Πλήθος κόσμου στον… λόγο της Χρίστινας Κυριακίδου!

Πετυχημένη η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της Καβαλιώτισσας συγγραφέως στο Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας

Οι Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας παρουσίασαν στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου το πρώτο συγγραφικό έργο της νεοανερχόμενης συγγραφέα από την Καβάλα Χριστίνας Κυριακίδου) με τίτλο «Έχω λόγο». Η εκδήλωση παρουσίασης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού στο πλευρό της Καβαλιώτισσας συγγραφέως βρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και αρκετοί αυτοδιοικητικοί. Για το βιβλίο μίλησαν εκτός από τη συγγραφέα η Στέλλα Αργυρίου, εκπαιδευτική-εξελικτική ψυχολόγος, η Κατερίνα Κακιλή, δημοσιογράφος, ο Κωνσταντίνος Σιμιτσής, δικηγόρος-τέως Δήμαρχος Καβάλας ενώ την παρουσίαση θα συντονίσει η Μαρίνα Φιλιππίδου, δικηγόρος-Πρόεδρος ΛΕΚ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κείμενο, ένα βιβλίο εμφατικά επίκαιρο, όπου δύο από τις πλέον σύγχρονες κοινωνικές πραγματικότητες, η μονογονεϊκότητα και η μάχη κατά του καρκίνου, συναντιούνται στο ίδιο λογοτεχνικό κείμενο και συνομιλούν ελεύθερα σε α΄ πρόσωπο. Ένα ημερολόγιο που δημοσιεύεται, μια αφήγηση που συγκλονίζει, μία γλώσσα που καθηλώνει.

«Η Νόρα στο τέλος άφησε στο κέντρο μία μόνο πολυθρόνα, σαν θρόνο, για εκείνη..»

«Στις προθήκες του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας εχθές εκτέθηκαν λειψές ζωές, συναισθηματικές αναπηρίες, κάτι ψίθυροι επιθυμιών, ένας γάμος που ναύαγησε ,ένας μεγάλος έρωτας που δε πρόλαβε να ευτυχήσει, το αμείλικτο δίλημμα της ευθανασίας, η ηθική και κυρίως, σκόρπια απωθημένα. Γύρω από μια παγιδευμένη γυναίκα που δε πρόφτασε να ζήσει ως γυναίκα, ούτε ως σύζυγος, ούτε καν ως μητέρα, η Χριστίνα έστησε ένα ψυχογράφημα-κέντημα για να τονίσει το δικαίωμα του ανθρώπου στην ευτυχία σε μια κοινωνία υποταγμένη σε απαρχαιωμένες ηθικές. Η Νόρα (ηρωίδα του βιβλίου και της ζωής) στο τέλος άφησε στο κέντρο μία μόνο πολυθρόνα, σα θρόνο, για εκείνη. Για εκείνη και τη ζωή που έχασε. «Είχε λόγο» εμείς τον καταλάβαμε χθες» έγραψε από την πλευρά της για το βιβλίο της Χρ. Κυριακίδου η μία εκ των ομιλητών στην παρουσίαση του, η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου.

Η συγγραφέας

Η Χριστίνα Κυριακίδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε το 1979 στην Καβάλα, απ’ όπου και ξεκίνησε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα ως υπεύθυνη διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε αλλοεθνείς.

Λάτρης της ελληνικής γλώσσας, ασχολήθηκε συστηματικά με τη φιλολογική επιμέλεια λογοτεχνικών κειμένων, υπήρξε για πολλά χρόνια ειδική σύμβουλος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καβάλας, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως ιστορικός – ερευνητής, αναπτύσσοντας παράλληλα συνεργασίες και με άλλους φορείς σε επίπεδο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και έρευνας.

Σήμερα, ύστερα από ολιγόχρονη απουσία στη Θεσσαλονίκη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, επέστρεψε στη γενέτειρά της, όπου και εργάζεται ως δικαστική υπάλληλος.

Το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα με τίτλο «Έχω λόγο» συνιστά για την ίδια την εκτόνωση της συσσωρευμένης ανάγκης της για μια ελεύθερη κατάδυση στα απύθμενα βάθη του νου και της ψυχής.