Η Μαρία Πρωτόπαππα έδωσε «ταυτότητα» στην Έμμα Ρέγιες [φωτογραφίες]

Η γνωστή ηθοποιός στην έκτη σκηνοθετική της δουλειά, διασκευάζει το βιβλίο της Κολομβιανής ζωγράφου, δημιουργώντας έναν μονόλογο με εξαιρετική ροή, κινηματογραφική αίσθηση και λογοτεχνική και θεατρική ευφράδεια

Η «Έμμα» της Μαρίας Πρωτόπαππα, μια διασκευή βασισμένη στο βιβλίο «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» το οποίο έγραψε η Κολομβιανή ζωγράφος, Έμμα Ρέγιες μετά από προτροπή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, φιλοξενήθηκε για δύο μέρες στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου στην Καβάλα, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019.

Στο άκουσμα και μόνο ενός θεατρικού μονολόγου, ένας ενδοιασμός διακατέχει τον θεατή, ακόμα και τον πιο… υπομονετικό. Η γνωστή ηθοποιός, όμως, φαίνεται να παίρνει πολύ σοβαρά αυτόν τον προβληματισμό και δεν αφηγείται απλά, δεν περιγράφει στεγνά, δε σκηνοθετεί για ένα πρόσωπο, αλλά κινηματογραφεί για όλους τους θεατές, για τον καθένα ξεχωριστά…

Ελαχιστοποιεί την απόσταση με το κοινό, είτε με άμεσες τεχνικές -απευθυνόμενη σε δεύτερο πρόσωπο- είτε έμμεσα, με την έντονη, αλλά όχι υπερβολική ερμηνεία της και αφηγείται τις αντιξοότητες των παιδικών χρόνων ενός παιδιού το οποίο γεννήθηκε στη Μπογκοτά το 1919, μεγάλωσε χωρίς γονείς και ταυτότητα, αντί για κούκλες, διασκεδάζει με το να αδειάζει το καθίκι της τουαλέτας και φτιάχνει ήρωες με λάσπες, ένα τετράχρονο, το οποίο βιώνει βαθιά την αδικία.

Η ερμηνεία της Μαρίας Πρωτόπαππα, όμως, δεν είναι ηθικοπλαστική, ούτε καν μελοδραματική. Αποστασιοποιείται από το δράμα το οποίο περιγράφει ως γεγονός κι αφήνει τον θεατή να κρίνει, να ταυτιστεί, να διαφωνήσει, να κλάψει, ακόμα και να γελάσει ή να δει στο πρόσωπο της θεατρικής Έμμα Ρέγιες, στην οποία δίνει «ταυτότητα» η Μαρία Πρωτόπαππα, τα παιδιά όλου του κόσμου τα οποία βιώνουν έναν πόνο που δεν τους αξίζει. Δίκαιο το θερμό χειροκρότημα στην ηθοποιό, δικαιότεροι οι προβληματισμοί τους οποίους «φόρτωσε» στους θεατές.

Συντελεστές

Διασκευή-Ερμηνεία: Μαρία Πρωτοπαππά
Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου
Συνεργάτης Δραματουργίας: Κίττυ Παϊταζόγλου
Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Μαρία Πανουργιά
Φωτισμοί-Φωτογραφίες: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια Κίνησης: Μαριέλα Νέστορα
Εκτέλεση κοστουμιών: Παρασκευή Πρωτοπαππά
Κατασκευή σκηνικού: Another Kind Of Art
Παραγωγή: Kart Productions

*Κείμενο-φωτογραφίες: Θανάσης Σοφιανός