Το μουσικό άλμπουμ ενός Καβαλιώτη ανάμεσα στα κορυφαία της δεκαετίας 2010-2019!

Η «Πλανωδία» του «δικού μας» Σείριου Σαββαΐδη χαρακτηρίζεται από τον Φώντα Τρούσα ως «Το κορυφαίο φολκ άλμπουμ της δεκαετίας (και όχι μόνο)»!

Μαζί με το 2019 «κλείνει» και μια ολόκληρη δεκαετία και οι ανασκοπήσεις κάθε είδους δίνουν και παίρνουν στα ΜΜΕ παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Οι λίστες με τα καλύτερα [ή και τα χειρότερα] της δεκαετίας σταχυολογούν, αν θεματική, όσα «σημάδεψαν» την πολιτική, την οικονομία, τον αθλητισμό και, φυσικά, τον πολιτισμό.

Στην έντυπη LiFO δημοσιεύτηκε προ ημερών ένα συλλογικό άρθρο-αφιέρωμα με τίτλο: «20 ελληνικά άλμπουμ που αγαπήσαμε τη δεκαετία 2010-2019» με τους μουσικούς συντάκτες του κορυφαίου free-press εντύπου της χώρας να αναφέρονται στα καλύτερα «μιας δεκαετίας που τα είχε όλα».

Στη λίστα της LiFO, ανάμεσα σε ονόματα όπως η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Sin Boy, ο FY, η Σtella, οι Villagers of Ioannina City κ.ά., φιγουράρει και ο «δικός μας» Σείριος Σαββαΐδης με τον δίσκο του «Πλανωδία» που κυκλοφόρησε το 2016.

Ο έγκριτος μουσικοκριτικός Φώντας Τρούσας που υπογράφει τη σχετική αναφορά στην «Πλανωδία», αναφέρει αναλυτικά:




«Τι δροσούλα, τι καθαρό νεράκι είναι αυτό το LP! Τι αντίδοτο στην ανοησία και το ανυπόφορο λέγε-λέγε. Και δεν αναφερόμαστε στην τραγουδιστική ανοησία σώνει και καλά, μα στη γενικότερη. Στα φληναφήματα που διαχέονται σε ανυπολόγιστες ποσότητες στην κανονική και ψηφιακή ζωή, σκεπάζοντας κάτω από τους τόνους της ασημαντότητας τις λίγες (πάντα ήταν λίγες) διαυγείς και αμόλυντες φωνές. Μια τέτοια διαυγής και αμόλυντη φωνή είναι και αυτή του Σείριου Σαββαΐδη, που πηγάζει από τα ρουμάνια του Παγγαίου, για να χυθεί στο πέλαγο, πλημμυρίζοντας τη χώρα. Το φολκ άλμπουμ της δεκαετίας (και όχι μόνο)».

Ο Σείριος Σαββαΐδης είναι μουσικός, τραγουδοποιός και ερμηνευτής του έργου του. Γεννήθηκε στην Καβάλα, Ελλάδα στις 10 Μαρτίου του 1982. Διδάχτηκε πρακτικά μουσική από τα επτά του χρόνια, μπουζούκι και κιθάρα. Το 2002 δημιούργησε με τον Στράτο Πατλαμάζογλου την εναλλακτική ροκ μπάντα “μωβάστρο” με τους οποίους συνέθεσε, ηχογράφησε και κυκλοφόρησε πέντε στούντιο δίσκους και μια ζωντανή ηχογράφηση έως το 2013, οπότε η μπάντα έπαψε να δραστηριοποιείται. Παράλληλα και μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει πέντε προσωπικούς στούντιο δίσκους, μια ζωντανή ηχογράφηση και μια διασκευή στο τραγούδι των Στέρεο Νόβα “Ταξίδι στη Γη”.

Απο το 2016 είναι μέλος της ψυχεδελικής ροκ μπάντας The Dead Ends. Έχει περιοδεύσει σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και έχει μοιραστεί την σκηνή με μουσικούς όπως ο Jozef Van Wissem. Η μουσική του, με επιρροές από την ελληνική και κέλτικη μουσική παράδοση και την ψυχεδελική ροκ και φολκ σκηνή των δεκαετιών ’60 και ’70, συνδυάζεται με τους λυρικούς στίχους και την ιδιαίτερη τεχνοτροπία διαμορφώνοντας ένα μοναδικό προσωπικό ύφος.