Ερευνητικό Κέντρο MOHA: Από την Αθήνα στη Βαγδάτη με «στάση» στην Καβάλα

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στους Δημήτρη Γούτα, Καθηγητή Αραβικών και Ελληνο-Αραβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Yale και Garth Fowden, Καθηγητή Αβρααμικών Θρησκειών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge

Το Ερευνητικό Κέντρο MOHA διοργανώνει ομιλία με θέμα «Από την Αθήνα στη Βαγδάτη: Ελληνο-αραβική σκέψη και επιστήμες» η οποία θα φιλοξενηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιμαρέτ.

Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν:

  • ο καθηγητής Αραβικών και ΕλληνοΑραβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Yale Δημήτρης Γούτας
  • ο καθηγητής Αβρααμικών Θρησκειών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Garth Fowden

Τη συζήτηση θα συντονίζει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, κυρία Μαργαρίτα Πουρνάρα.

  • Είσοδος ελεύθερη με περιορισμένο αριθμό θέσεων
  • Κρατήσεις θέσεων: [email protected] | 2510 620151

Λίγα λόγια για τους διακεκριμένους ομιλητές

Σε έναν διάλογο με θρησκευτικό και επιστημονικό ενδιαφέρον, οι διακεκριμένοι καθηγητές θα αναπτυχθούν στις ελληνο-αραβικές σπουδές. Θα αναλύσουν τη συμβολή των Αράβων και των Βυζαντινών στη μελέτη της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και επιστήμης και θα ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις για την αραβική φιλοσοφία και τη σχέση της με τον χριστιανισμό και το Ισλάμ.

Ο Δημήτρης Γούτας γεννήθηκε στο Κάιρο και είναι καθηγητής Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την αραβική πνευματική παράδοση του Μεσαίωνα, καθώς και την παράδοση των αρχαιοελληνικών επιστημονικών και φιλοσοφικών έργων στον αραβο-ισλαμικό κόσμο (ιδιαίτερα από τον 8ο έως τον 10ο αιώνα στη Βαγδάτη). Στον τομέα των ελληνο-αραβικών σπουδών, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες.

Επίσης, συνεργάστηκε με τον καθηγητή Gerhard Endress του Πανεπιστημίου Ruhr στο Bochum της Γερμανίας για να δημιουργήσουν το ελληνο-αραβικό λεξικό. Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει εκδώσει συγγράμματα πάνω στα αντικείμενα των μελετών του.

Ο Garth Fowden, καθηγητής Αβραάμικων Θρησκειών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, μελέτησε τη Νεώτερη Ιστορία στο Merton College της Οξφόρδης. Από το 1983 έως το 1985 δίδαξε Βυζαντινή και Νεοελληνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία, ενώ αργότερα ανέλαβε θέση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα και έπειτα στην προεδρία του Τμήματος Sultan Qaboos του Πανεπιστημίου Cambridge το 2013.