Λίνα Μενδώνη: Η Καβάλα έχει την αρετή να προσαρμόζεται στοχαστικά στην αλλαγή των εποχών

Εγκαίνια της έκθεσης «Σημείο Συνάντησης. Αρχαιολογία και Τέχνη σε συνομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας» παρουσία της υπουργού Πολιτισμού-Δείτε φωτογραφίες από τη βραδιά των εγκαινίων και από τα εκθέματα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος εγκαινίασαν το βράδυ της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου 2019 την έκθεση «Σημείο Συνάντησης. Αρχαιολογία και Τέχνη σε συνομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας» στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας (διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για την έκθεση), παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

«Η Καβάλα, με το μέτωπό της στραμμένο προς τη θάλασσα, έχει μια ζηλευτή αρετή: προσαρμόζεται στοχαστικά στις αλλαγές των εποχών, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στο μέλλον», δήλωσε κατά τον σύντομο χαιρετισμό της η κ. Μενδώνη.




Αναφερόμενη στην έκθεση, η υπουργός δήλωσε ότι είναι ένας μοναδικός τρόπος κατά τον οποίο «γεφυρώνονται διαχρονικά οι αξίες του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού και χρωστάμε χάρη σε όσους δούλεψαν 18 μήνες για να τη χαρούμε όλοι εμείς απόψε», ευχαριστώντας μεταξύ άλλων τόσο την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας για το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, ο Διευθυντής στο Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Παναγάκης, αποκάλυψε ότι είναι η πρώτη φορά κατά την οποία ένας τόσο μεγάλος όγκος εκθεμάτων ταξιδεύει εκτός του Κέντρου, αναφερόμενος στη συνέχεια στην έκθεση και στην άριστη συνεργασία την οποία έχει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Καβάλας.

Από την πλευρά του ο συντονισμός εκ μέρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης, ενώ προέβη και σε ένα αιχμηρό πολιτικό σχόλιο, πριν αναφερθεί στο χρονικό της συνεργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος: «Η Εθνική Πινακοθήκη δε μας έδωσε κάτι στη βόρεια Ελλάδα ούτε καν στην περίοδο που είναι κλειστή για τις εργασίες ανακαίνισής της. Κανείς πολιτικός δε διανοήθηκε να ζητήσει κάτι τέτοιο γι’ αυτό και η συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν κάτι το πρωτόγνωρο», αναφερόμενος, παράλληλα, στο λίγο προσωπικό και στην υποχρηματοδότηση της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Μετά τις ομιλίες, η υπουργός και οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στα εκθέματα από την ιστορικό Τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου, η οποία είχε και την επιμέλεια της έκθεσης.

Δείτε φωτογραφίες από τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης

Δείτε φωτογραφίες από τα εκθέματα