Πλήθος κόσμου «άκουσε» στην Καβάλα το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη [φωτογραφίες]

Τα χαρίσματα της ηρωίδας του βιβλίου «Άκουσέ με» ξετυλίχθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας με τη βοήθεια της συγγραφέως, της Κατερίνας Κακιλή, του Θανάση Τσιρταβή, της Ναταλίας-Άννας Βασιλέκα και του Θόδωρου Θεοδωρίδη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις «Παπαδόπουλος» παρουσίασαν στην Καβάλα την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη με τίτλο: «Άκουσέ με».

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης για τη συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν η δημοσιογράφος, Κατερίνα Κακιλή και ο επιμελητής του βιβλίου, Θανάσης Τσιρταβής, ενώ αποσπάσματα διάβασαν η θεατρολόγος-ηθοποιός Ναταλία-Άννα Βασιλέκα. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Θόδωρος Θεοδωρίδης.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο η κ. Κακιλή είπε πως η ηρωίδα του έργου έχει πολλά χαρίσματα. Γύρω από ένα από αυτά τα χαρίσματα ξετυλίγεται και η πλοκή του βιβλίου. Είναι διαισθητική, πάνω από τους κοινούς ανθρώπους. Βλέπει πράγματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν , που συμβαίνουν στο παρόν και που θα συμβούν στο μέλλον. Τα βλέπει ως σκηνές στο κεφάλι της, πράγματα σκοτεινά, επικίνδυνα και αποκαλυπτικά. Αυτό το χάρισμα τη βάζει σε μια διαδικασία πολύ δύσκολη.

Βλέπει δολοφονίες που έχουν συμβεί, που θα συμβούν, βλέπει όμως και τον δολοφόνο, μόνο που δεν τον βλέπει καθαρά. Γιατί η Δώρα έχει το χάρισμα το να βλέπει, αλλά μάλλον δεν έχει το χάρισμα να ακούει. Αυτό το αναπτύσσει σιγά-σιγά , με το πέρασμα των γεγονότων και υποχρεώνεται να το κάνει. Η ηρωίδα μέσα από το χάρισμά της ζει μια ζωή δύσκολη μεν, αλλά όμοια με ‘μας. Είναι μάνα, διαζευγμένη, μια γυναίκα που έχει αγαπήσει, μια γυναίκα που παλεύει για την επιβίωσή της, κινούμενη στην σύγχρονη Αθήνα, λατρεύει τα παιδιά της και όπως κάθε γυναίκα τον έρωτα. Οι περιγραφές της Μανίνας είναι αυτές που καθηλώνουν τον αναγνώστη.

Η συγγραφέας δεν γράφει απλά, αλλά σκηνογραφεί και σκηνοθετεί, δηλαδή όλα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη σαν να συμβαίνουν πραγματικά και αυτό είναι το πιο δύσκολο έργο ενός συγγραφέα: να μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να δει μέσα από τα δικά του μάτια, ένα πρόσωπο, ένα δρόμο, ένα πάρκο, την Αθήνα. Με την γραφή της η συγγραφέας μας δείχνει πόσο πολύ αγαπάει το κέντρο της Αθήνας. Και το αγαπάει πολύ, σε σημείο που στα μάτια της ακόμα και η Καβάλα λίγο να σβήνει.

Περιγράφει την σύγχρονη Αθήνα στην οποία συμβαίνουν δολοφονίες αστέγων. Μια Αθήνα με προβλήματα, αλλά αγαπημένη, μια Αθήνα βρώμικη, αλλά με το βοριαδάκι που την καθαρίζει όταν θέλει, στριμωγμένη με ξεχωριστούς ανθρώπους που μεγαλώνουν στο μετρό, στο κέντρο της, στο Κολωνάκι και την Πλάκα, στο Μοναστηράκι και στου Ψειρή. Οι περιγραφές της δείχνουν έναν άνθρωπο που έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της εκεί, αλλά δίνει περιγραφές της πρωτεύουσας με τα μάτια μιας καβαλιώτισσας.

Η υπόθεση του βιβλίου

Η Δώρα, με τη μυστήρια ικανότητα να «βλέπει» μέσα στα κεφάλια των ανθρώπων, δεν θέλει καθόλου να ασχοληθεί με τις δολοφονίες των άστεγων της Αθήνας, αλλά μπλέκει χωρίς να το καταλάβει, ενώ ξεναγεί στην πόλη μια παρέα γυναικών από τη Σουηδία. Η μία από τις γυναίκες δεν είναι απλή τουρίστρια, κουβαλάει ένα παλιό, αβάσταχτο έγκλημα και η Δώρα δεν μπορεί να το αγνοήσει, καθώς φαίνεται να είναι το πρώτο στη σειρά… Βουτάει με τα μούτρα σε μια «εποχή δολοφόνων» όπου όλοι της φαίνονται ύποπτοι, και κυρίως ο Άρης, ο νεαρός φίλος της κόρης της. Στην πορεία θα μαλώσει, θα χάσει τον Έρωτα, θα ερωτευτεί… Και οι δολοφονίες των αστέγων πολλαπλασιάζονται, ενώ η Δώρα προσπαθεί να βγάλει άκρη με αυτά που συμβαίνουν αλλά και με όσα της λένε οι άνθρωποι γύρω της. Όλοι της λένε ψέματα και όλοι της ζητάνε να ακούσει προσεκτικά, να «ακούσει» την αλήθεια πίσω από το ψέμα…

Μια σύγχρονη, γρήγορη αστυνομική ιστορία, που τρέχει μαζί με την Αθήνα, μαζί με την ομορφιά και την ασχήμια της, με τα ανθρώπινα τοπία της και τα προβλήματά της. Μια ηρωίδα που ανασαίνει, ερωτεύεται, βλέπει και ακούει δίπλα μας… Μια συγγραφέας που γράφει στον καιρό της, για τον καιρό της…