Έφυγε από τη ζωή ο Μπάμπης Γιωτόπουλος, ο «Πλούτος» της Καβάλας

Σημαντικός θεατρικός ηθοποιός με πολυάριθμες συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, αλλά και ένα πρωταγωνιστικό «πέρασμα» από τη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Ένας ακούραστος εργάτης της υποκριτικής τέχνης, μια από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες της σκηνής και της οθόνης, άνθρωπος χαμηλών τόνων, διακριτικός και πάντα χαμογελαστός, που έμεινε ενσυνείδητα έξω από το παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων, καθώς πρωταρχικός του στόχος υπήρξε πάντα η ουσία της τέχνης του, ήταν ο ηθοποιός Μπάμπης Γιωτόπουλος που έφυγε την Τρίτη 21 Απριλίου 2020 από τη ζωή, στα 89 του χρόνια, σκορπίζοντας θλίψη και συγκίνηση στην οικογένεια του ελληνικού θεάτρου.

«Πλούτος» στην Καβάλα

Οι Καβαλιώτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον ηθοποιό, αλλά και τον άνθρωπο Μπάμπη Γιωτόπουλο 22 ολόκληρα χρόνια πριν όταν ο ίδιος βρέθηκε στην πόλη για να ερμηνεύσει τον ρόλο του Χρεμύλου στην εμβληματική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.

Την εποχή εκείνη, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ήταν ο Σταμάτης Κραουνάκης ο οποίος, μεταξύ άλλων, ήθελε να καταστήσει την Καβάλα «κέντρο» του Μουσικού Θεάτρου, ενώ επίσης με δική του πρωτοβουλία είχε ανακαινιστεί ριζικά το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου -τότε «Παλλάς».

Ο «Πλούτος» ήταν μια φιλόδοξη παραγωγή του Δημοτικού μας Θεάτρου με την οποία και «εγκαινιάστηκε» το νέο θέατρο της πόλης, στις 25 Φεβρουαρίου 1998. Η παράσταση, μετά την Καβάλα, «ταξίδεψε» και στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Εκτός από τον Σταμάτη Κραουνάκη ο οποίος έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια [πολλά από τα οποία κατόπιν έγιναν επιτυχίες στα ραδιόφωνα της εποχής, όπως «Τα λεφτά»] και τον Νίκο Μαστοράκη που υπέγραψε τη σκηνοθεσία, η παράσταση βασίστηκε στα σκηνικά της Θάλειας Ιστικοπούλου, τα κοστούμια του Κώστα Βελινόπουλου και τη χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου.




Εκτός από τον Μπάμπη Γιωτόπουλο ο οποίος ενσάρκωσε τον «Πλούτο», έπαιξαν ακόμη οι: Μανώλης Μαυροματάκης, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Γιώργος Καράσης, Μάρα Μπαρόλα, Νατάσσα Κοτσοβού, Στέργιος Τζαφέρης, Απόστολος Σοφιανός, Όλγα Τουρνάκη, Δημήτρης Πολίτης, Νίκος Μπουρνιάς και Θανάσης Βλαβιανός.

Τον Χορό της παράστασης απαρτίζαν οι: Γιώργος Καράσης, Νατάσσα Κοτσοβού, Στέργιος Τζαφέρης, Απόστολος Σοφιανός, Δημήτρης Πολίτης, Νίκος Μπουρνιάς, Θανάσης Βλαβιανός, Μάρα Μπαρόλα.

Επίσης στον Χορό συμμετείχαν και οι τότε σπουδαστές του εργαστηρίου υποκριτικής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Έμυ Καμπουρίδου, Κώστας Νίταρης, Παρθένα Χοροζίδου, Φιλιώ Τερζή και Γιάννης Πετσαγγουράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη ερμήνευαν ζωντανά επί σκηνής του θεάτρου Καβαλιώτες μουσικοί όπως ο Κρίστοφερ Μπάκα [κρουστά], ο Μηνάς Κουτζαμπασόπουλος [πιάνο], ο Άλκης Ζοπόγλου [κανονάκι], ο Πάνος Καραθανάσης [ηλεκτρικό μπάσο], η Μαρία Κηπουρού [βιολί], η Σοφία Κακουλίδου [κρουστά], ο Παύλος Ξανθόπουλος [ακορντεόν] και ο Νίκος Ασλάνης [μπουζούκι].

Ποιος ήταν ο Μπάμπης Γιωτόπουλος

Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στη Λάρισα, μέλος μιας φτωχής οικογένειας με πολλά παιδιά, έμεινε ορφανός από πατέρα πολύ νωρίς και βίωσε μεγάλες δυσκολίες και τις στερήσεις. Σπούδασε ηθοποιός στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου για το οποίο δούλεψε ακούραστα για σχεδόν 30 χρόνια. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου έγινε το 1960, στην παράσταση «Φοιτηταί» ενώ στη συνέχεια έπαιξε συμμετέχοντας σε δεκάδες ακόμη παραστάσεις του μεταξύ των οποίων και «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής», «Η Δωδέκατη Νύχτα», «Ο Αρχοντοχωριάτης» αλλά και οι «Οθέλλος», «Θερμοφοριάζουσες», «Αχαρνείς», «Πλούτος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και κ.ά.

Παράλληλα, δούλεψε και στον κινηματογράφο ερμηνεύοντας ρόλους σε αρκετές ταινίες μεταξύ των οποίων οι «Καβάφης», «Έτερος Εγώ», «Το κλάμα βγήκε απ’ τον Παράδεισο», «Ζωή Χαρισάμενη», «Τρεις Εποχές».

Ωστόσο, μακρά και πλούσια υπήρξε και η τηλεοπτική του θητεία καθώς έλαβε μέρος σε πολυάριθμες σειρές. Από τις πλέον δημοφιλείς ήταν οι «Παπούδες εν δράσει». Έπαιξε επίσης στα σίριαλ «Το Μινόρε της Αυγής», «Το δις εξαμαρτείν», «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Κλείσε τα μάτια», «Γιούγκερμαν», «Είσαι το ταίρι μου», «Singles», «Ταμάμ» κ.α.

Το 2010 είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο πάνω στη σκηνή του θεάτρου «Εμπορικόν» όπου έπαιζε στην παράσταση «Φουρκέτα», κατάφερε όμως να το ξεπεράσει και να επανέλθει στην ενεργό καλλιτεχνική δράση.