Χάρης Κακαρούχας: Έκκριση καλλιτεχνικής… σεροτονίνης μέσα από ένα φωτογραφικό ταξίδι αυτογνωσίας

Η Serotonin Cultural Events Management, ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και δήμος Καβάλας παρουσιάζουν το νέο φωτογραφικό βιβλίο του βραβευμένου καλλιτέχνη με τίτλο "Natural Presence"-Δείτε στιγμιότυπα από τη δουλειά του

Η Serotonin cultural events management παρουσιάζει σε συνδιοργάνωση με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και τον δήμο Καβάλας, τον Χάρη Κακαρούχα και το νέο φωτογραφικό του βιβλίο με τίτλο “Natural Presence“. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στις 19:30 στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας (4ος όροφος).

Στο βιβλίο αυτό, ο φωτογράφος Χάρης Κακαρούχας μας μυεί σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας πέρα από τις κατασκευασμένες ταυτότητες της εποχής. Είναι μια συνολική δουλειά 15 ετών και παρουσιάζει την εσωτερική ουσία των ανθρώπων χωρίς να στέκεται στην εξωτερική τους ταυτότητα.

Ο Χάρης Κακαρούχας έγινε γνωστός με το βιβλίο “Suspended Time: A Cuban Portrait” (Apeiron Publications, 2003), για το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο Ευρωπαίων Εκδοτών (European Publishers Award for photography, 2003) και το βραβείο «Μήλος» για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα (2004).

Απόρροια της προσωπικής του αναζήτησης για την ανθρώπινη αλήθεια, το βιβλίο “Natural Presence” συνδέει τα πρόσωπα με τη φύση και τη φύση με τα πρόσωπα σε μια σχέση ουσιαστικής συνύπαρξης.

Σ’ αυτήν τη φωτογραφική διαδρομή, η ησυχία και το μυστήριο των προσώπων αντικατοπτρίζουν μια «κατάσταση ύπαρξης», όπως επισημαίνει ο ίδιος, όπου σώμα και συναίσθημα συνδέονται πέρα από κάθε φιλοσοφική ιδέα ή εννοιολογική σύλληψη, ενώ το ανθρώπινο βλέμμα εκφράζει τη συνειδητοποιημένη εσωτερικότητα.

«Όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε μέσα μας, τόσο έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον άλλο», λέει ο Χάρης Κακαρούχας στη συνομιλία του με τον κριτικό, συγγραφέα και επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλή Παπαϊωάννου, η οποία δημοσιεύεται στο βιβλίο.

Το βιβλίο “Natural Presence” αποτελεί το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα της Luminous Eye, η οποία είναι ένας νέος σύγχρονος χώρος φτιαγμένος για τις τέχνες με άξονα τη φωτογραφία. Είναι ένα συλλογικό project των φωτογράφων Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη και Παύλου Παυλίδη, που στόχο έχει να φιλοξενήσει εκθέσεις, παρουσιάσεις, workshops, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με διεθνείς φωτογραφικές γκαλερί και φωτογράφους.

Παράλληλα με την παρουσίαση, ο Χάρης Κακαρούχας θα μας μιλήσει για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσεγγίζουμε συνειδητά τη φωτογραφία, καθώς και όλες τις μορφές τέχνης και να σχετιζόμαστε προσωπικά με την εικόνα, είτε είμαστε φωτογράφοι είτε θεατές.

Ο Haris Kakarouhas διδάσκει τα τελευταία 10 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχει βραβευτεί με το European Publish Award 2004. Η ολιστική του προσέγγιση είναι απόρροια 30 χρόνων εμπειρίας του στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και βασίζεται στο γεγονός ότι ο θεατής δεν στέκεται απέναντι στην εικόνα μόνο με κριτική διάθεση και λογική, αλλά ως άτομο με αισθήσεις και συναισθήματα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ποιος είναι ο Χάρης Κακαρούχας

Ο Χάρης Κακαρούχας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χαρτογραφία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και Θεωρία του Χρώματος και οπτική αντίληψη στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Επίσης, έχει διδακτορικό στη Φωτογραφία από το πανεπιστήμιο του Ντέρμπι (τίτλος διατριβής: Προσωπογραφία- Χαρτογράφηση του εαυτού).

Μελέτησε πολλές διαφορετικές μορφές θεραπείας μέσω της τέχνης στο Φωνητικό Ινστιτούτο της Ελβετίας, στο Ινστιτούτο Ερευνών της Πούνα στην Ινδία, όπως επίσης άλλες πρακτικές σύγχρονης φυσικής ψυχοθεραπείας (Ινστιτούτο Ελευθερίας-Άμστερνταμ, Ολλανδία).

Το φωτογραφικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1997 οι Εκδόσεις Φωτοχώρος δημοσίευσαν το φωτογραφικό του βιβλίο με τίτλο στις «On the timelines» και το 2003 οι Εκδόσεις Άπειρον εξέδωσαν το βιβλίο του με τίτλο «Suspended Time: A Cuban portrait». Το ίδιο βιβλίο εκδόθηκε επίσης από τις εκδόσεις Dewi Lewisτου Ηνωμένου Βασιλείου, τους Peliti Associati στην Ιταλία, τους Εdition Braus στη Γερμανία, τους Actes Sud στη Γαλλία και τους Lunwerg Editiones στην Ισπανία.

«Ο αιωρούμενος χρόνος» κέρδισε το βραβείο «Μήλος» το 2004 για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα. Ο Χάρης Κακαρούχας κέρδισε το βραβείο Ευρωπαίων εκδοτών στη φωτογραφία το 2003 και το βραβείο Φωτογραφικού Πορτραίτου Schweppes επίσης το 2003 ως ανερχόμενος. Το 2013 υπηρέτησε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Eco-Art Festival στην Αθήνα, το οποίο διοργάνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μέρος της δουλειάς του ανήκει σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Προς το παρόν διδάσκει σε φωτογραφικά εργαστήρια υπό το θεματικό τίτλο: «Αφυπνίζοντας το βλέμμα».

Ο φωτογράφος Χάρης Κακαρούχας

Κύριες Συλλογικές Εκθέσεις

  • TranshFormation Exhibition, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα, 2013
  • Prix Pictet, Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη, 2010
  • Photographic Center (Φωτογραφικό Κέντρο), Σκόπελος, 2006
  • National Portrait Gallery, Λονδίνο, 2003
  • Perugia (Περούτζια), 2002
  • La casa Elizalde, Μπαρτσελόνα, 2000
  • Fototecade Cuba (Φωτοθήκη της Κούβας), Αβάνα, 1998
  • House of Cyprus (Το σπίτι της Κύπρου), Αθήνα, 1998
  • Spilibergo, Βενετία, 1997
  • Cultural Center(Πολιτιστικό Κέντρο), Αθήνα, 1992, 1994, 1996

Κύριες Ατομικές Εκθέσεις

  • IPC Gallery, Σεράγεβο, 2009 Επίσημη Ελληνική Συμμετοχή (Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού) στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο
  • GalleriaMesta, Μπρατισλάβα, 2007
  • Βenaki Museum (Μουσείο Μπενάκη), Αθήνα, 2006
  • Museumof Photography (Μουσείο Φωτογραφίας), Θεσσαλονίκη, 2003
  • Peloponisos Railway Station (Σιδηροδρομικός Σταθμός Πελοπόννησος), Αθήνα, 1997
  • ProtohorosGallery (Πρωτοχώρος Γκαλερί), Αθήνα, 1994, 2000

Η «ταυτότητα» της Serotonin Cultural Events Management

Η Serotonin Cultural Events Management είναι μια νεοσύστατη εταιρεία οργάνωσης καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων, με έμφαση στα βιωματικά και διαδραστικά σεμινάρια κι εργαστήρια καθώς και στην κάθε μορφή θεραπείας μέσα από την τέχνη.

Ιδρύτρια της Serotonin είναι η Μαρία Αργυρίου, η οποία γεννήθηκε στην Καβάλα κι αποφοίτησε από τη σχολή Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 2000 ανέλαβε τη διοίκηση της οικογενειακής εμπορικής επιχείρησης, ενώ από το 2011 ασχολείται και με την παραγωγή, οργάνωση παραγωγής και προώθηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της ομάδας Άμορφη.

Η Άμορφη εδρεύει στην Αθήνα και ιδρύτριά της είναι η χορογράφος και σκηνοθέτης Τζένη Αργυρίου.

Το 2014 η αγάπη της για τη φύση και η ανάγκη της για φυσικούς κι εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας την οδήγησαν στην παρακολούθηση μίας σειράς σεμιναρίων κι εργαστηρίων. Το 2016 επέστρεψε στην Καβάλα και άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα της τέχνης όπως κεραμική, μουσική, τραγούδι και  φωτογραφία.

Στις αρχές του 2019 παρακολούθησε ένα βιωματικό σεμινάριο φωτογραφίας που άλλαξε ριζικά την στάση της απέναντι στη ζωή, με αποτέλεσμα να γεννηθεί και η ιδέα της Serotonin.

Η ενασχόληση με την τέχνη συμβάλλει στη ψυχική και σωματική υγεία και στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη κάθε ανθρώπου. Επηρεάζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τα συναισθήματα, το νευρικό σύστημα και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Η Σεροτονίνη είναι η ορμόνη της χαράς, της ευτυχίας και της ευφορίας. Έχει τη μοναδική ικανότητα να χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα μας και να μας ανακουφίζει από το άγχος.

Είναι γεγονός ότι όσοι ασχολούνται με την τέχνη υποφέρουν λιγότερο από τη μοναξιά και την κατάθλιψη, η οποία προκαλείται όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης πέσουν χαμηλά στον οργανισμό μας.

Σε μια εποχή που το άγχος μας κατακλύζει, η ανάγκη για εσωτερική γαλήνη, ηρεμία, ισορροπία και πληρότητα είναι πολύ μεγάλη. Η ενασχόληση με την τέχνη έρχεται να μας δώσει τη λύση. Μας προσφέρει το χαμόγελο, το πιο φυσικό φάρμακο της ζωής.