Οι Γυναίκες και οι Ταξιδιώτες του Κώστα Καρακίτσου έγιναν… βιτρίνα! [φωτογραφία]

Ο Καβαλιώτης κεραμίστας εκθέτει τις δημιουργίες του στη Θεσσαλονίκη

Οι Βιτρίνες Τέχνης του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη φιλοξενούν, από τις 21 Απριλίου έως και τις 12 Μαΐου 2019, έργα του Καβαλιώτη Κώστα Καρακίτσου.




Κατόπιν πρόσκλησης του υπεύθυνου του Προγράμματος «Βιτρίνες Τέχνης» Γιάννη Αργυριάδη, ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός «έντυσε» τις βιτρίνες με μια επιλογή από «Ταξιδιώτες» και «Γυναίκες» διαφόρων μεγεθών.

Για τις Γυναίκες του Καρακίτσου

Οι γυναίκες διατηρούν, ανέκαθεν,τη δική τους ιδιότυπη μαγική αίγλη . Όμως είναι εκείνες που γεννούν παιδιά και από δω πηγάζει η “πολιτική” τους σπουδαιότητα. Σε κάθε κοινωνία που εξελίσσεται η ιστορία των γυναικών ταυτίζεται με την ιστορία της προοδευτικής χειραφέτησης τους. Και η εικαστική απόδοση της μεσογειακής φιγούρας δεν είναι πάρα η καλλιτεχνική ερμηνεία της παρουσίας των γυναικών μέσα στους αιώνες , σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση των λαών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. “Γέμισα από λευκές σκέψεις”, “Καράβια γεμάτα όνειρα” . Μια έκθεση που αποπνέει αισιοδοξία.
Γεωργία Τριανταφυλλίδου

Ιέρειες, γυναίκες ναοί, θεμέλιοι λίθοι λατρείας και προσφοράς. Ταξιδιώτες, απρόσωποι περιηγητές, φιγούρες κοπιαστικής περιπλάνησης και αναζήτησης του χρόνου και του ανεκπλήρωτου. Οι μορφές του Κώστα Καρακίτσου, έχουν τη δύναμη της απαγγελίας. Την ικανότητα να συνομιλούν. Μπροστά τους δεν μπορείς να σταθείς αδιάφορος. Η λατρευτική προσέγγιση της γυναίκας, ως ιέρεια, σύμβολο γέννησης, σοφίας και πόθων, τα ποικιλοτρόπως διακοσμημένα ιμάτια, τα καπέλα-κορώνες και οι προσφορές- δώρα στον ξενιστή, δημιουργούν στο σύνολο τους, οντότητες θεϊκής υπόστασης που κατευθύνουν το βλέμμα, βαθιά στην ψυχή. Εκεί που μπερδεύονται η ιστορία, με τους προσωπικούς μας μύθους. Ο ταξιδιώτης, επιφάνεια προβολής της κοσμικής μας περιπλάνησης, μας απαγορεύει τη γλυκύτητα της λήθης, μας ξεσηκώνει από την σιωπή της παύσης. Σε διαρκή κίνηση και αόριστη κατεύθυνση, υπό το βάρος των ονείρων και των εικόνων της αληθινής ζωής του, αναζητεί αδιάκοπα, γνωρίζοντας πως η αποδοχή της προσφοράς, είναι σταθμός και όχι προορισμός. Αυτός είναι το ταξίδι. Τα γλυπτά του Κ.Κ. είναι η προβολή της ψυχής και του πνευματικού. Οι πόθοι και τα ανεκπλήρωτα μας θέλω.
Γιώργος Βαβάτσης