Το COSMOPOLIS αλλάζει COSMOθεωρία: Μεγαλώνει, διασπείρεται, ωριμάζει…

Αλλάζει «χαρακτήρα», αλλά όχι «αμφίεση»: Ποια είναι η φιλοσοφία του Φεστιβάλ COSMOPOLIS 2020, πόσο θα διαρκέσει, η «πυραμίδα» των δράσεων, οι συναυλιακοί θεσμοί της πόλης που μπαίνουν κάτω από τη σκέπη του και ο στόχος της αυτοχρηματοδότησης

Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ COSMOPOLIS, Άλκης Ζοπόγλου, έδωσαν το πρωί της Πέμπτης 5 Μαρτίου 2020 από τη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας μια πρώτη γεύση για το πώς θα είναι φέτος το Φεστιβάλ, το στίγμα το οποίο θέλουν οι διοργανωτές του να αφήσει όχι μόνον στην πόλη, αλλά πολύ ευρύτερα, αλλά και το τι θα περιλαμβάνει.

Ειδοποιός διαφορά σε σύγκριση με τις προηγούμενες διοργανώσεις είναι ότι φέτος το Φεστιβάλ ξεκινάει στα τέλη Μαΐου και κλείνει στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ χωρίζεται σε 3 βασικές περιόδους: [email protected].

Συνολικά θα συμμετάσχουν 163 καλλιτέχνες, θα δοθούν 47 συναυλίες, ενώ τα παράλληλα events θα φτάσουν τα 20 τα οποία, μαζί με τις συναυλίες, θα απλωθούν σε 20 σημεία της πόλης, εντός και εκτός της συνοικίας της Παναγίας, η οποία και φέτος θα φιλοξενεί τις περισσότερες δράσεις.
H «πυραμίδα» των δράσεων θα έχει ως κορυφή το γνωστό συναυλιακό τετραήμερο το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Φρούριο, με τα ονόματα των καλλιτεχνών και των μπαντών να ανακοινώνεται το επόμενο διάστημα, ενώ φέτος το Φεστιβάλ βάζει κάτω από την σκέπη του δύο μεγάλους συναυλιακούς θεσμούς της Καβάλας: Το Wood Water Wild Festival και το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, με σκοπό να «διασωθούν» αυτές οι διοργανώσεις.

Σκοπός των διοργανωτών είναι να απλωθεί το Φεστιβάλ τόσο χρονικά όσο και χωροταξικά και φυσικά θεματικά, με απώτερο στόχο «να αφήσει κάτι σε όσους το παρακολουθήσουν και να διαφημίσει την Καβάλα σε όλον τον κόσμο», όπως ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

Όσον αφορά, δε, τον προϋπολογισμό είναι εμφανώς μειωμένος σε σχέση με τη διοργάνωση των προηγούμενων ετών και δη του 2019, όπως τόνισε ο δήμαρχος και επιβεβαίωσε και ο κ. Αγγελίδης, ενώ ο κ. Ζοπόγλου παρουσίαση αναλυτικά τη δομή του Φεστιβάλ COSMOPOLIS 2020.

Ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, είναι αυτό που ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, όσον αφορά τον οικονομικό στόχο του Φεστιβάλ: «Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ από την επόμενη χρονιά να αυτοχρηματοδοτείται και να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων», βάζοντας στο «παιχνίδι» και την αγορά της πόλης.

Διαβάστε τις δηλώσεις των κ. κ. Μουριάδη, Αγγελίδη και Ζοπόγλου.

Θόδωρος Μουριάδης: Η αναβάθμιση του Φεστιβάλ ήταν ένα μεγάλο στοίχημα

Θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική, καθώς με την παρουσίαση του φετινού προγράμματος, ανοίγει μια καινούργια σελίδα για έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς στον Δήμο Καβάλας. Η αναβάθμιση του Φεστιβάλ COSMOPOLIS αποτελούσε για μένα και τη δημοτική μου ομάδα ένα μεγάλο στοίχημα.

Βασική μας επιδίωξή ήταν και παραμένει να συμπεριληφθεί πλέον επάξια στον χάρτη των παγκοσμίως φημισμένων Φεστιβάλ και να συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια ποιοτικής προβολής της πόλης μας στο εξωτερικό.

Το COSMOPOLIS θα μας δώσει την ευκαιρία να βγούμε από τα σύνορα της Περιφερειακής μας Ενότητας και να κερδίσουμε τη μάχη της εξωστρέφειας. Νομίζω ότι η Καβάλα έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Είναι η πόλη που συνδέει τον Βορρά με τον Νότο και την κουλτούρα της Ανατολής με τη Δύση. Είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ένας σύνδεσμος πολιτιστικών επιρροών που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Από τη χερσόνησο της Παναγίας και την πόλη μας, την Καβάλα, πρέπει να αναδειχθεί ένα στίγμα πολιτισμού, που θα ταξιδέψει σε όλες τις Ηπείρους.

Η Παναγία και η Καβάλα μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για ένα πολιτιστικό ταξίδι προς όλες τις κατευθύνσεις:

  • Έχει στα χέρια της τον ιδανικό θεσμό του COSMOPOLIS
  • Έχει την ιστορία της, τα θέατρά της
  • Έχει τα όμορφα στενά της παλιάς πόλης
  • Έχει τα καπνομάγαζα με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον
  • Έχει το λιμάνι, το αεροδρόμιο και την οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού, που δίνουν άμεση πρόσβαση στον τόπο μας

Πρέπει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να τα αξιοποιήσουμε και να δώσουμε μια νέα πνοή στην πόλη. Το COSMOPOLIS, όπως υπαινίσσεται και ο ορισμός του, πρέπει να κάνει την Καβάλα «Πόλη» γνωστή σε όλον τον κόσμο. Έχει τα φόντα και τη δύναμη που πηγάζουν από τον τόπο, από το πλούσιο παρελθόν και το ελπιδοφόρο μέλλον του, αλλά και τους σωστούς και κατάλληλους ανθρώπους. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: Στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το COSMOPOLIS στη νέα του πορεία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ COSMOPOLIS, Άλκη Ζοπόγλου, για την προσπάθεια βελτίωσης όλων των χαρακτηριστικών του θεσμού, η οποία κράτησε αρκετούς μήνες. Είμαι σίγουρος ότι το Φεστιβάλ COSMOPOLIS 2020 θα είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου, γεμάτο νέες εμπειρίες και ευχάριστες εκπλήξεις για όλους μας.

Παναγιώτης Αγγελίδης: Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ να αυτοχρηματοδοτείται

Μια γιορτή της πολυπολιτισμικότητας, της γνωριμίας και του αλληλοσεβασμού! Ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ που συγκεντρώνει περισσότερους από 30.000 επισκέπτες, όλων των ηλικιών και αποτελεί πολιτιστικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Η πολυμορφία αυτή βοηθάει στη βαθιά κατανόηση των πολιτισμών των φιλοξενούμενων χωρών και προάγει τη διεύρυνση του πνεύματος των πολιτών, καθιστώντας την Καβάλα σημαντική κοιτίδα πολιτισμού.

To περασμένο καλοκαίρι το COSMOPOLIS συμπλήρωσε την 12η χρονιά. Ξεκίνησε το 2000 για πρώτη φορά, έγινε ξανά το 2002 και μέχρι το 2008 συνέχισε κανονικά. Το 2016 έγινε το COSMOPOLIS Reunion μετά από μερικά χρόνια διακοπής και συνεχίζεται κανονικά μέχρι σήμερα.

Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ χρηματοδοτεί και οργανώνει το Φεστιβάλ όπως πάντα. Ένα Φεστιβάλ που εξελίσσεται, αλλάζει, μεταμορφώνεται με μια πιο σύγχρονη και πιο διαδραστική προσέγγιση. Ξεκινήσαμε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια στο θέμα των χορηγιών και της συμμετοχής όλης της πόλης σε κάτι που αφορά όλους μας. Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ από την επόμενη χρονιά να αυτοχρηματοδοτείται και να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων του περιορίζοντας όσο μπορεί περισσότερο τη χρηματοδότηση από τα χρήματα των δημοτών, από τα χρήματα όλων μας.

Η εμπλοκή των επιχειρηματιών της πόλης και όχι μόνον είτε με τη μορφή χορηγιών είτε με τη μορφή εκμετάλλευσης εμπορικών δραστηριοτήτων θα αλλάξει τη λογική τού… έχουμε άφθονα χρήματα… ξοδεύουμε (το εύκολο), αλλά οργανώνουμε κάτι με τη συμμετοχή πολλών και με την έννοια του εθελοντισμού και της χαράς της συμμετοχής σε αυτήν τη γιορτή, αλλά και με την έννοια της επαγγελματικής δραστηριοποίησης ανθρώπων της αγοράς της πόλης μας.

Τελειώνοντας, οφείλω και έχω την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και εργαζόμενους της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ που όλα αυτά τα χρόνια καταθέτουν και την ψυχή τους πέρα και έξω από ωράρια για την υλοποίηση και άψογη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Άλκης Ζοπόγλου: Το Φεστιβάλ πρέπει να μείνει ζωντανό και επίκαιρο και τις επόμενες δεκαετίες

Το COSMOPOLIS χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και αγάπης από όλους μας. Είναι κάτι που το εισπράττουμε καθημερινά από όλους. Του αξίζει λοιπόν μια ιδιαίτερη μεταχείριση που θα το αναδείξει ακόμη περισσότερο τόσο πανελλαδικά όσο και παγκόσμια. Την πολιτική απόφαση γι’ αυτήν τη μεταχείριση την πήρε ο κ. δήμαρχος και την υλοποίησή της την έχω αναλάβει εγώ, με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μου και πάντοτε προσπαθώντας να αξιοποιήσω την πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας μου στην αγορά των φεστιβάλ αυτού του τύπου παγκοσμίως. Είναι σημαντικό να κατορθώσει το Φεστιβάλ να μπει σε ένα γρανάζι κίνησης που θα το κρατήσει ζωντανό και επίκαιρο τις επόμενες δεκαετίες.

Περισσότερα για το COSMOPOLIS 2020 μπορείτε να δείτε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ [εδώ]