Ο «Ξεχασμένος Δερβίσης υπό την βασιλικήν δρύν» επιστρέφει… [Φωτογραφίες]

2ος κύκλος παραστάσεων για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που σκηνοθέτησε ο Θοδωρής Γκόνης, το Σαββατοκύριακο στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ), σε συμπαραγωγή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, παρουσιάζει στην κεντρική της σκηνή, το έργο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη το Σάββατο 2/2 στις 21.00 και την Κυριακή 3/2 στις 20.00 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.


Μετά την επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση του έργου στην Καβάλα στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν» ταξίδεψε στη Βεργίνα και παρουσιάστηκε στον Κεντρικό Χώρο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Μεταξύ άλλων, την παράσταση παρακολούθησε η κ. Πολυξένη Αδάμ Βελένη Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τιμώντας ιδιαίτερα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας με την παρουσία της.
Στη συνέχεια «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν» παρουσιάστηκε στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από το κοινό που την παρακολούθησε και από τα ΜΜΕ.
Το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου επιστρέφει στην Καβάλα, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, για ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ο κόσμος της Τέχνης μας έχει δείξει πως δεν υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στις ιδιότητες «αμαρτωλός» και «ασκητής». Ένας χορευτής και ένας αφηγητής έχοντας ως αφετηρία αυτήν τη σκέψη διαβάζουν σαν να είναι ένα κείμενο, τα τρία ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Υπό την βασιλικήν δρυν», «Τα ρόδινα ακρογιάλια», «Η Φαρμακολύτρια».

Και κάτω από το φως της σκηνής, σαν κάτω από το φως της σελήνης, των άστρων και των κεριών, εκεί που με το ίδιο πάθος αμαρτάνει κανείς  με το ίδιο πάθος ακριβώς μετανοεί, εκεί που όλα λέγονται και όλα συγχωρούνται, εκεί που σμίγουν παλιές και νέες λατρείες και συνυπάρχουν ο Διόνυσος, ο Άδωνις και ο Χριστός, εκεί λειτουργεί το θαύμα.  Εμφανίζεται ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης σαν Ξεπεσμένος  Δερβίσης. Όχι στον λάκκο της  φρεσκοσκαμμένης  σήραγγας  του Θησείου, αλλά στο αγαπημένο του λημέρι, κάτω από την «βασιλικήν δρυν», εκστατικός, ξέφρενος και πλάνης. Και τότε η έκστασή του γίνεται ασυγκράτητη και μας  πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά της ερωτικής πράξης, του θείου έρωτα. Μα η ζωή  δεν στέκεται εκεί, αφήνει τη βάρκα, το ρεύμα  να τον παρασύρει από «τα ρόδινα ακρογιάλια»  και βρίσκεται νύχτα στο εκκλησάκι  της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, «…εἶν᾽ ἐκείνη, ἥτις χαλνᾷ τὰ μάγια, ἤτοι λύει πᾶσαν γοητείαν καὶ μεθοδείαν πονηρὰν…» Φτάνει εκεί φαρμακωμένος, αποτυχημένος, βασανισμένος, καραβοτσακισμένος από τα πάθη του τα ερωτικά και τα άλλα  για να ζητήσει συγχώρεση, απουσιάζει ο Θεός, απουσιάζουν τα πάντα, η Αγία δε θα τον  ακούσει.

«Ἐσηκώθην καὶ ἔφυγα. ᾘσθανόμην ἀγρίαν χαράν, διότι ἡ Ἁγία δὲν εἶχεν εἰσακούσει τὴν δέησίν μου.»

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου
Σκηνικό/Κοστούμι: Ανδρέας Γεωργιάδης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου
Χορευτής: Δημήτρης Σωτηρίου
Αφηγητής: Θοδωρής Γκόνης
Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης
Χειρισμός ήχου παράστασης: Κώστας Γαρουφαλίδης
Χειρισμός κονσόλας φωτισμών: Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Η παράσταση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης Υπό την βασιλικήν δρυν» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 21.00 και τηνΚυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 20.00.
Τιμές εισιτηρίων: 10 € κανονικό – 8 € (φοιτητικό, μαθητικό, άνεργων)
Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.