Προς ένα ολιστικό θέατρο: Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά με «υλικά» τον αυτοσχεδιασμό και το παιχνίδι

Παιχνίδια, ασκήσεις και τεχνικές με στόχο τους σωματικούς, λεκτικούς και κινησιολογικούς αυτοσχεδιασμούς για παιδιά με εμψυχωτές τη Δήμητρα Σπηλιοπούλου και τον Δημήτρη Κυραναστάση

Η θεατρική πράξη προσδιορίζεται από μια διπλή ανάγκη, έκφρασης και επικοινωνίας. Είναι παιχνίδι που πριν από όλα συνεπάγεται τη χαρά να παίζεις. Το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να ξεκινήσει από την προσχολική ηλικία σαν ένας τρόπος προσέγγισης των δραστηριοτήτων που ασκούν την ψυχοκινητικότητα του παιδιού. Ο αυτοσχεδιασμός είναι η βασική και απαραίτητη τεχνική για το θέατρο.

Παιχνίδια, ασκήσεις και τεχνικές στοχεύουν σε σωματικούς, λεκτικούς και κινησιολογικούς αυτοσχεδιασμούς. Ο ερμηνευτής μπορεί να είναι στη σκηνή ένα όργανο με πολλαπλές ιδιότητες και ταυτόχρονα ένας συνδημιουργός ικανός να διαχειρίζεται τα εργαλεία του, την καθαρή και απόλυτη παρουσία του σε σχέση πάντα με τους άλλους και τον χώρο στον οποίο βρίσκεται αντιμετωπίζοντας όλα τα στοιχεία της σκηνικής σύνθεσης με ίσους όρους (φωνή,σώμα,λόγος,εικόνα,μουσική).

Προτεινόμενα Τμήματα: Ηλικίες 5-8, 9-12

Εμψυχωτές

  • Δήμητρα Σπηλιοπούλου: ηθοποιός-εικαστικός
  • Δημήτρης Κυραναστάσης: μουσικός

Τα μαθήματα ξεκινούν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 στις 11:00 στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας και θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο την ίδια ώρα.

Λίγα λόγια για τη Δήμητρα Σπηλιοπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1982. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και εφαρμοσμένη ζωγραφική στον ΑΚΤΟ (Αθηναϊκός Καλλιτεχνικός Τεχνολογικός Όμιλος, συμβεβλημένος με το MIDDLESEX του Λονδίνου) όπου αποφοίτησε με τιμητική διάκριση στις Καλές Τέχνες και την Τεχνολογία. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων με θέμα «Η Συμβολή της Σκηνογραφίας στη θεατρική πράξη» στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Η προφητική ενόραση στο χορό του Αισχύλου»με την σκηνοθέτη και ηθοποιό Α.Μπρούσκου.

Έχει συνεργαστεί με τη Gallery «Σχήμα».Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ενώ το καλοκαίρι του  2018 έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στο café Γέφυρες στην Πάτρα.

Γλώσσες

  • Μιλάει αγγλικά και είναι κάτοχος του Michigan lower.

Εργασιακή εμπειρία

  • Εργάστηκε στο πρόγραμμα που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής το 2010-2011 και στο Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου το 2010-2012 ως υπεύθυνη Εικαστικών. Κατά τη διάρκεια της θητείας της της απονεμήθηκε για τη διδασκαλία της το 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό που διοργάνωσε η UNICEF με θέμα «Τα δικαιώματα των παιδιών»
  • Δίδαξε θεατρικό παιχνίδι και εικαστικά στον πολιτιστικό σύλλογο Καλαβρύτων και θεατρικό παιχνίδι  στο 42 δημοτικό σχολείο Πατρών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου
  • Σήμερα ζει και εργάζεται μόνιμα στην πόλη της Καβάλας ως εμψυχώτρια ζωγραφικής και θεατρικού παιχνιδιού στο 7ο Δημοτικό Σχολειο Καβάλας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου και στο Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας .Το καλοκαίρι του 2019 εργάστηκε στον παιδότοπο του πεντάστερου ξενοδοχείου ILIOMARE απασχαλόντας παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μέσω των εικαστικών και θεατρικών παιχνιδιών

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Κυραναστάση

O Δημήτρης Κυραναστάσης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1987. Σε ηλικία 18 ετών πήρε το πτυχίο στο κλαρινέτο στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης με καθηγητή τον Ο. Caplescu και βαθμό Άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο όπου αποφοίτησε με καθηγητές τους Σ. Μουρίκη και Γ. Σαμπροβαλάκη στην εκτέλεση του κλαρινέτου. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις ωδειακές του σπουδές στο Ωδείο Φ. Νάκας (παράρτημα Κέρκυρας) κατακτώντας το δίπλωμα κλαρινέτου, υπό τον καθηγητή Σπύρο Κρητικό με βαθμό Άριστα.

Το 2012 απέσπασε το Β΄ Βραβείο στον 1 ο Διαγωνισμό του Δικτύου Δημοτικών Ωδείων Ελλάδος (4η κατηγορία, έως 25 ετών), στο πλαίσιο του οποίου έδωσε σειρά ρεσιτάλ συναυλιών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Το 2016 έλαβε πιστοποιητικό επιμόρφωσης με θέμα «Μουσικοκινητική Αγωγή» και «Διαπαιδαγώγηση στην παιδική και εφηβική ηλικία» στο Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων κλαρινέτου με τους V. Spaendock, Δ. Λεοτζάκο, Σ. Μουρίκη, Σ. Τζέκο. Παράλληλα  παρακολουθεί μαθήματα σαξοφώνου με τους G. de Flavis και Θ. Σωτηριάδη. Έπαιξε υπό την διεύθυνση των Μ. Λογιάδη Α. Μπαλτά, και Α. Πυλαρινό ενώ έχει συνεργαστεί   με Φιλαρμονικές και Συμφωνικές Ορχήστρες  δίνοντας συναυλίες σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Ως μουσικός στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους Θοδωρή Αμπαζή, Στρατή Πανούριο και Αλέξανδρο Ευκλείδη.

Ασχολείται ενεργά με τον μουσικό αυτοσχεδιασμό δίνοντας συναυλίες σε Κέρκυρα, Αθήνα και Πάτρα.

Από το 2016 μέχρι το 2018  αποτέλεσε πρώτο κλαρινέτο στη Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών Πατρεύς. Το 2017 συνεργάστηκε με το Νίκο Γράψα και τους Filokalia Romana ενώ το 2018 δημιούργησε το duο Μουσικής Δωματίου Duo Patras (κλαρινέτο-κιθάρα).

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιoύνταν στην πόλη της Πάτρας όντας καθηγητής κλαρινέτου στα Μουσικά Σχολεία Πάτρας και Αγρινίου.

Σήμερα ζει και εργάζεται στην πόλη της Καβάλας ως Καθηγητής Μουσικής με έμφαση στο κλαρινέτο στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας

Από το 2018 ξεκίνησε σειρά εκπομπών στο ραδιόφωνο του Κόκκινο στην πόλη της Καβάλας με θέμα την έντεχνη Μουσική δημιουργία στον Ελλαδικό χώρο και  με καλεσμένους από διάφορους χώρους της Μουσικής Τέχνης

Το 2019 έπαιξε στην συναυλία αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αντωνίου που δόθηκε στην πόλη της Ξάνθης το έργο που έγραψε για τον Μάνο Χατζηδάκι στο σπίτι του ίδιου.