Μια παράσταση που απέδειξε ότι δεν έχουν ειπωθεί όλα για τη Φρίντα Κάλο [φωτογραφίες]

Fly Theatre, Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer σε ένα κινηματογραφικό επί σκηνής Αντιγόνη Βαλάκου κρεσέντο με τίτλο «Frida ΚΙ ΑΛΛΟ»

Η προσωπικότητα της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο έχει σκιαγραφηθεί από εικαστικούς, ζωγράφους και γλύπτες, έχει παρουσιαστεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο, σπέρνοντας την αίσθηση ότι έχουν ειπωθεί όλα για αυτήν την θυελλώδη προσωπικότητα.

Η παράσταση των Fly Theatre «Frida ΚΙ ΑΛΛΟ» με την Κατερίνα Δαμβόγλου στον ρόλο της Φρίντα και τον Robin Beer στην «κινηματογραφική περιγραφή» η οποία «ανέβηκε» στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου στην Καβάλα το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 και θα παιχτεί και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στις 20:00 με τη συνδρομή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, μετουσιώνει την προαναφερόμενη αίσθηση σε ψευδαίσθηση: τελικά δεν τα ξέραμε όλα για τη Φρίντα Κάλο και για να ακριβολογούμε, δεν τα είχαμε δει όλα για τη Φρίντα Κάλο.

«Στα χαρτιά» η παράσταση ήταν μονόλογος, επί της ουσίας όμως ήταν διάλογος της ίδιας της Μεξικανής ζωγράφου με το κοινό του κατάμεστου Αντιγόνη Βαλάκου, ένας διάλογος που ζωντάνευε με τον προτζέκτορα και τους αυτοσχεδιασμούς της Κατερίνας Δαμβόγλου, δίνοντας την εντύπωση ότι η ίδια η Φρίντα σε κοιτάει στα μάτια και απολογείται για τα λάθη της, υπερασπίζεται τις επιλογές της, νιώθει περήφανη για την ελευθερία της, τους έρωτες και την -συνειδητοποιημένα- άστατη ζωή της.

Δεν υπήρχαν κενά στην παράσταση, όπως δεν υπήρχαν κενά στη ζωή της Φρίντα. Ο Robin Beer «πρόβαλε» τη ζωή της ζωγράφου πάνω στην Κατερίνα Δαμβόγλου και εκείνη με τη σειρά της τη διέδιδε στο κοινό, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς ανούσιες περιγραφές, εγκιβωτισμούς και γεμίσματα, με την ένταση και την ωμότητα που αρμόζει σε μια προσωπικότητα σαν της Φρίντα.

Ειλικρινής ένταση χωρίς φτιασίδια και ωραιοποιήσεις, ένταση η οποία «παγίδευσε» και την ίδια την ηθοποιό, η οποία δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή της στο τέλος της παράστασης. Πόσο… Φρίντα αυτή η άνευ ερμηνείας ειλικρίνεια.

Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση

*Φωτογραφίες-κείμενο: Θανάσης Σοφιανός