Ο Δημοσθένης Σωτηρούδης παρουσιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας τη γυναικεία μορφή στη διαχρονία της [φωτογραφίες]

Ο γνωστός εικαστικός-λιθοξόος, σε «συνομιλία» με αρχαία είδωλα, συνέδραμε στην αναπαράσταση της γυναίκας στην Τέχνη από τους προϊστορικούς χρόνους έως το Βυζάντιο, σε μια εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας και Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και Θάσου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνει εικαστική έκθεση με θέμα «Η γυναικεία μορφή στη διαχρονία της». Εκεί φιλοξενούνται έργα σύγχρονης ζωγραφικής του γλύπτη, Δημοσθένη Σωτηρούδη σε «συνομιλία» με αρχαία είδωλα.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μαρτίου 2019, όπου έγιναν και τα εγκαίνια και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2019 (ώρες λειτουργίας 08:30-15:30, εκτός Δευτέρας).

Τον καλλιτέχνη -δημιουργό, μεταξύ άλλων, της φώκιας στο συντριβάνι του Δημοτικού Κήπου της Καβάλας- παρουσίασε ο ιστορικός τέχνης, Βασίλειος Μακέδος. Την αναπαράσταση της γυναίκας στην Τέχνη από τους προϊστορικούς χρόνους έως το Βυζάντιο παρουσίασε η Αρχαιολόγος, Πηνελόπη Μάλαμα αναπτύσσοντας το θέμα «Η γυναίκα στην κοροπλαστική των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων» και ο Αρχαιολόγος, Μιχάλης Λυχούνας, μέσα από το θέμα-εργασία «Αυτοκράτειρα ή αγία. Αναζητώντας την γυναίκα στο Βυζάντιο». Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη.

Λίγα λόγια για τον Δημοσθένη Σωτηρούδη

Ο Δημοσθένης Σωτηρούδης, γεννημένος στα Πετρωτά Έβρου, ζει και δημιουργεί στην Καβάλα. Σπούδασε στην Ελευθέρα Σχολή Καλών Τεχνών και στην Κρατική Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών στη Στουτγκάρδη και μετά από ένα ταξίδι αναζήτησης στις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καβάλα το 1975. Έχει εργασθεί ως μουσειακός γλύπτης για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και έβαλε τη σφραγίδα του για το στήσιμο πολλών εκθέσεων μουσείων τις τελευταίες δεκαετίες με πιο πρόσφατο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου.

Στη γλυπτική έχει δημιουργήσει ένα προσωπικό, αναγνωρίσιμο ύφος έκφρασης με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα. Υλικά του η χυτή πέτρα και το μέταλλο που μετουσιώνονται σε ρευστές αλλά στιβαρές μορφές με υπαρξιακή ένταση.

Οι δημιουργίες του έχουν εκτεθεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τις 33 ατομικές εκθέσεις του ενδεικτικά αναφέρουμε: Παιδαγωγική Ακαδημία του Ρόιτλινγκεν, Πανεπιστήμιο Γέιλ, Γκαλερί Ζυγός, Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Κατσίγρα Λάρισας, Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης του γλύπτη

*Φωτογραφίες: Θανάσης Σοφιανός