε κεντρικά θέατρα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας.
Η παράσταση «Παραλήπτης Άγνωστος» θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» την Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 21.00.
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ ανέργων

Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά από το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.