Ένας Καβαλιώτης στο Διοικητικό Συμβούλιο για την «Ελευσίνα 2021» Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ο Γιάννης Εριφυλλίδης είναι ένα από τα τρία νέα μέλη της εταιρίας που έχει συσταθεί για να «τρέξει» τον θεσμό - Συνέντευξη Τύπου υπουργού Πολιτισμού με νέο ΔΣ

ΟΔήμος Ελευσίνας ολοκλήρωσε τις αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανωνύμου εταιρείας «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», με την τοποθέτηση τριών νέων μελών. Πρόκειται για τους: Ιωάννα Δρέττα, Ιωάννη Εριφυλλίδη και Μόνικα- Νίκη Τσιλιμπέρδη.

Η Ιωάννα Δρέττα είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Harvard, με μάστερ στο Public Administation. Έχει επαγγελματική εμπειρία 15 χρόνων σε σημαντικές θέσεις ευθύνης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Από το 2011 υπηρετεί τον ελληνικό τουρισμό από διάφορες θέσεις, ενώ από τον Ιούνιο του 2017 ανέλαβε την θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρείας Μarketing Greece.

Ο Γιάννης Εριφυλλίδης σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο London School of Economics. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ βιβλία και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στην Αθήνα, το Λονδίνο και την Οξφόρδη. Σπούδασε πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, στο Ωδείο Athenaeum και στο Royal College of Music του Λονδίνου (Bachelor in Music). Ως πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας έχει εμφανιστεί σε πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες, στην Ελλάδα, στο Λονδίνο, τη Σόφια, τη Μασσαλία και σε πόλεις της Γερμανίας. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας. Το 2000 μετά από πρότασή του ιδρύθηκε το Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννου, του οποίου τη διεύθυνση είχε μέχρι το 2006.




H Μόνικα- Νίκη Τσιλιμπέρδη είναι προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διεθνών Συνεργειών και Προώθησης της Επιχειρηματικότητας στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης (ΒΑ και ΜΑ) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Leicester. Ασχολείται με την ανάπτυξη των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα με την πολιτιστική επιχειρηματικότητα, καθώς και με νέες μορφές πολιτιστικής διαχείρισης και οργάνωσης όπως είναι οι συνεργατικοί σχηματισμοί και οι συνεργατικοί χώροι. Είναι μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του προγράμματος Creative Europe καθώς και μέλος των Ανοιχτών Ομάδων Συντονισμού (OMC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες σε σχέση με την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Η Ιωάννα Δρέττα και ο Γιάννης Εριφυλλίδης τοποθετούνται στη θέση των παραιτηθέντων Θ. Μίληση και Κ. Παραδείση. Η Μόνικα- Νίκη Τσιλιμπέρδη είναι ex-officio τοποθέτηση του Υπουργείου Πολιτισμού που είχε ήδη γνωστοποιηθεί, αλλά εκκρεμούσε λόγω τυπικών διαδικασιών.

Η εκλογή των τριών νέων μελών έγινε με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας στη συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου, όπως και η αντίστοιχη εκλογή των άλλων εφτά νέων μελών, σε παρελθούσα συνεδρίαση.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελευσίνα 2021» είναι ενδεκαμελές, αφού σ΄ αυτό μετέχουν δέκα νέα μέλη και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» κα. Μαρία Φιλιππή. Τα ήδη εκλεγμένα μέλη είναι οι: Γεώργιος Γεωργόπουλος Παπαγιάνναρος Δημήτρης, Βιλιώτης Νικόλαος, Δέσποινα Οικονόμου, Δέσποινα Γερουλάνου, Δήμητρα Πιπιλή, Φοίβος Σακαλής.

Πηγή: elefsina.gr

Συνέντευξη Τύπου Μενδώνη και νέου ΔΣ Eleusis_2021

Με τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης κάποιων τουλάχιστον από τις προγραμματισμένες υποδομές, συνδράμει την Ελευσίνα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Αυτή η σημαντική παρέμβαση, σε συνδυασμό με την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, νέα πρόεδρος της οποίας ορίστηκε η Δέσποινα Γερουλάνου -αναμένεται να οριστεί σύντομα νέος πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής- αποτελεί το δίπτυχο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η προσπάθεια για να κερδηθεί το στοίχημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας- έστω και στο παρά πέντε.

Προβλήματα στις δομές και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Τα αποτελέσματα της τελευταία αξιολόγησης της αρμόδια ευρωπαϊκής επιτροπής κρούουν των κώδωνα του κινδύνου αφού κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα τόσο στις δομές όσο και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τα οποία, αν δεν επιλυθούν άμεσα, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν  οι στόχοι και η Ελευσίνα να γίνει η πρώτη πόλη στην ιστορία του θεσμού που δεν θα πάρει το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Λίνα Μενδώνη

«Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά. Οφείλουμε να βάλουμε την Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 σε τροχιά επιτυχίας. Δεν έχουμε δικαίωμα, δυνατότητα να αφήσουμε την Ελευσίνα με όλη την ιστορικότητα της μεγάλης διαχρονίας της και την κοινωνία της πόλης αβοήθητη και όχι ικανή να διοργανώσει με απόλυτη επιτυχία τον θεσμό» τόνισε με νόημα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο αμφιθέατρο ΥΠΠΟΑ, παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής Αρχής της Ελευσίνας και της νέας προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ανώνυμη εταιρείας που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει το απαιτητικό εγχείρημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Δέσποινας Γερουλάνου.

«Όσον αφορά στις υποδομές βρισκόμαστε πολύ πίσω» παραδέχτηκε ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, εκφράζοντας την ελπίδα πως μέσω της διυπουργικής επιτροπής θα κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και η προσπάθεια της Ελευσίνας θα στεφθεί με επιτυχία.

Ολυμπιακή Φλόγα

Η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε, επίσης, πως το ΥΠΠΟΑ έχει αναλάβει τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Ελευσίνας αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης, όπου προγραμματίζεται να φιλοξενούνται στο μέλλον και εκδηλώσεις.

Μία από αυτές θα είναι η αναβίωση του εθίμου της Παναγιάς Μεσοσπορίτισσας το οποίο θα προταθεί για να συμπεριληφθεί στις υποψηφιότητες εισαγωγής στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει, μετά από οκτώ χρόνια, και πάλι από την πόλη της Ελευσίνας.

Σαλαμίνα και Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Σημαντικά όμως είναι και τα έργα υποδομής που σχεδιάζονται να γίνουν στη Σαλαμίνα, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας που συμπληρώνονται το 2020 και τα οποία δεν θα αφορούν μόνο την περίοδο των εορτασμών. Όπως επισήμανε η κα Μενδώνη, σχεδιάζονται έργα υποδομής για κάθε μία από τις τρεις πόλεις που εμπλέκονται στην επέτειο: τη Σαλαμίνα, τη Σπάρτη και τις Θερμοπύλες. «Ακόμα και αν δεν προλάβουν να έχουν τελειώσει το 2020, πρέπει να έχουν ξεκινήσει για να προικοδοτηθούν οι πόλεις με κάποιες πολιτιστικές υποδομές», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι για τη Σπάρτη έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση του νυν αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, ενώ για τις Θερμοπύλες θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε επόμενη συνάντηση.

Σειρά έργων στην Κυνόσουρα

Για τη Σαλαμίνα σχεδιάζονται μια σειρά έργων στην Κυνόσουρα, σε χώρο που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Το πρώτο αφορά ένα εγκαταλειμμένο λατομείο, με στόχο η ανάπλασή του να οδηγήσει σε ένα υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα άλλα έργα αφορούν τα προπολεμικά ναυτικά οχυρά, που βρίσκονται περίπου 200 μ. από τον παραπάνω χώρο. «Έτσι, μαζί με το θέατρο, να δημιουργήσουν μια ουσιαστική πολιτιστική υποδομή που θα φιλοξενήσει γεγονότα και κάποιες μόνιμες δραστηριότητες του Δήμου Σαλαμίνας προκειμένου και η Σαλαμίνα να αποκτήσει μια πολιτιστική υποδομή, εκτός από το αρχαιολογικό μουσείο που διαθέτει», τόνισε η υπουργός. Επίσης, συμπλήρωσε ότι, με αφορμή τον εορτασμό, προβλέπεται η εκπόνηση ενός ερευνητικού ενάλιου προγράμματος για τον εντοπισμό του θαλάσσιου χώρου όπου έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (επισημάνθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα ρύπανσης και ορατότητας που πρέπει να αντιμετωπιστούν ειδικά), ενώ ως προς την εξυγίανση της περιοχής -για τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας ως το 2052- έχει δρομολογηθεί και πρόκειται να συστηματοποιηθεί η ανέλκυση των 56 βυθισμένων κουφαριών πλοίων που σκουριάζουν μέσα στον θαλάσσιο χώρο.

Τέλος, η κα Μενδώνη ενημέρωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κίνα, ετέθη στις συζητήσεις -και στο επίπεδο του πρωθυπουργού- το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Πειραιά (ΣΙΛΟ). «Το κτήριο του ΣΙΛΟ είναι δεδομένο ότι θα φιλοξενήσει το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Αυτό που προτείναμε στην κινεζική πλευρά, γιατί κι εκείνοι έχουν εξαιρετικά σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες, σε ένα τμήμα του ΣΙΛΟ να φιλοξενηθούν και δικά τους ενάλια αρχαία», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

Πηγή: naftemporiki.gr