Ένας Καβαλιώτης βιρτουόζος της κιθάρας στην Παλιά Μουσική

Ο Νίκος Ζάρκος, προσκεκλημένος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, θα δώσει ένα Ρεσιτάλ Κιθάρας το οποίο θα περιλαμβάνει πολύ γνωστά έργα του ρεπερτορίου της κιθάρας, γραμμένα από διάσημους Βραζιλιάνους συνθέτες

Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 στις 21:00 στην Παλιά Μουσική (πρώην τζαμί Χαλίλ Μπέη), το φιλόμουσο κοινό της Καβάλας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα Ρεσιτάλ Κιθάρας του διακεκριμένου Καβαλιώτη Νίκου Ζάρκου, κιθαριστή με πλούσια δισκογραφική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, προσκεκλημένου του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Ο Νίκος Ζάρκος μελέτησε κιθάρα στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου και στη Μουσική Ακαδημία της Νυρεμβέργης-Άουγκσμπουργκ. Έχει ερμηνεύσει έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση, έχει εμφανιστεί με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, με το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων και με το Ergon Ensemble και έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Αγγλία, Γερμανία και Κύπρο.

Συμμετέχει σε σχήματα μουσικής δωματίου και έχει συνεργαστεί με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Έχει ηχογραφήσει έργα Ελλήνων συνθετών του 21ου αιώνα, σύγχρονων Ελληνίδων και ξένων συνθετριών, καθώς επίσης το σύνολο της εργογραφίας του προσφάτως εκλιπόντος κορυφαίου Έλληνα συνθέτη, Θόδωρου Αντωνίου για φλάουτο και κιθάρα, σε συνεργασία με την Ιβόνα Γκλίνκα. Έχει λάβει μέρος σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις, ενώ το 2018 παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο Καπρίτσια του Γκόγια [Caprichos de Goya], op. 195, του Μάριο Καστελνουόβο-Τεντέσκο, με παράλληλη προβολή video-art έργων βασισμένων στα ομώνυμα χαρακτικά του Γκόγια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολύ γνωστά έργα του ρεπερτορίου της κιθάρας, γραμμένα από διάσημους Βραζιλιάνους συνθέτες: Suite populaire brésilienne (1948) του Villa Lobos (Βίλα Λόμπος), Central Guitar (1973) του Egberto Gismonti (Εγκμπέρτο Ζισμόντι), Jongo (1982) του Paulo Bellinati (Πάουλο Μπελινάτι), Pequena Suίte (1985) του Radamés Gnattali (Ρανταμές Νιάταλι), Ritmata (1974) του Edino Krieger (Εντίνιο Κρήγκερ) και 3 Greek Letters (2005) του Sergio Assad (Σέρτζιο Ασάντ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεσιτάλ αυτό παρουσιάστηκε στις 4 Μαρτίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενταγμένο στον κύκλο «Γέφυρες» και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα.

Η είσοδος στο Ρεσιτάλ είναι ελεύθερη.