«Φύσηξε κόντρα» στη Λεκάνη. Live των Active Member σε… καφενείο του χωριού! [βίντεο, φωτογραφίες]

Από το ΟΑΚΑ στο... «Στέκι του Καρύπ», ένα -ή και περισσότερα- τραγούδια δρόμος - Μία αναπάντεχη «συναυλία» στα ορεινά της Καβάλας

Ζωντανή μουσική στα καφενεία και τις ταβέρνες της ελληνικής υπαίρου σημαίνει, συνήθως, λαϊκά ή παραδοσιακά όργανα και ντόπιους οργανοπαίκτες με τους θαμώνες να απολαμβάνουν «οικεία» ακούσματα. Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 όμως, παραμονή των Θεοφανείων στη Λεκάνη Καβάλας, το «σκηνικό» ήταν τελείως… «κόντρα»!

Αντί για μπουζούκι, κλαρίνο ή ποντιακή λύρα, στη «σκηνή» του καφενείου στο κέντρο του χωριού είχαν στηθεί από το μεσημέρι φορητοί υπολογιστές, mpc, turntables, μικρόφωνα και καλώδια επάνω σε τραπέζια και πάγκους, μπροστά ακριβώς από την ψησταριά του μαγαζιού. Και όλα αυτά, για να ακουστούν δυνατά από τα ηχεία ρίμες και beats της LowBap, αφού στο «Στέκι του Καρύπ» φιλοξενούμενοι δεν ήταν άλλοι από τους Active Member!




«Σε κάθε γειτονιά» ονομάζεται το νέο project του «τεράστιου» BD Foxmoor [κατά κόσμον Μιχάλη Μυτακίδη] και της παρέας του οι οποίοι ξεκίνησαν την 1η Δεκεμβρίου 2019 από το Πέραμα για να «περάσουν» από όλη την Ελλάδα, παίζοντας σε μέρη αναπάντεχα, για 50-150 άτομα, σε καφενεία, σε μικρές αίθουσες, ακόμα και σε σπίτια! Η ιδιότυπη αυτή «περιοδεία» ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο μέσα από μια «αγγελία» που ανέβηκε στην επίσημη Σελίδα των Active Member στο facebook:

Ανάμεσα στους χώρους που ανταποκρίθηκαν άμεσα ήταν και το «Στέκι του Καρύπ» στην ορεινή Λεκάνη Καβάλας. Χάρη στην παλιά γνωριμία της Ειρήνης -Κρητικιάς στην καταγωγή, που όμως ζούσε παλιότερα στο Πέραμα από όπου «κατάγονται» και οι Active Member- και την προθυμία του συζύγου της, το μικρό καφενείο που βρίσκεται στην «καρδιά» του χωριού, ακριβώς απέναντι από το Σχολείο, μπήκε στον «χάρτη» του ιδιότυπου αυτού οδοιπορικού της LowBap.

Το «Στέκι του Καρύπ» ήταν «κλεισμένο» μέρες πριν για μια συναυλία που δημοσιοποιήθηκε ελάχιστα, ωστόσο μαθεύτηκε «από στόμα σε στόμα» και πάνω από 100-120 άτομα -πολλά περισσότερα από τη συνήθη χωρητικότητα του καφενείου- «ανέβηκαν» στη Λεκάνη κυρίως από την Καβάλα για να «κοινωνήσουν» τους υπόκωφους ρυθμούς και τους στίχους των Active Member.

 

Το λάιβ ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο στις 13:00, με τον ίδιο τον BD Foxmoor και τον γιο του Σωτήρη να «παραδίδουν» στο κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά τον χώρο, καταλαμβάνοντας κάθε γωνιά του καφενείου, μερικά από τα πλέον γνωστά και αγαπημένα τραγούδια των Active Member: «Πίσω δεν γυρνάω», «Άκου μάνα», «Μελωδία της παρακμής», «Πάμε», «Τι άλλο φοβάσαι», «Βάστα», «Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες», «Πόρνες στο κόκκινο χαλί» κ.ά.

«Χαιρόμαστε πολύ που είμαστε εδώ, ψηλά», είπε ευχαριστώντας θερμά το κοινό που «ανέβηκε» στη Λεκάνη για να τους ακούσει, ο BD Foxmoor, εξηγώντας τους λόγους που αποφάσισαν να βγούνε και να τραγουδήσουν «Σε κάθε γειτονιά» της Ελλάδας. «Είναι εύκολο να την ψωνίσεις εδώ στην Ελλάδα παίζοντας σε όλους αυτούς τους μεγάλους χώρους», είπε.

Δυο ώρες περίπου μετά και με μία διασκευή στο «Πώς να σωπάσω» του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους του Κώστα Κινδύνη που το είχε πρωτοτραγουδήσει ο Νίκος Ξυλούρης, οι Active Member μάς αποχαιρέτησαν, με τον BD Foxmoor να ζητάει από τον κόσμο «μία χάρη»: Να βγούνε όλοι μαζί μια «οικογενειακή» φωτογραφία με το τέλος της συναυλίας. Όπερ και εγένετο:

Με τις πρώτες νιφάδες χιονιού να πέφτουν στην «παγωμένη» Λεκάνη, η ομάδα των Active Member αποχώρησε, αφού αργότερα το απόγευμα της ίδιας μέρας είχαν προγραμματισμένη εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη!

«Καλή αντάμωση, αδέλφια», είπε ο BD Foxmoor. Και όλοι ευχήθηκαν «Πάντα τέτοια»!

Δείτε φωτογραφίες από το λάιβ των Active Member στη Λεκάνη

Δείτε βίντεο από το λάιβ των Active Member στη Λεκάνη