Ο καπνός «φέρνει» στην Καβάλα ένα πενάκι διεθνούς βεληνεκούς

Ο διάσημος σκιτσογράφος Semih Poroy εκθέτει γελοιογραφίες του στην πόλη μας εις μνήμην των καπνεμπόρων παππούδων του

Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ), ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» διοργανώνουν, από τις 15 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2020, στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας έκθεση γελοιογραφίας του διεθνούς φήμης σκιτσογράφου Semih Poroy.

Στην έκθεση, με γενικό τίτλο «Καπνογραφία», παρουσιάζονται 23 σκίτσα με θέμα τον καπνό και το τσιγάρο. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, «δεν προτρέπουν, αλλά ούτε και αποτρέπουν τη χρήση του καπνού και του τσιγάρου».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, στις 18:30. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του παππού τού Semih Poroy και των αδελφών του παππού του που ήταν κάποτε Καπνοπαραγωγοί στη Μακεδονία.

Ποιος είναι ο Semih Poroy

Ο Σεμίχ Πορόι (Semih Poroy) γεννήθηκε στη Σαμψούντα το 1954 όπου παρέμεινε μέχρι την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο. Λύκειο πήγε στην Αλεξανδρέττα. Εγκατέλειψε την Νομική του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης στο τελευταίο έτος και αφοσιώθηκε στην γελοιογραφία. Από το 1974 είναι κάτοικος της Κωνσταντινούπολης.

Οι πρώτες του γελοιογραφίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Akbaba (1975). Ακολούθησαν συνεργασίες με πολλές εφημερίδες και περιοδικά όπως Milliyet, Demokrat, İktisat, Milliyet Sanat, Gösteri, Düşün και Yapı. Τη δεκαετία του ’80 εργάσθηκε στο σημαντικό (παιδικό) περιοδικό της εποχής  Milliyet Çocuk. Από το 1977 είναι μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της εφημερίδας Cumhuriyet. Το 1989 ξεκίνησε το καρτούν Χαρμπί. Από το 2006 σχεδιάζει στο εβδομαδιαίο ένθετο βιβλίου της ίδιας εφημερίδας τη σειρά γελοιογραφιών Feklavye, την οποία ο φιλολογικός κόσμος χαρακτήρισε σκίτσο-παρωδία.

Ο Πορόι σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τη γελοιογραφία. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια, σε ανεξάρτητους καλλιτεχνικούς οργανισμούς, συμμετείχε σε πάνελ και δημιούργησε εργαστήρια όλα με θέμα τη γελοιογραφία. Εικονογράφησε περισσότερα από 100 βιβλία.

Έχουν εκδοθεί επτά άλμπουμ με γελοιογραφίες και σκίτσα του: Portreler (Πορτρέτα, 1998), Meyhane Peçeteleri (Χαρτοπετσέτες ταβέρνας, 1998), Gölgenizi Kullanabilir miyim? (Μπορώ να μεταχειριστώ τη σκιά σας;, 1999), Feklavye (Πληκτρολόγιο Φ, 2008), Ohne Worte (στη Γερμανία, 2008), Feklavye (Πληκτρολόγιο Φ, 2016) και Neye Vinyet Neye Kısmet (Άλλα λέει το μυαλό και άλλα η βινιέτα, 2016).

Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γελοιογράφων και πρόεδρος του την περίοδο 1984-85. Είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καρτούν (FECO) που εδρεύει στην Ολλανδία και του Ιδρύματος Καρτούν για την Ειρήνη (CFP) που εδρεύει στο Παρίσι.

Info

Semih Poroy | Έκθεση γελοιογραφίας
Καπνογραφία
Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας [πλατεία Καπνεργάτη]
Σάββατο 15 έως και Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά, 10:30-13:00 και 18:30-21:00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.