«Όταν η μουσική αγκαλιάζει την ποίηση» το αποτέλεσμα είναι μαγικό… [φωτογραφίες]

«ΣυνΩΔΗπόροι» και Γρηγόρης Βαλτινός γέμισαν με μουσική και ποίηση την Καβάλα-Τι δήλωσε ο γνωστός ηθοποιός για την «πόλη που αγκαλιάζει τη θάλασσα»

Το βράδυ της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου 2020 όσοι βρέθηκαν στο κατάμεστο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου στην Καβάλα κατάλαβαν ή ορθότερα βίωσαν τι σημαίνει «Όταν η μουσική αγκαλιάζει την ποίηση» (διαβάστε εδώ για τη μουσική παράσταση), με την απαγγελία του Γρηγόρη Βαλτινού σε κάποια αξεπέραστα ποιητικά κείμενα και τη χορωδία της πόλης της Καβάλας «ΣυνΩΔΗπόροι», υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Κανάκη μαζί με την ομάδα εξαίρετων μουσικών και τη νέα ελπιδοφόρα φωνή της Ανθής Βαφειάδη.

«Η Καβάλα είναι ένας αγαπημένος τόπος γιατί οι άνθρωποι κάνουν τους τόπους, αλλά και για τη γεωγραφικής της θέση. Πάντα μου άρεσαν οι πόλεις που αγκαλιάζουν τη θάλασσα. Οι επιλογές των τραγουδιών έγιναν βάση της μελοποιημένης ποίησης, αλλά και βάση κάποιων τραγουδιών που γράφτηκαν σαν ποίηση, αλλά φτάνουν στο ύψος το ποιητικό. Το ότι ασχολήθηκα με το τραγούδι είναι απλώς συμπτωματικό, αφού το τραγούδι είναι μέρος της ηθοποιίας.

Του χρόνου θα ανεβάσω το έργο “Ο βιολιστής στην στέγη” όπου ερμηνεύω 15 τραγούδια. Το τραγούδι δεν είναι κάτι καινούργιο στη ζωή μου, αλλά το ένοιωσα από το πρώτο κλάμα μου που ήταν μελωδικό», ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο κ. Βαλτινός.

Το βασικό υλικό αυτών των τραγουδιών στηρίζεται σε ποίηση των Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, Βάρναλη, Σεφέρη, Χατζηδάκη, Θεοδωράκη και πολλών άλλων, καθώς και σε στίχους που με τη μεγάλη τους αξία πλέον έχουν περάσει σε ποιητικό επίπεδο. Ανάμεσά τους ακούστηκαν και αποσπάσματα από την τελευταία δουλειά του Πασχάλη Τόνιου πάνω στη διαχρονική-σατιρική ποίηση του Γεωργίου Σουρή.

Ο κ. Κανάκης εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη μουσική αυτή συνεργασία και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα που είχαν τα μελωδικά ακούσματα της χορωδίας. Είπε επίσης πως αυτή η δουλειά οφείλεται στη γνωριμία του με τον εκδότη και ιδιοκτήτη του ALPHA MEDIA GROUP, Κώστα Τσίγκα, ο οποίος φρόντισε να φέρει την όμορφη αυτή δουλειά των Βαλτινού και Τόνιου στην Καβάλα.

Η μουσική παράσταση θα πραγματοποιηθεί και την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 στις 21:00.