Βραχογραφήματα Παγγαίου: Άντεξαν 3.000 χρόνια για να τα καταστρέψουν οι σημερινοί «υπάνθρωποι» [φωτογραφίες]

Κάποια από τα έργα τέχνης και ευλάβειας των αρχαίων Θρακών καταστράφηκαν με αιχμηρό αντικείμενο-Οργισμένη ανάρτηση από τον Θόδωρο Λυμπεράκη

Ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της χώρας και της Ευρώπης, τα βραχογραφήματα του Παγγαίου όρους, έγιναν στόχος βάνδαλων. Κάποια από τα έργα τέχνης και ευλάβειας των αρχαίων Θρακών καταστράφηκαν με αιχμηρό αντικείμενο, με τον δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή Θόδωρο Λυμπεράκη να αναρτά το σχετικό φωτογραφικό υλικό, μαζί με μια οργισμένη ανάρτηση, ζητώντας τον εντοπισμό και την τιμωρία του υπαίτιου ή των υπαίτιων αυτής της καταστροφής.

Η ανάρτηση του Θόδωρου Λυμπεράκη

Αγαπητοί φίλοι, καλή χρονιά.




Φοβερό κλονισμό μου προκάλεσε η αποστολή, ανήμερα της πρωτοχρονιάς, από τον αγαπητό φίλο, βοτανολόγο Γιάννη Ζαλίδα, των τριών φωτογραφιών που αναρτώ και οι οποίες δείχνουν την πλήρη καταστροφή, από άγνωστο βάνδαλο, ενός από τους πιο σημαντικούς βράχους του Παγγαίου όρους, πάνω στον οποίο υπήρχαν πανάρχαια βραχογραφήματα, ηλικίας ίσως και 3.000 ετών.

Όπως θα έχετε δει σε άλλες αναρτήσεις μου, τα βουνά της Ανατολικής Μακεδονίας, Παγγαίο όρος, Σύμβολο όρος και όρη Λεκάνης, έχουν το μεγάλο προνόμιο να φιλοξενούν έναν μεγάλο αριθμό βραχογραφημάτων, εκπληκτικών, δηλαδή, έργων τέχνης και ευλάβειας των αρχαίων Θρακών, που κατοικούσαν στα βουνά αυτά, πολύ πριν τα παράλια της Ανατολικής Μακεδονίας αποικιστούν από πόλεις της νότιας και κεντρικής Ελλάδας.

Ο συγκεκριμένος βράχος ήταν ο πιο προσιτός σε όσους ήθελαν να πάρουν μια πρώτη γεύση αυτής της άγνωστης και ολότελα απροστάτευτης, πανάρχαιας τέχνης, γιατί βρισκόταν πολύ κοντά στην ασφαλτοστρωμένη οδό, που οδηγεί από το Ακροβούνι προς το Δασικό Χωριό και στις κορυφές του Παγγαίου.

Πλήθος σχολείων, πολιτιστικών και ορειβατικών συλλόγων και πλήθος Ελλήνων και αλλοδαπών επισκέφθηκαν τον βράχο αυτόν, τον θαύμασαν και τον φωτογράφισαν, ένας υπάνθρωπος, όμως, δεν συγκινήθηκε ούτε από την αρχαιότητα του μνημείου ούτε από την ωραιότητά του ούτε από την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό και γι’ αυτό τον κατέστρεψε με μίσος και μανία, χρησιμοποιώντας αιχμηρό εργαλείο!

Η μόνη μου ελπίδα είναι να εντοπιστεί ο βάνδαλος και να τεθεί σε δημόσια διαπόμπευση, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα. Στις φωτογραφίες βλέπετε πώς ήταν ο βράχος και πώς τον κατάντησε ο υπάνθρωπος!