Εφηβική σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Ποιος θα λύσει το αίνιγμα της ποίησης;

Δύο μεγάλες Ελληνίδες ποιήτριες η Ζωή Καρέλλη και η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ «επισκέπτονται» με την βοήθεια της τεχνολογίας το «Αντιγόνη Βαλάκου» και παρουσιάζουν το έργο τους μέσω της παράστασης «Το αίνιγμα της ποίησης – Η ποίηση πίσω από τις λέξεις»

Η εφηβική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, παρουσιάζει «Το αίνιγμα της ποίησης – Η ποίηση πίσω από τις λέξεις». Οι δύο μεγάλες Ελληνίδες ποιήτριες, Ζωή Καρέλλη και Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, «επισκέπτονται» το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 9 το βράδυ και την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 8 το βράδυ.
Τρεις ηθοποιοί αναλαμβάνουν να τις (ξανα)συστήσουν στο κοινό, επιλέγοντας και διαβάζοντας ποιήματά τους, συζητώντας για τη ζωή και το έργο τους, ακούγοντας και βλέποντας τις ίδιες τις ποιήτριες – με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων –  να μιλούν για την ποίηση, το βίο τους, τους καιρούς που αλλάζουν.
Ηθοποιοί και θεατές θα προσπαθήσουν να λύσουν το αίνιγμα της ποίησης με οδηγό και σύμμαχο τις δύο σπουδαίες αυτές γυναίκες των ελληνικών γραμμάτων.  Θα τα καταφέρουν;
Έρευνα-Επιμέλεια κειμένων: Κατερίνα Συμεωνίδου
Σε συνεργασία με τις: Ναταλία Άννα Βασιλέκα, Κυριακή Μακέδου, Κατερίνα Τσίρμπα.

Ζωή Καρέλλη

Λογοτεχνικό ψευδώνυμο της ποιήτριας, θεατρικής συγγραφέως, δοκιμιογράφου και μεταφράστριας Χρυσούλας Αργυριάδου, το γένος Πεντζίκη. Γεννήθηκε το 1901 στη Θεσσαλονίκη, σε μία πλούσια οικογένεια της πόλης. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές της, ασχολήθηκε με την εκμάθηση ξένων γλωσσών και τη μουσική, ενώ για ένα διάστημα παρακολούθησε μαθήματα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το 1937 πρωτοδημοσίευσε το ποίημά της «Φετεπουρσικρί» στο περιοδικό Μακεδονικές Ημέρες και το 1940 την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Πορεία.
Συνολικά, εξέδωσε δώδεκα ποιητικές συλλογές, πέντε θεατρικά έργα και πολλά δοκίμια, ενώ πολλά κείμενά της βρίσκονται δημοσιευμένα σε λογοτεχνικά περιοδικά. Υπήρξε μέλος του κύκλου του περιοδικού Κοχλίας της Θεσσαλονίκης, ψυχή του οποίου ήταν ο αδελφός της Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης. Ποιήματά της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.
Η Ζωή Καρέλλη τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή Κασσάνδρα (1956) και το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τα Ποιήματα 1940-1973 (1974). Το 1982 έγινε η πρώτη γυναίκα που αναγορεύθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ την αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα το 1988. Θήτευσε επί πολλά χρόνια στην καλλιτεχνική επιτροπή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Η Ζωή Καρέλλη πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 16 Ιουλίου 1998, σε ηλικία 97 ετών.

Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Είναι πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της. Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσιεύει στο περιοδικό Καινούργια εποχή το ποιήμα της «Μοναξιά» μετά από παρότρυνση του Νίκου Καζαντζάκη. Από τότε άνοιξε ο δρόμος για την ενασχόληση της με την ποίηση και τη μετάφραση.
Σπούδασε στην Αθήνα, στη Νότια Γαλλία και Ελβετία. Είναι διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά). Πρωτοδημοσίευσε στην “Καινούργια Εποχή” το 1956. Άρθρα και δοκίμια για την ελληνική ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχει δημοσιεύσει σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Μαγιακόβσκι, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ κ.ά.
Έχει εκδώσει περίπου 20 ποιητικές συλλογές. Το 1962 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και ποιήματά της βρίσκονται σε πολλές ανθολογίες σε όλο τον κόσμο.


Τιμές εισιτηρίων: 10 € κανονικό – 5 € (φοιτητικό, μαθητικό, άνεργων)
«Το αίνιγμα της ποίησης – Η ποίηση πίσω από τις λέξεις» θα επισκεφτεί τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και θα προσπαθήσει μαζί με τους μαθητές να λύσει το αίνιγμα της ποίησης, από την Τετάρτη 27 έως και την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019.
Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά από την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.