Cosmopolis 2019: Έσκασε η πρώτη μεγάλη συναυλιακή «βόμβα» [φωτογραφίες, βίντεο]

Ο διάδοχος του Bob Marley έρχεται στην Καβάλα τον Ιούλιο για μια και μοναδική συναυλία στο Φρούριο-Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της reggae με εκατομμύρια οπαδούς σε όλον τον κόσμο

Το COSMOPOLIS φαίνεται να μην πιάνει… ταβάνι, όσα χρόνια κι αν περάσουν, τουλάχιστον όσον αφορά τις συναυλίες τις οποίες φιλοξενεί. Η διοργάνωση του 2019 ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη, φιλοξενώντας τον Ιούλιο στο θεατράκι του Φρουρίου της Καβάλας τον σημαντικότερο Αφρικανό reggae καλλιτέχνη, τον θρυλικό Alpha Βlondy, ο οποίος έρχεται στην Καβάλα για μια μοναδική εμφάνιση. Ο -κατά πολλούς- διάδοχος του Bob Marley με εκατομμύρια οπαδούς σε όλον τον κόσμο αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα, καθώς σπανίζουν οι εμφανίσεις του στη χώρα μας, με το… sold out να μοιάζει αναπόφευκτο, ενώ ανάλογα μουσικά μεγέθη αναμένονται και για τις υπόλοιπες 3 μέρες του Φεστιβάλ.




Ποιος είναι ο διάδοχος του Bob Marley

Ο Alpha Blondy, καταγόμενος από την Ακτή Ελεφαντοστού της Αφρικής, μαζί με το 12μελές γκρουπ του, τους Solar System, αποτελούν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο φημισμένα μουσικά σχήματα παγκοσμίως. Ο Blondy παρουσιάζει ένα γνήσιο έθνικ αφρικανικό ήχο, που εμπλουτισμένος με τους reggae ρυθμούς του προσφέρει ένα μοναδικό στυλ. Η μοναδικότητα του ήχου του, καθώς και οι πολλαπλές γλώσσες που χρησιμοποιεί στους στίχους του, τον καταξιώνουν στην κορυφή των προτιμήσεων οπαδών προερχομένων από τελείως διαφορετικές μουσικές κουλτούρες. Τραγουδάει αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, ισραηλιτικά και patua, τη διάλεκτο της πατρίδας του, προσπαθώντας έτσι να περάσει σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο το μήνυμα της αγάπης που πρεσβεύουν οι στίχοι του.

Με τον θάνατο του Bob Marley στα 1981, τέθηκε το ερώτημα για το ποιος θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της διαδοχής. Αν και λίγοι περίμεναν να προέρχεται από την Αφρική, ο Alpha Blondy εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως ένα παγκόσμιο reggae φαινόμενο και πλέον όλα είχαν λογική. Δημιούργησε ένα reggae στυλ επηρεασμένο από την πολύπλοκη δυτικό-αφρικάνικη κουλτούρα. Ο Marley, άλλωστε, πάντα είχε την Αφρική ως πηγή έμπνευσης, ενώ ο Alpha Blondy τη… Τζαμάικα! Όπως και ο Marley, ο Blondy τραγουδάει για την επανάσταση της ειρήνης και της αγάπης μ’ έναν διαφορετικό, δικό του, ασυνήθιστο και αλλόκοτο τρόπο. Δεν είναι περίεργο που μετά τον Marley ο Blondy αναδείχθηκε στο πρώτο πραγματικά παγκόσμιο reggae αστέρι.

Οι κοινωνικοπολιτικές του ανησυχίες σχετικά με την ενότητα και την αδελφοσύνη των λαών ανταμείφθηκαν πρόσφατα, όταν στις 23 Σεπτεμβρίου του 2005 διακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως κήρυκας ειρήνης των προσπαθειών του ΟΗΕ για ειρήνη στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Η επιτυχία του Alpha Blondy ξεκίνησε το 1983 μετά από την εμφάνισή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρώτη Ευκαιρία». Την επόμενη κιόλας ημέρα ηχογραφούσε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Jah Glory”, όπου το κομμάτι “Brigadier Sabari” έκανε θραύση παγκοσμίως και ερμηνεύτηκε ή διασκευάστηκε από πολλούς καλλιτέχνες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελένης Δήμου που το διασκεύασε στα ελληνικά με τον τίτλο «Ψάξε δε θα με βρεις».

Οι συνεργασίες του με την μπάντα του Marley, τους Wailers, έκαναν πραγματική θραύση και τον έφεραν πιο κοντά στον παραδοσιακό Jamaican reggae ήχο.

Πάρτε μια γεύση από τον Alpha Blondy