Από το πάρκο στη Μυροβόλο: Η Μανίνα Ζουμπουλάκη γράφει τη «συναρπαστική ιστορία ενός σουξέ»

Η Καβαλιώτισσα συγγραφέας θυμάται το ιστορικό καφέ «Μυροβόλος Άνοιξις» και την ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι του Αργύρη Μπακιρτζή με αφορμή το «Viral της καραντίνας» που έφτιαξε το Cosmopolis

Το τραγούδι «Από το πάρκο στη Μυροβόλο» το κυκλοφόρησαν οι Χειμερινοί Κολυμβητές το 1985, καθιερώνοντας τον πολύ σπέσιαλ ήχο τους και την ακόμα πιο σπέσιαλ φωνή του Αργύρη Μπακιρτζή. Είναι ένα εντελώς καβαλιώτικο τραγούδι που όμως έπιασε όλη την ελληνική επαρχία με την αδυναμία της στις καφετέριες: η «Μυροβόλος άνοιξις» είναι ένα λίγο θρυλικό καφέ-στέκι, που στα 70s και 80s ήταν ΤΟ καφέ στην παραλία της Καβάλας, όχι μακριά από το Πάρκο, από το οποίο ερχόταν η «βόλτα». Μάζευε κουλτουριάρικο κοινό, αριστερούς, αριστερο-αυτόνομους, Μαοϊκούς, Εσωτερικούς και Κνίτες αντάμα, όλη την παρέα μου από το σχολείο και τους μεγαλύτερους που αγόραζαν «ξένους» δίσκους και διάβαζαν Ξένο Τύπο, σπάνιο φρούτο για την εποχή/επαρχία.

Η «Μυροβόλος» λοιπόν ήταν σταθμός στη ζωή των Καβαλιωτών που γεννήθηκαν από το ’50 μέχρι το ’70, ή μπορεί και να είναι ιδέα μου – στα 90s, με πολλές ιστορίες στο κεφάλι μου από τη «Μυροβόλο», έβγαλα μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Μυροβόλος Ανοιξις» (ο Αντώνης Πανούτσος μου είπε εκείνη την εποχή, «Θα είχε περισσότερη επιτυχία το βιβλίο αν είχες βάλει τίτλο “Μια καφετέρια στην επαρχία”», και ήταν σωστός…)
Η Μυροβόλοςως καφέ δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο: τέντα, τραπεζάκια και καρέκλες στο άνω-μισό της παραλίας που χωρίζεται από τη θάλασσα με καλντερίμι. Έφτιαχνε καλό φραπέ, με πολύ αφρό, και είχε μουσικόφιλο εξαιρετικό ιδιοκτήτη, τον Σωτήρη Τσαλκιτζόγλου, του οποίου η κόρη, Μαρίτα Μυροβόλου, τραγούδησε μετά από χρόνια στον δίσκο «Θέλω να πάρω τα βουνά», του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, σε συνεργασία του Αργύρη Μπακιρτζή… Μάλιστα η καταπληκτική Μαρίτα τραγούδησε ΚΑΙ δύο τραγούδια με δικούς μου στίχους στον πολύ ωραίο δίσκο, το μακρινό 2005.

Τέλος πάντων όλα αυτά είναι πληροφορίες που τις περνάτε στο ντούκου, το τραγούδι «Από το Πάρκο στη Μυροβόλο» είναι σούπερ, διαχρονικό, αισιόδοξο, ερωτικό χωρίς να μελώνει, σκωπτικό χωρίς να μαλώνει, με μουσική που κολλάει στο μυαλό σου και με στίχους που σου χαμογελάνε ενώ σου κλείνουν πονηρά το μάτι.

Είχε σκίσει τότε, στη δεκαετία του ’80. Ξανα-έσκισε τώρα λίγο πειραγμένο, όσο χρειάζεται, δηλαδή έγινε βάιραλ: ο Άλκης Ζοπόγλου ανέλαβε την ενορχήστρωση, σε συνεργασία με τον Αργύρη Μπακιρτζή και 25 καλλιτέχνες-μουσικούς που τραγουδούν/παίζουν από τα σπίτια τους, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Cosmopolis (που ήταν να γίνει στην Καβάλα από τη Δημωφέλεια αλλά αναβλήθηκε λόγω των περιστάσεων). Και έφτιαξαν αυτό το ωραίο, καβαλιώτικο βιντεοκλίπ, με αυτό το ακόμα πιο ωραίο τραγούδι. Που σημαίνει πολλά για μας τους Καβαλιώτες, κάποιας ηλικίας και μη.

Πηγή: AthensVoice

Στην κεντρική φωτογραφία, η οικογένεια του Αργύρη Μπακιρτζή επάνω σε… μηχανάκι. Όχι στην Καβάλα, αλλά στην Αθήνα, το 1999 [αρχείο Κώστα Μπακιρτζή]