Η Μάρω Δούκα στην Καβάλα για κάτι παραπάνω από μια παρουσίαση βιβλίου [φωτογραφίες]

Με αφορμή την «Πύλη εισόδου» η σπουδαία λογοτέχνης «συνομίλησε» στο Αντιγόνη Βαλάκου με το κοινό της Καβάλας, με τη βοήθεια της Κυριακής Μπεϊόγλου και του Θοδωρή Γκόνη, αλλά και του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας φιλοξένησαν τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκουτη τη Μάρω Δούκα.

Η σπουδαία λογοτέχνης «συνομίλησε» με το κοινό της Καβάλας, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου και συγγραφέως, Κυριακής Μπεϊόγλου και του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων, Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα από το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο «Πύλη εισόδου», του οποίου η παρουσίαση ήταν και η αφορμή για την παρουσία της στην Καβάλα.

Ένας διάλογος χωρίς όρους και μεσάζοντες για το σήμερα και το αύριο της λογοτεχνίας -και όχι μόνο-, με την αμεσότητα και την αδιάλειπτη διάθεση της συγγραφέως για «ανάκριση» να διακόπτεται μόνο από τις νότες των παιδιών του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Από την «Αρχαία Σκουριά» μέχρι τη σημερινή «Πύλη εισόδου» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ένα σπουδαίο και γοητευτικό ταξίδι, μέρος του οποίου αραδιάστηκε στο πάλκο του Αντιγόνη Βαλάκου, όπως τα λογοτεχνικά βιώματα, οι επιρροές, τα πάθη και οι έγνοιες της συγγραφέως, μέχρι και το facebook και η «επιστράτευσή» του για το καλό της γραφής και της συν-γραφής.

Βιογραφικό

Η Μάρω Δούκα, από τις σημαντικότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά. Το 1966 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έκτοτε ζει. Αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1974, με τις νουβέλες «Η πηγάδα», «Κάτι άνθρωποι» και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει μία ακόμη νουβέλα, δύο συλλογές διηγημάτων, 9 μυθιστορήματα (πιο πρόσφατο, «Έλα να πούμε ψέματα», 2014) και δύο συλλογές κειμένων «Ο πεζογράφος και το πιθάρι του» (1992), «Τίποτα δεν χαρίζεται» (2016), ενώ το 2005 εξέδωσε «Τα μαύρα λουστρίνια» στο πλαίσιο της σειράς «Η κουζίνα του συγγραφέα» των εκδόσεων «Πατάκη».

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου για το μυθιστόρημα «Αρχαία σκουριά» με το Β’ Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα «Πλωτή πόλη» και με το Βραβείο «Κώστα Ουράνη» της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα «Αθώοι και φταίχτες», για το οποίο επίσης τιμήθηκε με το Βραβείο Balkanika και το Βραβείο «Καβάφη». Για το μυθιστόρημα «Έλα να πούμε ψέματα» έχει τιμηθεί με το Βραβείο «Νίκος Θέμελης» του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης». Διηγήματα και μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Σήμερα, τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πατάκη».

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση