Σεμινάριο για τον ορθοσωμία και την κίνηση

Πως μπορούμε να κινούμαστε χωρίς να πιέζουμε τις αρθρώσεις μας, καταβάλλοντας λιγότερη μυϊκή δύναμη; Διαβάστε πως μπορείτε να συμμετέχετε στο σεμινάριο που απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 16 ετών και είναι δωρεάν

Tο ΔΗΠΕΘΕ και η Δημοτική Σχολή Χορού Καβάλας διοργανώνουν σεμινάριο με θέμα «Ορθοσωμία και κίνηση» με εισηγητή τον Δημήτρη Σωτηρίου.
Ορθοσωμία σημαίνει σωστή στάση σώματος. Αυτό σημαίνει πως το σώμα μας (πρέπει να) έχει μια τέλεια μυϊκή ισορροπία. Όλοι οι μυς να είναι εξίσου δυνατοί και ευλύγιστοι.
Το ανθρώπινο σώμα στέκεται σε όρθια θέση και κινείται αρμονικά μέσα στο χώρο με τη βοήθεια του σκελετού και των μυών. Η σωστή στάση του σώματος καθορίζεται από τη δυναμική ισορροπία των μυών που το στηρίζουν. Εάν ένας μυς βραχυνθεί ή ένας άλλος χαλαρώσει υπερβολικά, διαφοροποιεί αυτήν την ισορροπία και τελικά αλλάζει η στάση του σώματος.
Οι παθολογικές καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος που δεν οφείλονται σε κληρονομικά προβλήματα ή ατυχήματα, έχουν την αιτία τους στην άνιση χρησιμοποίηση των μυών του σώματος. Η καθιστική ζωή λοιπόν, αδρανοποιεί το μυϊκό σύστημα, μειώνοντας την αντοχή του, με αποτέλεσμα το ποσοστό του βάρους το οποίο θα έπρεπε να κατανέμεται στους μύες, αναπόφευκτα να μεταφέρεται στα οστά και στους συνδέσμους. Έτσι ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης, αλλά κυρίως της λανθασμένης φόρτισης αυτών των ιστών να οδηγούμαστε στην εμφάνιση του πόνου.
Στο μάθημα αυτό οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούνε με τη βαρύτητα και τον τρόπο αξιοποίησης της μηχανικής του ανθρώπινου σώματος. Με ποιόν τρόπο μπορούμε να κινούμαστε χωρίς να πιέζουμε τις αρθρώσεις μας, καταβάλλοντας λιγότερη μυϊκή δύναμη, συνειδητοποιώντας, τέλος, ο κάθε ασκούμενος την ιδιαίτερη ανατομία του.
Εισήγηση: Δημήτρης Σωτηρίου
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 16 ετών.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Οι αιτήσεις κατατίθενται από την Τρίτη 28 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Φιλίππου 4, τηλ. 2510 220876 – 2510 220877 ώρες 10.00-14.00, φαξ 2510 220878 και email: [email protected].