ΖΕΦΥΡΟΣ με άρωμα από Φεστιβάλ Φιλίππων και βραβεία «Ίρις»

Εντυπωσιακό, πλούσιο και πολυδιάστατο το φετινό πρόγραμμα του θερινού κινηματογράφου της Καβάλας-Διαβάστε τις νέες συνεργασίες και όλο το πρόγραμμα των ταινιών

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 ανοίγει τις πόρτες του ο θερινός κινηματογράφος ΖΕΦΥΡΟΣ της Καβάλας. Η εκκίνηση γίνεται με μια συναυλία μουσικής από αγαπημένα και αξέχαστα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου ερμηνευμένα από τους Μάκη Ευθυμιάδη, Άγγελο Ζαγοριανό, Δημήτρη Κουρδούμη και Τζένη Παπαδοπούλου και με αφήγηση από το μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Καβάλας Κορίνας Γκουλούση στις 21:00 στον δροσερό υπαίθριο χώρο του ΖΕΦΥΡΟΥ.

Το πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού είναι γεμάτο με φρέσκες ταινίες και πλήθος εκδηλώσεων για τις οποίες μίλησαν οι άνθρωποι της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και της Κινηματογραφικής Λέσχης κατά τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν το πρωί της Τετάρτης 19 Ιουνίου 2019.

Καθημερινά προβολές και τα Σάββατα ειδικά events!

Ο πρόεδρος της ΣΦΓΤ Καβάλας Βαγγέλης Καμπουρίδης είπε πως «ο ΖΕΦΥΡΟΣ φέτος δε θα λειτουργεί τα Σάββατα για να μπορέσουμε να έχουμε διάφορες εκδηλώσεις από φορείς της πόλης. Οι προβολές θα ξεκινούν από την Κυριακή και θα συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή. Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις και από την Περιφέρεια και τον δήμο, ενώ ετοιμάζουμε πολλά events τα Σάββατα. Θα ξεκινήσουμε στις 22 με μια συναυλία με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου και θα συνεχίσουμε με ταινίες προσανατολισμένες στον ξένο κινηματογράφο και έχουν διακριθεί σε διάφορα φεστιβάλ, αφού παίζουμε ταινίες που διακρίθηκαν για την καλλιτεχνική τους αξία. Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικό».

Η συνεργασία με το Φεστιβάλ Φιλίππων και τα βραβεία «Ίρις»

Η γραμματέας της ΣΦΓΤ και της Κινηματογραφικής Λέσχης Ζωή Βυζοβίτη είπε πως «αυτό το καλοκαίρι έχουμε πολύ φρέσκες ταινίες, βραβευμένες, με περιεχόμενο, που αφήνουν κάτι στον θεατή. Φέτος συνεργαζόμαστε σε πιο μεγάλη διάρκεια από το Φεστιβάλ Φιλίππων. Ξεκινήσαμε πέρυσι την συνεργασία και φέτος το Φεστιβάλ κάνει έναρξη στον ΖΕΦΥΡΟ στις 10 Ιουλίου με την ταινία η “Ανατολή Έδυσε“. Εκείνη την εβδομάδα από 8-7 Ιουλίου θα παίζουμε ταινίες από το Ινστιτούτο Ιστορικών Μελετών.

»Η Ακαδημία “Ίρις” που απονέμει τα βραβεία, τα λεγόμενα ελληνικά Όσκαρ, επέλεξε την Καβάλα λόγω της δραστηριότητας της Κινηματογραφικής Λέσχης όπου θα προβληθούν 6 ταινίες βραβευμένες όλες, όπως η “Μικρά Αγγλία” και ο “Μαχαιροβγάλτης” του Γιάννη Οικονομίδη τον οποίο έχουμε προσκαλέσει. Ενδιαφέρον έχει δείξει και ο Παντελής Βούλγαρης για να έρθει εδώ όμως δεν το βολεύει φέτος, καθώς την περίοδο των προβολών μας θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ της Άνδρου.

»Επίσης το Φεστιβάλ στηρίζει την ταινία του Λάνθιμου “Ευνοούμενη” που είναι μια εξαιρετική ταινία. Έχουμε αφιέρωμα στα “100 χρόνια του Μπέρκμαν” και θα τελειώσουμε με μια εβδομάδα με μια λίστα ταινιών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Θα ψηφίσουν οι θεατές μας και θα επιλέξουμε ποιες θα προβληθούν».

Ο Μάκης Ευθυμιάδης, ως εκπρόσωπος της ομάδας που θα ανοίξει φέτος την αυλαία του ΖΕΦΥΡΟΥ, είπε πως «έχουμε κάνει ένα αφιέρωμα με τα υπέροχα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, που θα παρουσιάσουμε το βράδυ του Σαββάτου, με μπουζούκια, κιθάρες, φυσαρμόνικες και φωνές, όπου θα συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι καλλιτέχνες».

Τέλος η Κατερίνα Συμεωνίδου εκ μέρους του Φεστιβάλ Φιλίππων είπε πως «είναι πολύ μεγάλη μας τιμή που συνεργαζόμαστε για μία ακόμα φορά με την Κινηματογραφική Λέσχη της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Φέτος ξανοιγόμαστε με περισσότερες μέρες συνεργασίας. Έχουμε και το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών που ανοίγουμε το Φεστιβάλ στις 10 Ιουλίου με το ντοκιμαντέρ η “Ανατολή Έδυσε” το οποίο θα προλογίσει η ιστορική σύμβουλος Ειρήνη Σαρίογλου. Στη συνέχεια από τις 21 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου συμπράττουμε και υποστηρίζουμε όλες τις ταινίες που προβάλλονται στο διάστημα αυτών των εβδομάδων. Είναι θαυμάσιες ταινίες και η Καβάλα δυστυχώς δεν έχει τη δυνατότητα να βλέπει αυτές τις ταινίες τον χειμώνα, αφού ο κινηματογράφος είναι καθαρά εμπορικός, οπότε είναι μεγάλη ευκαιρία για τους Καβαλιώτες να μπορούν να βλέπουν ποιοτικές ταινίες».

Οι ταινίες που θα προβληθούν

 • Στην Πύλη της Αιωνιότητας
 • Το ξέρουν Όλοι
 • Ντοκιμαντέρ Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών
 • Ο Ένοχος
 • Δέκα πόλεις-δέκα χρόνια (προβολές ελληνικών ταινιών)
 • Η Ευνοούμενη
 • Μπέρκμαν-Ένας αιώνας
 • 50 φορές Άνοιξη
 • Η  Σύζυγος
 • Ένα αξέχαστο καλοκαίρι
 • Αφιέρωμα στον παλιό καλό Παγκόσμιο Κινηματογράφο